Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U SLOVENIJI

Plenković o protureakciji Srbije: Volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući

Andrej Plenković
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
24.04.2018.
u 14:50

Hrvatska je dala svoj odgovor koji predstavlja naša stajališta. Ovaj sudski postupak nije pravo rješenje u ovakvoj situaciji. Problem nije nepremostiv. Hrvatska je ponudila rješenje koje bi bilo pravično i dobro za obje strane. Pričekat ćemo da prođu izbori u Sloveniji pa ćemo djelovati, dodao je Plenković.

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojemu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković

- Današnji sastanak je bio jako kvalitetan, od jačanja politike, suradnje među mladima, jačanja gospodarstva i da završni dokument reflektira današnji sastanak. Ovo je prigoda da damo podršku svim susjednim državama na JI Europe - to je bila glavna tema rasprava danas. Očekujemo da svaka od šest nama susjednih zemalja napravi odgovarajući napredak i približi se Europskoj Uniji. S Kosovom smo razgovarali o unaprjeđenju gospodarske suradnje koju trebamo povećati i omogućiti angažman hrvatskih kompanija na Kosovu - kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka. 

Na komentar o srpskoj protureakciji nakon hrvatske zabrane ulaska Aleksandru Vulinu Plenković je kratko dodao - "S obzirom na Vulinove izjave mogu reći da volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući".

- U Sloveniji su izbori, pokrenuli su postupak pred Komisijom po pitanju granica. Hrvatska je dala svoj odgovor koji predstavlja naša stajališta. Ovaj sudski postupak nije pravo rješenje u ovakvoj situaciji. Problem nije nepremostiv. Hrvatska je ponudila rješenje koje bi bilo pravično i dobro za obje strane. Pričekat ćemo da prođu izbori u Sloveniji pa ćemo djelovati, dodao je Plenković.

- Za kontrolu ilegalnih migracija bilo bi puno bolje da je i Hrvatska u Schengenu. Želimo ispuniti sve kriterije do 2019., a jedan od naših glavnih prioriteta je da 2020. uđemo u Schengen. Pitanje granica se ne rješava blokadom, zaključuje Plenković.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je nakon sastanka kako Slovenija podržava dijalog oko arbitraže s Hrvatskom ako je dijalog moguć i ako ima smisla, dodajući da je s Plenkovićem održao kraći razgovor.

Cerar je u govoru rekao kako će Slovenija i dalje podržavati države koje to žele u njihovu putu u euroatlantske integracije. Izrazio je podršku širenju EU-a. – Kod svih procesa pomoć Slovenije dobro je prihvaćena, prepoznata i također cijenjena – rekao je Cerar, dodajući da je Slovenija odigrala važnu ulogu u zatvaranju balkanskog migracijskog puta. 

Na summitu se govorilo i o digitalnoj ekonomiji, te problematici mladih kojima treba omogućiti da ne emigriraju i da imaju osiguranu budućnost u domovini, kazao je slovenski premijer.

Susret je ocijenio vrlo uspješnim te je na tome zahvalio svim sudionicima. Donesena je odluka o budućim predsjedavajućim državama, sljedeće će biti Sarajevo pa Priština, rekao je Cerar.



 

Komentara 82

Avatar MK
MK
15:09 24.04.2018.

Miro Cerar opet ne razumje... Hrvatska i Slovenija nemaju dogovorenu "arbitrazu" nego imaju dogovoren "ugovor"... Slovenija je prekrsila ugovor i zato i arbitraza dalje nema osnove... Postoji jedino otvoreno pitanje granice - a ne pitanje arbitraze... Dialog moze o sporu oko granica - a arbitraza je nepovratna proslost.

HR
Hrvatska
15:16 24.04.2018.

Evo se slazem sa Briselskim Plenkiem

DU
Deleted user
15:16 24.04.2018.

svaka cast plenki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije