Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE SU I NOVE IZBORNE JEDINICE

Ustavni sud nije 3. put srušio neradnu nedjelju. Neki suci dali izdvojeno mišljenje

Zagreb: Šeparović o ustavnosti zakona o ovlastima Stožera civilne zaštite
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
06.02.2024.
u 13:01

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije objavio je da Ustavni sud neće pokrenuti postupke o ocjeni ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama te Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna. Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor podnijeli su oporbeni saborski zastupnici i privatni predlagatelji. Riječ je o zakonu koji je Ustavni sud ukinuo u veljači 2023. uz upozorenje da izborne jedinice treba prilagoditi demografskim kretanjima kako se ne bi ugrozila ustavnost parlamentarnih izbora.

Tijek događaja: 

13:30 – Ne vidim da bi predsjednik imao ikakvu institucionalnu ili ustavnu ovlast osporiti izbor glavnog državnog odvjetnika, odgovorio je Šeparović na pitanje novinara može li Milanović tražiti ukidanje odluke o imenovanju Ivana Turudića na čelo DORH-a. 


13:25 – Šeparović je pojasnio kako svi građani imaju pravo na privatan i obiteljski život, ali su neki dužni raditi 16 radnih nedjelja.

–Smatramo da je postignuta ravnoteža i da zaposlenicima nije nametnut prekomjeran teret ovom zakonskom zabranom – dodao je. Promjena potrošačkih navika nije ustavno relevantan razlog, istaknuo je. 

VEZANI ČLANCI: 


13:20 – Utvrdili smo da Ustav jamči svima pravo na štrajk, a da se jedino zakonom može ograničiti pravo na štrajk. Nije jasno kad HRT obavlja javnu službu, kad ne obavljaju, ne može to biti prepušteno kolektivnom ugovoru i aktima ravnateljima i iz tih razloga smo to ukinuli i ta odluka je donesena jednoglasno – pojasnio je treću odluku o HRT-u Šeparović. 


13:15 – Utvrdili smo da se vodilo računa o prirodnim granicama, povijesnim, kulturnim, prometnim, imajući u vidu temeljno načelo, a to je jednaka težina glasa u svakoj izbornoj jedinici – pojasnio je Šeparović odluku o Zakonu o izbornim jedinicama. 


13:04 – Što se tiče Zakona o trgovini, mi smo već dva puta odlučivali o neradnoj nedjelji. Godine 2004. ukinuli smo tadašnji zakon. Drugi put, 19. lipnja 2009. godine, ukinuli smo također jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići. U ovoj odluci sada, u pravnom poretku RH nedjelja je onaj dan koji se smatra danom odmora. Reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Zadaća je bila utvrditi je li Vlada navela cilj. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života građana, osiguranje i omogućavanje kvalitete i funkcioniranje radnika te gospodarski napredak. Ustavni sud je to prihvatio kao legitiman cilj. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakonodavnog rješenja – kazao je Šeparović.

– Utvrdili smo da nijedna grupa, trgovci, radnici niti potrošači ne trpe prekomjeran teret – dodao je. 


13:00 – Ustavni sud odbio je i ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama i odredbi o zabrani rada nedjeljom. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor podnijela su odvojeno 33 saborska zastupnika i osam zastupnika Mosta te Petar Marija Radelj. Ocjenu ustavnosti članka 57. i 70. Zakona o trgovini podnijelo je dvadesetak pojedinaca i obrta, zastupanih po odvjetnicima Doroteji Jurčić i Mladenu Dragičeviću, stranka Fokus i Hrvatska udruga poslodavaca koju zastupaju Ostermann i partneri.

– Danas smo donijeli tri odluke za koje smatramo da postoji javni interes – rekao je Šeparović.

– Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o trgovini. Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, troje je bilo protiv, a četvero je najavilo izdvojena mišljenja – rekao je Šeparović. Dodao je i kako nije prihvaćen prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. 

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te je ukinuo članak 43. stavak 3. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji u dijelu u kojem je propisano da "kada HRT obavlja djelatnost kao javnu službu u skladu sa ovim Zakonom, radnici HRT-a nemaju pravo na štrajk, što se pobliže uređuje općim aktom HRT-a ili kolektivnim ugovorom."

 

Komentara 71

FI
Firange
13:16 06.02.2024.

ideologija me ne zanima, na idućim izborima glasam samo za stranku koja će obećati promjenu ovog nakaradnog zakon i omogućiti normalno kupovanje nedjeljom kao i do sada

AL
albatros
13:10 06.02.2024.

neustavni zakon ipak opstaje... izgleda da je Ustavni sud popustio pod pritiskom HDZ-a...ali uskoro su izbori, a plenkoviću nećemo zaboraviti svakonedjeljno jurcanje gradom u potrazi za jednom trgovinom koja MOŽDA radi! HDZ će ovo koštati izbora!!!!

PE
Pericabad2
13:12 06.02.2024.

Treba srusiti taj zakon i prepraviti ga da se svaka nedjelja, neovisno o odradjenim satima preko tjedna, placa 300% veca dnevnica. Neka i subotu stave na barem 150% vecu dnevnicu. Tako nece biti problema, jos ce se radnici i nuditi za radne vikende ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije