Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paradoks! Čistačice splitske zračne luke usred sezone nisu dobile plaću i ne rade

Dok je potražnja za radnicima na vrhuncu, na najprometnijem hrvatskom aerodromu tijekom turističke sezone, djelatnici koji su angažirani tzv. outsourcingom otvorili su bolovanje jer im kasni plaća za svibanj.
04. srpnja 2019. u 20:33 19 komentara 4509 prikaza
Splitska zračna luka
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Usred turističke sezone, kad je potražnja za radnicima u Hrvatskoj puno veća od ponude i kad se povećavaju kvote za uvoz radnika, čistačice u Zračnoj luci Split odlučile su ne doći na posao jer im kasni isplata plaća!? Najprometniji hrvatski aerodrom tijekom ljetnih mjeseci čiste zaposlenici tvrtke International Outsourcing Services (IOS) s kojom je splitska zračna luka sklopila okvirni sporazum za uslugu čišćenja zrakoplova i objekata. No IOS nije čistačicama, kako one tvrde, još uvijek isplatio plaću za svibanj, a problema je bilo i s uplatom doprinosa.

SPlitski aerodrom Štrajk na aerodromu: Plaća im je 3100 kuna, a sada ni to nisu dobile, čistačice odbile raditi

Rade i 200 sati mjesečno

Stoga su čistačice odlučile od utorka ne ići na posao u Zračnu luku Split. Kako su neke od njih kazale za medije, kod kuće ih je ostalo 90, a na posao dolazi samo nekoliko njihovih kolegica. Kazale su i da im je osnovica plaće 3100 kuna, dobiju i 300 kuna za putne troškove, a na to sve ide i prekovremeni rad koji se plaća 19,63 kune po satu. Tvrde da rade i 200 sati mjesečno.

Zračna luka Split, prema riječima njezina direktora Lukše Novaka, s IOS-om ima sklopljen dvogodišnji okvirni sporazum za usluge čišćenja, vrijedan 16,6 milijuna kuna. IOS je taj posao dobio na javnom nadmetanju. Novak nam je potvrdio da ta tvrtka ima teškoća u osiguranju dovoljnog broja djelatnika sukladno ugovoru, no da posao ipak obavlja, iako u smanjenoj mjeri.

Video - Splitska zračna luka

 

– Mi prema IOS-u uredno ispunjavamo svoje obveze. IOS pak obavlja preuzete poslove s 30 do 40 posto djelatnika u odnosu na planirani broj. Stoga se ne može reći da se usluge ne obavljaju, nego da se obavljaju u smanjenom obujmu i uz teškoće – objašnjava Novak. U tvrtki IOS, koja se prije zvala Dubrovačke uslužne djelatnosti (DUD), navode da ovih dana uz pomoć posebne terenske ekipe osiguravaju pružanje usluga čišćenja u ZL Split. Za nedolazak čistačica na posao kažu da to nije službeni štrajk, već da je većina radnica otvorila bolovanje kao znak revolta zbog kašnjenja plaće za svibanj. U IOS-u pri tome priznaju da s isplatom plaće kasne 11 radnih dana.

čistačica Nedostatak radne snage Drama u sezoni: Nema tko čistiti apartmane. Gotovo me preklinju da dođem i nude višu cijenu

– Radi se o kašnjenju isplate jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate. Odnosno, nakon isteka trenutačne blokade novca, počet će isplata plaća radnicima – kažu u IOS-u, čiji je vlasnik i direktor Stjepo Car. Dospjele doprinose, dodaju, podmirili su ovaj tjedan. U IOS-u navode i da zbog stanja na tržištu rada, na kojem nedostaje radnika svih kategorija, smanjenim kapacitetom nastoje obaviti dogovorene poslove. Vjeruju da će u idućih nekoliko dana uspjeti otkloniti postojeće probleme.

HRVATSKI APSURDI (5. DIO) Poseban zakon za čistačice, portire: Neće samo službenici biti zaštićeni kao lički medvjedi

Smanjena likvidnost

Tvrde i da prema radnicima postupaju profesionalno i ljudski, pa tako navode da su tijekom zime u zračnoj luci zapošljavali više radnika no što je zahtijevao obujam posla kako ne bi otpuštali ljude izvan sezone. A to je, napominju, uzrokovalo kraće razdoblje smanjene likvidnosti i trenutačno kašnjenje isplate. IOS je, prema financijskom izvještaju za 2018., imao prihode od 14,1 milijun kuna, što je tri milijuna kuna manje nego 2017. Pritom je ostvario dobit od 60 tisuća kuna. Kao svoje reference na stranicama tvrtke navode, među ostalim, neke dubrovačke hotele i ZL Dubrovnik. Čistačice u ZL Split i lani su ostale kod kuće tražeći bolje ugovore o radu.

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Deleted user:

    Outsorsing pa non stop problemi sa tim outsorsingom koji je bivša vlada najavila kao odličnu stvar.Da za džepove privatnika kojem se pogoduje.

  • maklin:

    Nemojte raditi ako nema plaće, vrlo jednostavno. Neka si nađu druge budale.

  • fakin2012:

    samo vi outsourcajte po najnižim cijenama, pa onda tvrtke u natječaju ne mogu osigurati uslugu, bit će toga sve više i više