Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER NA TRUMANU

Plenković: Američkim nosačima aviona pružili smo dobrodošlicu i 90-ih kada smo se borili za nezavisnost

Plenković u američkom nosaču USS Hary S. Truman
Foto: Vlada
1/31
14.02.2022.
u 15:15

Premijer se sastao s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman

Premijer Andrej Plenković obišao je američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman koji je tri dana usidren u moru kod Splita. 

Premijer se sastao s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u veleposlanstvu SAD-a u RH.

– Zahvalni smo što smo se vidjeli i upoznali s ponosnim građanima Hrvatske. U ime posade zahvaljujem vam na gostoprimstvu u Splitu u posljednjih nekoliko dana. Radujemo se nastavku gradnje odnosa s vama – rekao je kapetan Trumana Gavin Duff. 

Na gostoprimstvu je zahvalio i zapovjednik flote na Trumanu, admiral Curt Renshaw. 

– Jedna od najvažnijih stvari u savezništvu su ljudi. To što su naši mornari upoznali vaše ljude jedna je od najvrednijih stvari. Počašćen sam što sam na brodu s premijerom Plenkovićem – kazao je zapovjednik flote na brodu Curt Renshaw. 

– Harry Truman u drugom je posjetu Hrvatskoj. Posada je proteklih nekoliko dana posjetila Split, upoznala se s drugim najvećim hrvatskim gradom i gradom koji je hrvatsko lice Sredozemlja i tako približila Hrvatsku, našu kulturu, povijest, znamenitosti, kulinarstvo američkim mornarima. Posebno je zanimljivo da smo danas imali prigodu čuti neposredna iskustva vježbe koja se zvala Neptun Strike koju je NATO održao ovdje u Jadranu. Visoke su ocjene kvalitete, doprinosa naših snaga, interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima tijekom ove vježbe koja je bila vrlo uspješna i korisna. Hrvatska pridonosi globalnoj sigurnosti, sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu. Zadovoljni smo da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti i ovaj posjet predstavlja dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa SAD-om – rekao je premijer Plenković. 

- Ovo je simbol bliskih odnosa ovih dvaju država, a ovaj brod simbol je vremena u kojima živimo te u kojima moramo zajedničkim glasom poručiti kako ostajemo savezni u obrani slobode i demokracije naših država, kao i u očuvanju mira. Naša suradnja nije prijetnja nikome - u NATO-u promoviramo mir i slobodu, nešto što smo radili u Afganistanu, Libiji, Iraku te na Mediteranu, a što radimo i danas na Kosovu. Američki nosači aviona nisu novost na Jadranu, pružili smo im dobrodošlicu još 90-ih kada smo se borili za našu nezavisnost, a 2000. godine otvorili smo i vrata američkom brodu u četverodnevnom posjetu u Dubrovniku. Prije nekoliko mjeseci je moja vlada odlučila i modernizirati hrvatsku vojsku nabavkom francuskih Rafalea, kao i nabavkom 62 Bradley vozila - dodao je Plenković. 

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Najavio je i kako se planira obnova ratne mornarice u godinama koje slijede. 

- Znam da ste ovdje jer obavljate ozbiljne vježbe, no nadamo se da će vaš posjet Splitu biti nešto što će vam ostati u ugodnom sjećanju. Drago nam je što smo vaši domaćini te vas poštujemo kao naše strateške partnere. Kao što hrvatska uzrečica kaže: 'Želimo vam mirno more' - kazao je Plenković. 

Komentara 137

Avatar Matija22
Matija22
14:44 14.02.2022.

DobroDošli Naši Američki Saveznici.

Avatar Trgovac
Trgovac
14:54 14.02.2022.

Nikakvi građani, samo Hrvati. 🇭🇷

TV
tiha_voda
16:56 14.02.2022.

Ako Zoka posjeti ovu grdosiju treba ga svakako upozoriti da u odlasku ne pokušava skakati s palube na rivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije