Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pit ćemo vodu iz boca, a ne s izvora, kažu ekolozi

Plaćat ćemo jedan euro za litru vode, a ne za kubični metar – izjavio je Anđelko Parčina, predsjednik Rasta
22. ožujka 2010. u 21:57 1 komentara 10 prikaza
'pixsell-22.03.2010.-Split, Hrvatska - Udruga Rast povodom svjetskog dana voda odrzala je kratki prosvjed upozorenja ispred izvora Jadro da upozori da ce otpad iz Lecevice zavrsiti u Jadru.  Photo: Iv
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'

"Dabogda te dopala Lećevica i vodena oskudica, a na leđima prazna mišinica i tražio okolo di je pitka vodica!"

Ovo su stihovi Josipa Burazina, aktivista Zelenih Dalmacije, koji su Svjetski dan voda obilježili na Pantani, ali u znaku protivljenja gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

– Studija utjecaja na okoliš nije nas uvjerila u sigurnost podzemnih tokova voda na ovome području. Naime, nikada nije napravljena studija utjecaja potresa, iako je riječ o trusnom, kraškom području – poručila je Deana Hem, predsjednica Zelenih Dalmacije.

Udruga Rast jučerašnji je dan obilježila prosvjedom na izvoru Jadra, koji vodom napaja Split i srednje otoke.

– Očito je da se radi ciljano kako bi se Jadro zagadio, a mi sutra morali piti vodu iz flaša, a ne s ovog izvora. Plaćat ćemo jedan euro za litru, a ne za kubični metar – izjavio je Anđelko Parčina, predsjednik Rasta. Udruga je podnijela kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv izrađivača studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, za koju Parčina tvrdi da se temelji na lažnim i friziranim podacima. 

 

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Vito:

    Zanimljivo kako se niti Hrvatska vojska, Ministarstvo obrane republike Hrvatske, niti policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova republike hrvatske, ne bune protiv gradnje odlagališta otpada iznad izvora pitke vode za stanovnika Splita. I ta na zemljotresno aktivnom području. Za ministarstv zaštite okoliša ... prikaži još!a nije čudno, jer tamo žive i rade spodobe koje štite svoje novčanike njihovim debljanjem. Zašto bi se uopće trudili i pogledati gdje se što nalazi, čak i na sateltskim kartama, kad uz elaborat dolazi u istoj debljini i novac. A novac je potreban za građenje. Bez građenja nema napretka. Nisu li i kamenolomi uz rijeku Jadro? Sa svih strana, na karti vidljva tri. Netko iz ministarstva zaštite okoliša i prostrong uređenja si je izgradio cijelo naselje s novcima dobivenim za papire koji dopuštaju kamenolome uz rijeku, izvor pitke vode.