Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorski dani

Polančecu dali računalo i spis na USB sticku

Damir Polančec
Dalibor Urukalović/PIXSELL
17.12.2012.
u 12:00

Pionir: prvi je zatvorenik koji priprema obranu u informatičkoj radionici kaznionice

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec postao je prvi zatvorenik kojemu je odobreno da se za suđenje priprema u informatičkoj radionici kaznionice, iščitavajući na zatvorskom računalu pedesetak tisuća stranica spisa pohranjenih na USB sticku. Potvrdio nam je to Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.

Nisu mu dali laptop

Prethodio je toj odluci Nobilov zahtjev za odgodu suđenja jer, kaže odvjetnik, Polančecu u kaznionici u Turopolju (gdje izdržava desetomjesečnu kaznu zbog financiranja nepotrebne studije) nije odobreno da ima prijenosno računalo pa stoga nije imao mogućnosti uvida u sudski spis u slučaju Spice.

– Nisu mu dopustili da ima prijenosno računalo, naravno bez pristupa internetu, na kojem bi pregledavao CD sa spisima, a u višekrevetnoj ćeliji u kojoj je smješten ne može imati 50 registratora. Uprava zatvora pozivala se na naputak iz 2008. godine u kojem računalo nije na popisu stvari koje zatvorenik može imati. Taj naputak i nije obvezujući, a izgleda da nitko nije vodio računa da je tehnologija od njegova donošenja napredovala. Na kraju su stick i zatvorsko računalo ispali kompromisno rješenje. Da se to nije dogodilo, tražio bih odgodu na svakom ročištu i u konačnici rušio presudu pred Europskim sudom za ljudska prava – rekao je Nobilo.

Iako se spominjalo da će zbog Polančecova slučaja biti osnovano povjerenstvo koje će vijećati o tome hoće li mu dopustiti da ima stick, u Ministarstvu pravosuđa tvrde da to nije točno i da je “odobravanje korištenja računala u svrhu pripreme obrane u kaznenom postupku u nadležnosti upravitelja kaznenog tijela u kojem se nalazi zatvorenik.”

Računalo u Remetincu

Zanimalo nas je zašto Polančec u Turopolju ne može imati prijenosno računalo, a u Centru za dijagnostiku u Remetincu, gdje je bio prije upućivanja u kaznionicu, može. Ministarstvo odgovara da je to stoga što u centru nema informatičke radionice i da su, prije no što ga je unio u ćeliju, Polančecovo prijenosno računalo pregledali službenici Remetinca, da budu sigurni da nema veze s vanjskim svijetom.

>>Polančecu odbijen zahtjev da iz zatvora odlazi na posao

Ključne riječi

Komentara 4

HA
handi
12:27 17.12.2012.

Ah, i u zatvoru privilegije za bivše polkitičare. Hick, društvo. Treba mu jednog čuvara sa perom, koji bi ga gladio po dupetu, da mu se malo mili, ako mu je dosadno. Naš mali romić, koje je eventualno maznuo malo bakra, dobije svakodnevno moguće šamarćinu umjesto doručka.Očito mali nije bio sposoban ugurati se u političku elitu. Zato Romići, učite, učite i samo učite. Znanje je moć! Moguće i vi doživiote da vas jednoga dana netko perom gladi po strašnjicu, ako vas zapadne rešt.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
12:52 17.12.2012.

Meni je žao Polančeca, naivca su uvukli u hdz i vladu sa planom da opelješe podravku, čovjek je poštenjak a ispal je dudek jer se sa iskusnom bandom družio

ZE
Zero
16:25 17.12.2012.

Vidi se da smo "svi jednaki pred zakonom".Jadan Polančec ,ma treba "organizirati prikupljanje pomoći " za takvu sirotinju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije