Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDNOST ILI NEDOSTATAK

PITANJE DANA Što mislite o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna?

Prazan ured - brojni zaposlenici zbog koronavirusa rade od kuće
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
05.02.2024.
u 09:56

Iako su mnogi u Njemačkoj eksperiment dočekali s oduševljenjem, pojavile su i kritike

Dok je većini ljudi diljem svijeta sasvim normalno raditi pet dana u tjednu, pojedine tvrtke uvode promjene te za svoje zaposlenike razmatraju opciju skraćenog radnog tjedna. Tako bi se za istu plaću radilo jedan dan manje. Naime, zagovornici tog modela ističu kako bi to pridonijelo većem zadovoljstvu radnika, ali i produktivnosti. 

U šestomjesečni eksperiment, tijekom kojeg će radnici 45 kompanija raditi četiri dana u tjednu, krenula je i Njemačka. Pretpostavlja se kako bi kraći radni tjedan mogao potaknuti one koji nisu voljni raditi pet dana u tjednu da se ponovo uključe u radnu snagu, što bi isto tako pridonijelo trenutnom manjku radne snage koji znatno utječe na zemlje diljem svijeta, pa tako i na Njemačku, piše Euronews.

Iako su mnogi u Njemačkoj eksperiment dočekali s oduševljenjem, pojavile su i kritike. Primjerice, Holger Schäfer iz Instituta za njemačko gospodarstvo vjeruje da bi uvođenje četverodnevnog radnog tjedna širom Njemačke bilo kontraproduktivno.

VEZANI ČLANCI:

"Ono što može izgledati razumno s mikroekonomskog gledišta – na primjer, ako konkurenti sa četverodnevnim radnim tjednom mogu privući deficitarne radnike – nestaje kada se promatra s makroekonomskog gledišta. Ako sve tvrtke skrate radno vrijeme na kraju dolazi do deficita radnog vremena", istaknuo je, kako navodi Deutsche Welle.

Također, stručnjak za tržište rada Enzo Weber ističe kako u eksperimentu sudjeluju tvrtke za koje je četverodnevni radni tjedan pozitivan, što ne održava reprezentativni presjek gospodarstva.

"Osim toga, ne samo da bi se time skratilo radno vrijeme, već́ bi se promijenili i procesi rada i organizacija. Ako onda dođe do povećanja produktivnosti, to ne mora biti uzročno povezano s kraćim radnim vremenom", kazao je Weber i pojasnio kako bi to najvjerojatnije rezultiralo intenziviranjem rada.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Prazan ured - brojni zaposlenici zbog koronavirusa rade od kuće
1/10

Komentara 3

DO
doktorica
13:02 05.02.2024.

odlično za birokraciju,ionako spavaju pola radnog vremena

Avatar Svračak
Svračak
12:34 05.02.2024.

Od sadašnjih 8 sati pola se efektivno radi a tek koliko bi se radilo da je četverosatno radno vrijeme.

TR
Trabant
12:20 05.02.2024.

Za pocetak bi 5 bilo u redu jer ljude se sili da rade subote i nedjelje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije