Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLANJANJE PLOČE HOS-A

Rješenja prije prve sjednice Sabora 15. rujna

Andrej Plenković i Predrag Štromar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
05.09.2017.
u 08:23

Ministri u Vladi kažu da se ne može samo problematizirati ZDS nego i obilježja komunističkog režima, a to bi trebalo riješiti zakonom

Predsjedništvo HDZ-a sastalo se jučer prvi put nakon više od dva mjeseca, a jedna od tema bila je i HOS-ova ploča u Jasenovcu zbog koje su se proteklih desetak dana zatresli odnosi HDZ-a i njegovih partnera u Vladi. Izvori iz HDZ-a prenose da će pitanje spomen-ploče, kako im je rečeno na Predsjedništvu, biti riješeno do idućeg četvrtka, dakle prije prve sjednice Sabora 15. rujna. Iako su pojedini članovi Predsjedništva, kako doznajemo, raspravljali da nije najsretnije što HDZ pod pritiskom Milorada Pupovca iz SDSS-a traži hitno rješenje za spomen-ploču s pozdravom “za dom spremni” u grbu te udruge, ipak nitko nije sporio da ploča treba biti premještena iz Jasenovca.

U vrhu HDZ-a se slažu da ploči s pozdravom koji se veže za ustaški režim nije mjesto u Jasenovcu. I Andrej Plenković, šef HDZ-a, potvrdio je nakon Predsjedništva da Vlada ima podršku HDZ-a da se sljedećih nekoliko dana pronađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile ploču i onima koji žele da ZDS ne bude u Jasenovcu. Na pitanje hoće li se ploča ukloniti ili preseliti iz Jasenovca, Plenković je odgovorio da postoji više scenarija. Politička se bura digla nakon intervjua ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Večernjem listu (koji je u intervjuu iznio ranije stavove premijera Plenkovića da će se ploča rješavati tek nakon što se donese novi zakon), a HDZ-ovi partneri - SDSS i HNS - napravili dramu nakon tog intervjua. Plenković je, kako doznajemo, spomenuo Bošnjakovićev intervju na Predsjedništvu i tvrdio da ministar navodno nije imao sve informacije o ploči kada je davao intervju jer nije bio na sastanku na kojem se o njoj govorilo. Kada je riječ o porezu na nekretnine zaključeno je da taj porez nije medijski dobro prezentiran.

- Često imamo problem u komunikaciji s medijima, ne znam ni dobre stvari kvalitetno prezentirati, a kamoli one neugodne - komentirali su pojedini članovi Predsjedništva. Jučer se o ploči oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekavši da je njen stav o ZDS jasan.

-To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana - rekla je predsjednica u intervjuu za RTL. Dodala je da bi voljela da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. Kad je riječ o ploči, dodala je predsjednica, ne treba izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku.

Komentara 34

DU
Deleted user
07:52 05.09.2017.

U Hrvatskoj mogu vijoriti zastave SSSR,SKJ SRH Jugoslavije ali HOS-ove ne nikako.Sto vrijede sve deklaracije i rezolucije EU o osudi komunizma?

DU
Deleted user
07:42 05.09.2017.

Najgore sto se Hrvatskoj moglo dogoditi je Andrej Plenkovic.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
08:37 05.09.2017.

svi su nam važniji od nas samih... osjetljivi smo na "osjećaje" srba u jasenovcu koje "vrijeđa" HOSov legitimni grb, ali nas nimalo ne zabrinjava što je s osjećajima Hrvata u Vukovaru koje vrijeđaju ćirilični natpisi i spomenici četnicima po Borovu... kome hrvatska vlast treba služiti i odgovarati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije