Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u iraku

Pod naletom 30.000 vojnika, džihadisti bježe iz utvrde zla

Irački vojnici
Foto: Reuters
1/2
02.03.2015.
u 21:13

Iznenadili smo ih jer su očekivali napad na Mosul. Nakon Tikrita idemo na Mosul i to će biti kraj ISIL-a, kaže pukovnik Al Saidi

Iz sna su me u ponedjeljak trgnule trube automobila, vika i domoljubne pjesme te hici u zrak. Stanovnici Bagdada počeli su slaviti odmah nakon objave iračke TV postaje Al-Iraqi kako je počelo oslobađanje grada Tikrita, rodnog grada bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, od snaga ISIL-a.

Tikrit se nalazi 130 kilometara sjeverno od Bagdada, a džihadisti su ga zauzeli u lipnju 2014. Poznato je da su iračke snage u nekoliko navrata pokušavale osloboditi grad, ali bili su malobrojni, a ISIL i sunitski borci pružili su im snažan otpor. Više od 30 tisuća iračkih vojnika i dobrovoljaca, uz podršku zračnih udara, pokrenuli su najveću vojnu operaciju protiv ISIL-a te su počeli prodirati u samo središte grada. Vojna operacija počela je samo nekoliko sati nakon što se irački premijer Haidar Al-Abadi u Samari sastao s vođama sunitskih plemena i uspio ih nagovoriti da se u operacije uključe i njihovi borci. Prije samog početka vojne operacije irački premijer Haidar Al-Abadi pozvao je sunitske borce da napuste redove ISIL-a obećavši im amnestiju. Pukovnik Abdel Wahab Al Saidi, zapovjednik vojne operacije, kazao je za Večernji list da iračke snage polako napreduju prema gradu s tri strane.

– Borci ISIL-a pretrpjeli su velike gubitke pa su počeli masovno bježati izvan Tikrita. Irački vojni vrh iznenadio ih je ovim napadom i njegovom silinom dok su oni u miru pripremali obranu Mosula – istaknuo je pukovnik Al Saidi naglašavajući da je pitanje dana kada će Tikrit biti oslobođen od zlikovaca. Nakon oslobađanja Tikrita iračka vojska i dobrovoljci krenut će na grad Mosul, gdje će proglasiti i konačnu pobjedu nad ISIL-om u Iraku.

Kakvo oduševljenje vlada gradom zbog početka vojne ofenzive na grad Tikrit, dokazuje i činjenica da vojnici i građani stoje na svakom križanju te dijele bombone i baklave. Iako se slavi, iračka vojska pojačala je mjere sigurnosti u Bagdadu u strahu od osvetničkih samoubilačkih napada.

>> Jordanski kralj: Borba s Islamskom državom treći je svjetski rat

>> 'Nismo mogli više gledati iz udobnih fotelja kako zlikovci ISIL-a ubijaju ljude'

Foto: VL

(Večernjakov reporter Hassan Haidar Diab u Bagdadu)

Komentara 54

SH
Shpangica
21:24 02.03.2015.

Hvala dragom Bogu!

Avatar kravata
kravata
21:36 02.03.2015.

Neka bježe kud žele ali ne u BiH i Kosovo.

BA
bajo2
21:23 02.03.2015.

ajde de,pa ih sredite....samo!......samo,uvijek kada se nekoga naoruzavalo on je poslije pravio probleme.bit ce bas zanimljivo vidjeti razvoj dogadjaja izmedju naoruzanih kurda i turaka!20mil vs 70mil!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije