Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijalozi o nasljeđu

Plenković razgovarao s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Plenković
Foto: Vlada RH
1/2
13.02.2017.
u 20:48

S približavanjem kraja mandata MKSJ-a, Republika Hrvatska podržava tranziciju funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmelom Agiusom, priopćeno je iz ureda hrvatskog premijera. 

S približavanjem kraja mandata MKSJ-a, Republika Hrvatska podržava tranziciju funkcija i odgovornosti na Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT), istaknuo je Plenković.

Podsjetio je da je procesuiranje ratnih zločina i puna suradnja s MKSJ-om bio ključni politički kriterij u procesu pristupanja EU te napomenuo da Hrvatska i od svih drugih država očekuje punu suradnju s tim sudom.

Predsjednik Agius informirao je o inicijativi za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a u regiji. Ti centri bi bili jako važni za promociju nasljeđa MKSJ-a među lokalnim stanovništvom, kao i za prijenos znanja Suda.

Plenković i Agius razgovarali su i o nadolazećim konferencijama i seminarima suda u okviru projekta „Dijalozi o nasljeđu“, kao i o potrebi intenziviranja regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina.

>> Potrošnja dovela Hrvatsku na skalu najbrže rastućih u EU

>> Plenković Milanovića nazvao frustriranim gubitnikom

Komentara 3

PI
pinkec
02:23 14.02.2017.

Uvijek je agresor duzan podmiriti ratnu ostetu, istina koja nije mala, ali sta je, tu je!

TT
tTony
22:13 13.02.2017.

Zasto vlada ne zatrazi ratnu ostetu na koje Hrvatska ima pravo u neku ruku kazneni sud je to vec dosudijo neke se cifre odavno spominju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije