Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Plenković o ponudi sindikatima: 'To je najveće povećanje uopće'

Andrej Plenković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
27.11.2019.
u 10:13

Vlada ponudila obrazovnim sindikatima paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo odlučivat će o tome prihvaća li tu ponudu u srijedu i četvrtak na referendumu.

Mislim da smo imali jako dobre razgovore i da je paket na stolu zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan, komentirao je jutros premijer Andrej Plenković sinoćnji dogovor s čelnicima školskih sindikata koji su u štrajku već više od mjesec dana. Važno je, tvrdi, da to shvate svi učitelji, profesori, nastavnici i ostali u obrazovnom sustavu.

– Ponudu Vlade moramo gledati integralno, a sastoji se od ponude kroz Temeljni kolektivni ugovor, dakle, povećanje osnovice 6,12 posto, plus odmah od 1. prosinca ove godine, s plaćom koja će biti isplaćena u siječnju, tri posto kroz posebni dodatak, čime će već u veljači svi učitelji i nastavnici imati pet posto veću plaću nego sada. Drugi val je 1. lipnja kada se kumulira dodatnih dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor, dizanje osnovice i još jedan posto kroz ovaj dodatak. Plaća u srpnju, kada su godišnji odmori, bit će veća nego danas osam posto. Slijedi još dodatnih dva posto osnovice 1. listopada prema Temeljnom kolektivnom ugovoru, a to je 10,40 posto u idućoj godini. Oni koji su danas imali plaću x, imat će x plus 10 posto iduće godine u ovo doba. To je najveće povećanje uopće, pritom ćemo ispraviti sve nepravde i nelogičnosti koje postoje u Uredbi o koeficijentima složenosti poslova, s ciljem da se to dogovori i usvoji odmah nakon idućih izbora i da time imamo jasno definiran i uređen sustav plaća u državnom i javnom sektoru. Osim toga, idemo i s povećanjem božićnica, regresa, dara za djecu i povećanjem otpremnine. Kada kumuliramo ovih 10,40 u 2020. s plaćom koja je do sada povećana 11, 49 posto, to će biti povećanje plaće za učitelje i profesore od 23,1 posto – pojasnio je premijer.
A što ako članovi sindikata ne pristanu na ovu ponudu, upitan je premijer.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– Mislim da ovu ponudu treba sagledati realno, cjelovito, uz respekt sindikata i učitelja i razumjeti da je ovo u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu i završit ćemo mandat onako kako smo krenuli, a to znači da ćemo voditi računa o fiskalnoj konsolidaciji, dakle da ćemo trošiti onoliko koliko zarađujemo, smanjivati dug ranijih vlada i biti takvog kredibiliteta da nemamo prekomjernog proračunskog deficita, ali zato imamo investicijski rejting i zdrav gospodarski rast. Na tim osnovama i država se može povoljnije zaduživati, refinancirajući skupe kredite i prijašnje obaveze s visokim kamatama i tako omogućiti gospodarstvu i našim građanima, a to znači i učiteljima i profesorima, povoljniji financijski položaj – kazao je Plenković.

Nije direktno odgovorio na pitanje planiraju li braniti štrajk ako sindikati ne pristanu na ponudu.

– Smatram da smo nakon vrlo dobrog sastanka sa sindikalnim čelnicima postigli visoki stupanj međusobnog razumijevanja i kod svakog dogovora potrebno je da se pokuša pronaći kvalitetan kompromis. Ovo što smo jučer dogovorili u cjelini je jedan izrazito zdrav kompromis koji ide u prilog onih na koje se odnosi. Ministrica Divjak sudjelovala je u pripremama pregovara. Najvažnije da naši sindikati razumiju cjelinu ponude i, što je vrlo važno, da sadržaj bude ispred forme, što govorim u kontekstu kumulativnih 10,4 posto povećanja u odnosu na fiksaciju koeficijentima – zaključuje Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović smatra da je Vlada ovom ponudom uklonila elemente za štrajk i da treba vratiti učenike u učionice. Što se tiče ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja nije bila pozvana na jučerašnje pregovore Aladrović je rekao da  se ona "u ovome svemu možda nije snašla ili je možda na početku imala stavove koji odudaraju od politike Vlade".

– A što će se dalje događati, nije na meni da prosuđujem, ali je činjenica da smo se djelomično njezinom zaslugom našli u ovoj situaciji – poručuje Aladrović.

VIDEO: Prosvjed učitelja

Komentara 12

IP
iphone8
11:24 27.11.2019.

Ljudi moji nije im dao povećanje koeficijenta za 10% !! Pa dajte se informirajte prije nego krenete blebetati. To je ukupno povećanje kada se sve zbroji - osnovica, koeficijenti i dodatci.

DD
duda.dudica
11:21 27.11.2019.

Kako sam znala da će svi na kraju ovog procesa pokazati svoje dvoličje! Jedan dan prigovarate kako Plenković ne želi dati ništa, a sada je problem što će im "dati previše". S obzirom da Ribič i dalje nijezadovoljan ponuđenim, očito im premijer ne daje sve ono što traže!

BB
Bruno_Bear1
15:26 27.11.2019.

Plenkoviću to je previše. Nemoj nam tovariti teret koji nećemo moći nositi zbog ove lijene i nesposobne prosvjetarske bagre. Uvedi radnu obvezi i očisti smeće i višak. Ako treba i novi izbori, pa neka narod odluči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije