Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica Vijeće za euro

Plenković: Naš put prema euru je bio mnogo teži, ulaskom u europodručje moći ćemo se bolje nositi u krizama

Zagreb: Održana je 159. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
23.11.2022.
u 09:36

Što se tiče koristi eura za građene želim kazati da ćemo imati izravne i trajne koristi, nestat će valutni rizik, kazao je Plenković

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vijeće za euro. Premijer Andrej Plenković na početku se obratio javnosti. 

"Naš put je bio mnogo teži prema euru nego što je to bio kod drugih članica, a odvijao se u okolnostima pandemije, agresije Rusije na Ukrajinu...", kazao je. 

"Mi mijenjamo Hrvatsku gradeći vrtiće, škole, poduzetničke centre, štiti se okoliš, radi se i zelena i digitalna tranzicija, gradi se brojna infrastruktura, mostovi, ceste. Ulazak u europodručje je korak dalje. Mi ćemo se bolje moći nositi u nadolazećim krizama, građani će biti zaštićeniji. Kontekst članstva nosi niže kamate, povećava konkurentnost, diže rejting", kazao je premijer

Cilj ovog sastanka, rekao je premijer, je vidjeti je li Hrvatska spremna u tehničkom ili logističkom smislu za 1. siječnja 2023. 

"Što se tiče koristi eura za građene želim kazati da ćemo imati izravne i trajne koristi, nestat će valutni rizik. Iznos rate kredita neće ovisiti o kretanju tečaja kune. Druga korist je trend smanjivanja kamatnih stopa. Uvođenje eura je i da banke plasiraju građanima povoljnije kredite. Kada je riječ od riziku od rasta cijena to se nije događalo kod uvođenja eura kod drugih članica. Specifičnost je što se kod nas to događa s inflacijom i tu su važne mjere koje smo mi poduzimali a imaju inflatorni karakter", dodao je.

"Dvojno iskazivanje cijena traje. Tečaj je fiksiran. Trajat će i dalje, punih godinu dana. Želimo zaštiti potrošače. Mislim da je proces konverzije u ovom trenutku jako odmakao, i pripreme u izradi eurokovanica, do distribucije. Već za tjedan dana građani će moći nabaviti dva početna paketa euro kovanica", kazao je. 

"Prva dva tjedna od 1. siječnja do 14. siječnja 2023. imat ćemo tranzicijsko razdoblje. Od 15. siječnja za gotovinsko plaćanje ostaju euri, no ostaje rok za zamjenu kuna u eure još godinu dana, a nakon 1. siječnja 2024. moći će papirnate kune zamijeniti u HNB-u, a kovanice smo ostavili do 2026. godine", dodao je premijer.

Komentara 8

DL
Dvanaest__legija
10:43 23.11.2022.

Zbog katastrofalne ekonomske politike naštampano je previše eura koji će samo gubiti na vrijednosti. Loše vrijeme da ga prihvatimo kao valutu, ali što je tu je!

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
11:05 23.11.2022.

Kako ćemo se mi to s eurom bolje nositi s krizama? Jel to Plenki priznaje da se nismo znali nositi s krizama pa neka se sad Centralna europska banka brine o nama. Već vidim Nijemce kako nam sugeriraju kao Grcima da prodamo neki otok i podmirimo dugove.

TM
trade_mark
12:54 23.11.2022.

nosit ćemo se bolje s krizama, a li ne i s kriminalom koji vodi državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije