Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte video mega akcije hrvatske policije u kojoj je pao hrvatski Escobar

U kontejneru je bilo 20 tona metalnog otpada, a kokain je bio skriven u hermetički zatvorenim metalnim spremnicima koji su bili obloženi olovom i krpama.
10. ožujka 2018. u 15:19 53 komentara 30893 prikaza
Foto: mup.hr
Pogledajte galeriju 1/5

Sto kilograma kokaina, koji je policija prije nekoliko dana zaplijenila u riječkoj luci, bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada, a otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare.

Stjepan Prnjat AKCIJA NANA Hrvatski Escobar kokain švercao u kontejnerima

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

[video: 24263 / Hrvatska policija u akciji „NANA“]

Hrvatska policija u akciji kodnog naziva NANA surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.

Akcija NANA | Autor : mup.hr Foto: mup.hr

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.

Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i  70-ak tisuća kutija cigarata.

"Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije", rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.

Dražen Rastović iz uprave kriminaliteta droga rekao da su još na početku akcije prepznali važnost tog slučaja jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesa više od deset godina.  

S obzirom da su pripadnici kriminalne organizacije surađivali s kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija pomoć je zatražila od drugih policija i agencija.

Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji NANA vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

21-godišnji diler uhićen je u Zadru Zadar Zatečen s kilogramom amfetamina Taksisti prijetio startnim pištoljem Zagrebački taksisti i prodavači mogu odahnuti: Uhićen serijski razbojnik
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • maxxxx:

  Hebo vas "hrvatski Escobar" i takve infantilne usporedbe

 • Avatar istovari
  istovari:

  Probajte Mamiću staviti soli na rep....

 • Deleted user:

  hrvatski Escobar? Ha, ha, ha............ taj mulac nebi pravom Escobaru ni cistio cipele. Nebi mu se priblizio ni na 100 km, jer je nula i beznacajna mrvica u kosmosu. Sto su mu zapllijenili nije ni jedna desetina dnevnog prometa Escobara. ... prikaži još! Nemojte zabu usporedivati sa bikom, nistu ista vrsta i ne igraju u istoj kategoriji. I prestanite se toliko stavljati naprijed i pretendirati ono sto niste. Svijet vam se izruguje nulasi.