Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINA JE NERADNA

PITANJE DANA Što mislite o odluci Ustavnog suda oko ograničenja rada nedjeljom?

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
07.02.2024.
u 09:41

Nakon objave Ustavnog suda, uslijedio je niz reakcija. Iz Udruge Glas poduzetnika su kazali kako su duboko razočarani tom odlukom, ali ne i iznenađeni

Ustavni sud, kako je jučer objavio predsjednik Miroslav Šeparović, neće pokrenuti postupak o ocjeni ustavnosti Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna. Izmjene Zakona o trgovini na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. 

Šeparović je jučer pojasnio kako svi građani imaju pravo na privatan i obiteljski život, ali su neki dužni raditi 16 radnih nedjelja. "Smatramo da je postignuta ravnoteža i da zaposlenicima nije nametnut prekomjeran teret ovom zakonskom zabranom", kazao je. 

Nakon objave Ustavnog suda, uslijedio je niz reakcija. Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) poručili su kako odluka o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina. Iz HOK-a ističu kako odluka Ustavnog suda dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada.

VEZANI ČLANCI:

Iz Udruge Glas poduzetnika su kazali kako su duboko razočarani tom odlukom, ali ne i iznenađeni, s obzirom da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) istaknula je kako žali zbog odluke Ustavnog suda te i dalje upozorava na negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i tržište rada.

Na Zakon o trgovini jučer se osvrnuo i premijer Andrej Plenković. "Ustavni sud je kazao da je Zakon u skladu s Ustavom. Mislim da je Zakon dobar. Koliko vidim, nema u realnom životu primjedbi", kaže te ističe kako se promet prebacio s nedjelje na druge dane u tjednu. "Mislim da smo napravili dobar balans", dodao je. 

Što mislite o odluci Ustavnog suda oko ograničenja rada nedjeljom možete komentirati i na našem Facebook profilu. 

Komentara 5

EJ
ejStef
10:39 07.02.2024.

I dalje najgori zakon koji je ova vlada donijela, bez konkurencije. Posljedice za male trgovce i cijelu branšu će biti gadne. No, mislim da to vladu uopće ne zanima, inflacija će pokriti gubitak, te ga neće biti moguće točno izmjeriti, osim u broju zatvorenih malih trgovina i broju ugašenih radnih mjesta u trgovini.

Avatar Barbie*
Barbie*
10:54 07.02.2024.

To je taj antipoduzetnički i antikapitalistički mentalitet u Hrvatskoj zbog kojega toliki ljudi bježe na Zapad.

RI
rimitar125
13:18 07.02.2024.

Taj zakon je čista lakrdija. Netko se okomio na trgovce. Što za reći kad sve kockarnice i kafići bez problema rade nedjeljom... Bitno je moći se kockati a ne kupiti kruh ili pelene za dijete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije