Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
101. sjednica

Plenković: Paket mjera ublažavanja rasta cijena plina i struje predstavit ćemo idući tjedan

Zagreb: Plenković predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
10.02.2022.
u 16:25

Paket će biti izdašan, vodit će računa o umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima - kazao je Plenković

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održala se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici. Na dnevnom redu sjednice bio je prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta, a bile su podnesene i informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres.

Na samom početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković

- Zbog sve izvjesnijeg poskupljenja plina i struje, mi smo najavili da će vlada reagirati. Mi ćemo snažnim paketom koji se elaborira od strane više resora ublažiti ovaj udar. Reagirali smo i u pogledu naftnih derivata. Predstavit ćemo novi paket sredinom tjedna, a odnosit će se na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u
društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima. Osim toga, mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP, a idemo i s nizom poreznih rasterećenja. Razmotrili smo subvencije brojnim gospodarskim subjektima. Paket će biti izdašan, vodit će računa o umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima - kazao je Plenković pa se osvrnuo na ubojstvo u Rijeci. 

- Osuđujemo čin ubojstva koji se dogodio prošle subote. Razmjerno je da počinitelj ima dosta problema te je njegove druge motive potrebno temeljito ocijeniti. Je li se ovaj zločin mogao spriječiti, mi to još ne znamo. Ovo je neprihvatljivo i zastrašujuće. U 2019. godine je ubijeno 19 žena, a u 2021. je ubijeno 14 žena. Tome se moramo suprotstaviti. Moramo poslati jasnu poruku kroz pravosudni sustav da nasilje nije prihvatljivo. Društvo u kojem nema nasilja nažalost ne postoji, no svaki put kada se to dogodi, ono mora biti odgovarajuće kažnjeno. To je zadatak svih nas - kazao je te se osvrnuo i na reformu pravosuđa.

- Na javno savjetovanje smo uputili izmjenu zakona o parničkim postupcima. Prvostupanjski postupak morat će se dovršiti u roku od tri godine, žalbeni u roku jedne godine, odluka o prijedlogu za dopuštenje revizije u roku od šest mjeseci, a odluka o reviziji u roku od dvije godine. Pripremno ročište treba se održati najkasnije u roku od tri mjeseca, glavna rasprava u roku od šest mjeseci nakon zaključenja prethodnog postupka. Ovo je velika reforma pravosuđa, najveća i najbitnija nakon ulaska u EU. Bit će izazov za sve suce, ali vjerujem da su oni i više nego dorasli mišljenju. To govorim usprkos mišljenju Vrhovnog suda koji je sudjelovao u izradi Zakona, ali se nije suglasio s dijelom izmjena, uključujući uvođenje rokova za skraćivanje postupka. Predlažu se rješenja koja su se pokazala neučinkovitima, a rezultat su pokazivanja neznanja. Ako oporba želi bolje pravosuđe ovu reformu treba podržati, a mi ćemo ju braniti. Naravno da ćemo u cijelosti poštovati nezavisnost pravosuđa, a to je njihovo pravo i obaveza. Pozivam sve građane da se uključe u postupak savjetovanja - kazao je. 

Komentirao je i zimske procjene EK.

- U Hrvatskoj je procjena rasta u 2021. s 8,1 na 10,5 posto, što je dvoznamenkasti rast. Za 2022. s 5,6 na 4,8 posto, a u 2023. godini s 3,4 na 3,0 posto. Prema ovim prognozama, Hrvatska bi bila drugo najveće rastuće gospodarstvo, a imali bismo dvostruko veću stopu rasta od prosjeka EU. Rezultati su iznad očekivanja. Mislim da je jako dobro te da prema ovim procjenama možemo konstatirati da se naš BDP vratio iznad onog 2019. godine. U ovoj godini očekujemo rast od 4,8 posto - kazao je. 

- Komisija očekuje ubrzanje stope inflacije, no 2023. godini očekuje se usporavanje na 1,6 posto. Očekuje se u Hrvatskoj manji rast stope inflacije od prosjeka EU - dodao je o inflaciji. 

- Navečer Ćorić i ja idemo u Brest u Francusku na summit o zaštiti oceana - zaključio je Plenković. 

Potom je o obnovi od potresa govorio ministar Tomo Medved. 

- Prošlog tjedna krenula je izgradnja zamjenskih kuća, a ovaj tjedan je potpisan ugovor za izgradnju 30 klasičnih zidanih kuća. U pogledu konstrukcije obnove, danas je krenulo otvaranje ponuda u postupcima javne nabave. Danas je pokrenut i novi natječaj za izgradnju 10 višestambenih zgrada što vjerujem da će građevinski sektor prepoznati kako bismo postigli željenu dinamiku obnove - kazao je. 

Potom je riječ dobio ministar Vili Beroš

- Danas bilježimo 6.341 novi slučaj zaraze, što je pad od gotovo 32 posto u odnosu na prošli tjedan. Promašena je brojka od milijun zaraženih u Hrvatskoj od početka epidemije. Udio zaraženih je više od 44 posto. Na bolničkom je liječenju 2.131 osoba, a 173 osobe su na respiratoru što je pad od 13 hospitaliziranih. Imamo pad hospitalizacija. Usred provedenih aktivnosti patronažnih odjela, samo 27 posto odlučilo se na cijepljenje što je nepovoljan pokazatelj. Ukupno od 4. rujna do 4. veljače kontaktirano je više od 62.000 osoba.  Danas za onkološke pacijente dostupni su posebni uvjeti, a u tijeku je prilagodba prioritetnih lista čekanja. Usred pandemije brojne države nalaze se pred izazovom za onkološke bolesnike. Broj preminulih i dalje upozorava na životnu ugroženost građana s komorbiditetima zbog čega ne možemo slijediti primjer Danske i Švedske koje imaju dovoljno procijepljenih. U ovom trenutku zbog nekih građana ne možemo razgovarati o ublažavanju mjera. HZJZ je objavio nove podatke o građanima koji su se zarazili nakon cijepljenja, pri čemu je samo 0,4 posto cijepljenih boosterom ponovno dobilo COVID-19 u ukupnoj populaciji. Cjepiva su ta koja smanjuju rizik od težih oblika bolesti ili smrti. Vjerujem da bi to svima trebao biti dovoljan poticaj na cijepljenje - komentirao je Beroš.

- Nadamo se da možemo govoriti o trendu popuštanja pritiska zbog omikrona. Vidimo različite pristupe u Europi i svijetu, a neke države koje su popustile mjere imaju visok broj procijepljenih. Mi svakodnevno analiziramo situaciju, a ako se nastavi ovaj trend, stožer će analizirati popuštanje mjera. Od velike je važnosti edukacija građana s naglaskom na pojačan oprez onih koji spadaju u rizične skupine - dodao je ministar Božinović. 

Prihvaćeno je i osnivanje Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Prema zakonskoj obvezi, Hrvatska skrbi o Hrvatima izvan granica što je i strateški interes. Vlada kontinuirano pruža potporu, a predlaže se osnivanje Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojeg bi činili glavno tajništvo, ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministarstvo obrazovanja, ministarstvo kulture i medija, ministarstvo financija te središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Smatrat će se projekti čijom provedbom unaprijeđeno ulogu i položaj Hrvata i jačamo povezanost s Hrvatskom. Osigurana su sredstva za provedbu projekata - kazao je državni tajnik Zvonko Milas. 

Odobren je i ulazak i boravak američkog ratnog nuklearnog broda USS Harry Truman u hrvatske vode kod Splita.

VIDEO Ministar Tomislav Ćorić komentirao Inu i Damira Vanđelića

Komentara 25

TA
Tajg
16:23 10.02.2022.

Paket mjera ublažavanja... znače u biti novi porezi!

EB
Em-Be.123
16:25 10.02.2022.

Normalnom čovjeku, a pogotovo umirovljenicima i sličnim skupinama , koje nisu u kategoriji domovinskih zaslužnika, a nisu obuhvaćene ni darovima i prinadležnostima korupcije i nepotizma, dođe milo oko srca i radosno se tresu čekajući mrvice sa stola ove neofeudalističke vlasti...

BE
Beee
16:19 10.02.2022.

Kva kva, maći Plen-ki-moon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije