Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik vlade

Plenković u Ukrajini: 'Svi oni koji su počinili zločine za to moraju i platiti'

Plenković u Ukrajini
Foto: Vlada RH
1/8
31.03.2023.
u 14:37

Ovo je drugi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev. Zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjeluje u Kijevu na sastanku na vrhu ''Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', u povodu godišnjice oslobođenja Buče. 

"Dragi građani Buče, dragi prijatelji iz Buče došli smo ovamo na prvu godišnjicu oslobođenja Buče. Ovo je drugi put kako posjećujem Buču. Ovom prilikom prisjećamo se užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu. Zločini počinjeni ovdje jasno pokazuju prirodu ruske agresije na Ukrajinu. Nekima u međunarodnoj zajednici na samom početku nije bilo jasno, ali nama je, i to toga prvoga dana 24. veljače odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, međutim to nije uspjelo, zato što je ukrajinsko vodstvo, ukrajinska vojska, policija i ukrajinski narod pokazao cijelome svijetu što znači biti patriotima, što znači boriti se za svoj narod. U borbi za vrijednosti koje svi dijelimo Ukrajina ima solidarnost međunarodne zajednice bez presedana kakvo desetljećima nismo vidjeli i nastavit će se tako i dalje", rekao Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

"Međunarodna zajednica nastavit će podupirati Ukrajinu jer se Ukrajina bori za prave vrijednosti, za teritorijalnu cjelovitost i za oslobođenje onih teritorija koji su trenutno pod ruskom okupacijom", kazao je Plenković.

Plenković u Ukrajini
1/24

"Zato će se naša potpora Ukrajini kroz diplomatsku, vojnu, ekonomsku tehničku i humanitarnu pomoć nastaviti i u budućnosti, a zločini koji su počinjeni zaslužuju kaznu, zaslužuju odgovornost i tu odgovornost ćemo tražiti. Danas je prilika da kažemo vrlo jasno da svi oni koji su počinili zločine za to moraju i platiti", kazao je premijer. 

"Ja kao premijer Hrvatske želim naglasiti da vas razumijem i zato smo htjeli pokazati svoje prijateljstvo i solidarnost od samoga početka ovoga rata i naša će se potpora nastaviti", zaključio je Plenković. 

Ovo je drugi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

 

Komentara 9

DU
Deleted user
14:59 31.03.2023.

Da nije smiješno bilo bi žalosno U Ukrajni bi kažnjavao zločince dok u Hrvatskoj sa njima trguje da bi sačuvao vlast. Zar Hrvatska ne isplaćuje mirovine i zaposljava u ministarstvima osobe koji su pucali na HV i koji su see borili protiv iste te Hrvatske?

LE
lector2corrector
14:57 31.03.2023.

A zašto ne kažeš to isto svojim "komšijama iz bg pašaluka"? Nije vrijeme ili mjesto? Ili što?

DI
Dingač
15:08 31.03.2023.

Da je Plenković krenuo sa Srbijom u naplatu ratne odštete, bio bi pravi premijer, ali ide u koaliciju s hrvatskim neprijateljima, pa sram ga da traži ratnu odštetu od Srbije. kako ga nije sram govoriti takve gluposti. Plenki prijetiti velesili, a boji se Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije