Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast cijena električne energije

Penava najavljuje štednje u Vukovaru: 'Očekuje nas poskupljenje od 262 posto'

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
1/3
11.03.2022.
u 16:27

Građani imaju rok do subote 19. ožujka da se izjasne za koji su model poslije čega će Grad Vukovar donijeti odluku sukladno mišljenju građana

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare pozvao je građane Vukovara da se izjasne jesu li da se podigne cijena komunalne naknade za 40 do 50 posto kako bi javna rasvjeta svjetlila kao i do sada ili su da se gradska javna rasvjeta reducira. Razlog tome su, kako je rekao, poskupljenje energenata, konkretno - električne energije

- S poskupljenjem električne energije suočava se svaki poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj pa tako i Grad Vukovar. U odnosu na referentnu 2021. godinu jasno je vidljivo da nas očekuje poskupljenje od 262 posto. Dakle, ne govorimo o poskupljenju od dva ili dvadeset posto, već o povećanju cijene električne energije za dva i pol puta nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine. Kako bi građani bolje shvatili o čemu je riječ, moraju znati kako ćemo, govoreći na primjeru javne rasvjete u Vukovaru, prema važećim cijenama umjesto dosadašnjih 2 milijuna kuna morati izdvojiti gotovo 5,5 milijuna kuna. Kao gradonačelnik i gradska uprava koji odgovorno upravljaju gradskim proračunom, moramo pristupiti određenim modelima uštede – rekao je Penava pojašnjavajući svoj poziv građanima.

Građani imaju rok do subote 19. ožujka da se izjasne za koji su model poslije čega će Grad Vukovar donijeti odluku sukladno mišljenju građana.

- Grad Vukovar, zajedno sa svim gradskim službama već tjednima intenzivno radi na pripremama za krizne modele funkcioniranja. Nažalost, s razine države vidimo vrlo nisku svjesnost o težini ovoga problema, a vrlo visoku razinu populizma kako bi se ovaj problem prikrio. Sve su ovo problemi koji se dotiču svakog gospodarstvenika naše države – kazao je Penava dodajući kako je inflacija u punom jeku na području cijele države, ali da Vlada i mediji plasiraju samo dio informacija prema javnosti, ne vodeći računa o tome da kriza pogađa svakog našeg građanina.

Postavio je i pitanje što je aktualna Vlada Republike Hrvatske mogla napraviti prije 5 godina, primjerice izgradnjom hidroelektrana ili razvojem zelene energije rekavši da se tada o tome nije razmišljalo i da upravo tu pronalazi veliku odgovornost hrvatske politike i Vlade koja je očekivala da će našu državu voditi Europska unija umjesto Vlade Republike Hrvatske.

Komentara 1

RO
robertmark
20:50 11.03.2022.

Kao što je slučajni štetočina za Hrvatsku, tako je benava za Vukovar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije