Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevaranti haraju zagrebom

Policija upozorava: Lažni bankari, maseri... uzet će vam ušteđevinu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
19.01.2021.
u 15:24

Lažna snaha, hineći dobrotu, pred vrata je starici poslala „nekog iz banke“ i opljačkala je

Priče su im uvijek uvjerljive, inovativne, smišljene baš za vas. Ljudi koji ih „prodaju“ uglavnom su toliko dobri u tome da će vas, ako im je to potrebno, uvjeriti  da su oni vaša snaha, zet ili nećak.

Upravo to se prije nekoliko mjeseci dogodilo jednoj starici iz Zagreba. Na kućni telefon ju je u kasno prijepodne nazvala žena. Predstavila joj se imenom supruge njezina sina. Telefonski razgovor potrajao je gotovo sat vremena. Prevarantica koja je s druge strane telefona pomalo obrađivala svoju žrtvu njezino je povjerenje zadobila s nekoliko sitnih detalja.

Žrtve ostaju i bez 500.000

Znala je koje lijekove uzima u  ljekarni, kao i imena nekih članova njezine obitelji, koje automobile voze, kakvu odjeću nose.  Od toga je malo-pomalo gradila priču. Rekla joj je da je zove kako bi ju upozorila da se trenutačno u  bankama provodi zamjena novčanica jer ove sa starijim serijskim brojevima uskoro više neće vrijediti. Naravno, nije joj to kazala odmah, nego nakon više od pola sata razgovora, u trenutku kad je starica bila već toliko opuštena da nije uopće sumnjala kako u biti ne priča sa snahom.

Sve je završilo tako da joj je lažna snaha, hineći dobrotu i zabrinutost, pred kućna vrata poslala „nekog iz banke“. Starica nije ništa posumnjala kad joj se pred vratima prijavilo dvoje  prevaranata prerušeno u bankaricu i policajca. Upravo joj je policajac pokazao i značku kako ne bi ništa posumnjala. Naravno, bila je lažna.

Dala im je gotovo stotinu tisuća kuna. Dobro organizirani trio u nekoliko sati posla uzeo joj je životnu ušteđevinu. Nju su kao žrtvu pronašli slučajno. Nekoliko dana prije druga prevarantica iz dobro uigrane ekipe nazvala je sve fiksne brojeve telefona na određenoj adresi koje je pronašla u telefonskom imeniku. Nekima se predstavljala kao zdravstvena radnica koja obavlja besplatne masaže, drugima kao prodajna agentica, trećima kao doktorica koja nudi besplatne preglede.

Tu joj je cilj bio ispipati teren, doznati što je moguće više o potencijalnim žrtvama. Nekoliko dana kasnije s tim informacijama nazvala  je druga prevarantica i tako na već opisani način obradila žrtvu. Iako, dok čitate, ovo djeluje nevjerojatno, iz PU zagrebačke već  godinama upozoravaju na takve prijevare na kućnom pragu, kojih se godišnje samo na području te uprave dogodi između 100 i 120,  jedna svakog trećeg dana. Cifre kojih se prevaranti u pojedinim djelima dočepaju variraju između nekoliko tisuća i pola milijuna  kuna. Predstavljaju se uglavnom kao bankari, policajci, maseri ili djelatnici HEP-a. Žrtve su, bez  iznimke, uvijek starije od 60 go- dina.

Prevaranti ili nude neku uslugu ili mole za pomoć...

Budite sumnjičavi 

Unatoč brojnim upozorenjima, takve im prijevare im i dalje itekako dobro idu. Problem je i u tome što upozorenja koja policija šalje kroz medije najčešće ne dopru do starije generacije pa  upravo zbog toga mole sve građane da svoje roditelje, bake i djedove upozore na tu opasnost.

Rješenje je jednostavno – čim vam netko koga ne poznajete pokuca na vrata ili kaže da vam želi ući u stan – ne puštajte ga i  nazovite policiju. Budite sumnjičavi, i pretjerano ako treba.  Tako nećete u nekoliko sati ili minuta ostati bez onoga što ste štedjeli cijeli život.

Komentara 11

Avatar babinjak1984
babinjak1984
15:43 19.01.2021.

I pravi bankari uzet će vam dušu kada dignete kredit!!

LI
liliZG
16:57 19.01.2021.

prije ove korone su takvi samo morali sjest na stolac u banci kada se dolazilo po penziju, tamo penzioneri pričaju sve i svašta i brzo saznaš što tko ima i koliko bez previše zivkanja, ........ a stalno me muči koliki postotak uzimaju i bankarski službenici koji takvima javljaju koliko je neka baka ili dedek podigao novca ili strpao u čarapu doma....

EH
enigmus-hr
15:58 19.01.2021.

Pa dobro ti penzioneri imaju u poplunu, koliko onda imaju u bankama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije