Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJNI ANGELUS

Je li papa u propovijedi odgovorio kritičarima izjave o homoseksualcima?

Pope Francis leads the Angelus prayer at the Vatican
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.10.2020.
u 14:22

Najavio je i imenovanje 13 novih kardinala

Na koncu nedjeljnog angelusa papa Franjo najavio je održavanje konzistorija na kojem će 28. studenoga imenovati 13 novih kardinala među kojima je i novi pročelnik Kongregacije za kauze svetaca mons. Marcello Semeraro koji je na tom položaju zamijenio kardinala Angela Becciua smijenjenoga i izbačenog iz kardinalskog zbora 24. rujna zbog sumnje u pronevjere koje je počinio između 2011. i 2018. kao zamjenik državnog tajnika. Protiv Becciua je pokrenuta istraga.

Od 13 novih kardinala devetorica su mlađi od 80 godina, što znači da bi mogli sudjelovati na eventualnoj konklavi, a četvorica su stariji od dobne granice za sudjelovanje u izboru novog pape.

Tijekom angelusa Franjo je na određeni način odgovorio onima koji su ga kritizirali zbog izraza da bi i homoseksualni parovi trebali biti zaštićeni zakonom o civilnim zajednicama, jer su i oni djeca Božja. Papa je iznio kako je ovonedjeljna stranica Evanđelja koju treba čitati ona po Mateju (Mt 22, 34-40)  kada zakonodavac upita Isusa: “Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?”, a On mu kaže: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci”.

Isusov odgovor ujedinjuje dva temeljna načela koja je Bog preko Mojsija dao svome narodu, rekao je Franjo i dodao kako su ga zakonski stručnjaci htjeli uvesti u njihovu polemiku. Isusov odgovor određuje dva osnovna načela za vjernike svih vremena. Prvo je da se moralni i religijski život ne može svesti na prisilnu poslušnost, već u svemu kao načelo mora imati ljubav. Drugo da ljubav mora ići zajedno prema Bogu i bližnjemu. To je osnovno učenje Isusa koji nam daje do znanja kako nije prava ljubav koju se izražava prema Bogu ako ljubav nije izražena i prema bližnjemu, objašnjava Franjo i naglašava kako od te dvije zapovijedi ovise svi zakoni i proroci. Ljubav prema Bogu izražava se molitvom, a prema bližnjemu bliskošću, slušanjem, podjelom, brigom za drugoga. Papa citira i apostola Ivana koji kaže: “Tko ne ljubi svoga brata koga vidi, ne može ljubiti Boga koga ne vidi”.

Franjo kaže kako Isus pomaže da se ide na izvor ljubavi. Taj izvor je Bog koga treba ljubiti u zajednici koju nitko ne može slomiti. Sve dok će postojati brat ili sestra kojima zatvaramo naše srce bit ćemo još daleko od toga da budemo sljedbenici kao što to Isus traži. Njegovo božje milosrđe nam ne dozvoljava da se obeshrabrimo, već nas poziva da svakodnevno započinjemo Evanđelje dosljedno živjeti, kazao je papa Franjo.

Papa je na koncu angelusa najavio imena novih kardinala koje će imenovati 28. studenoga. Osim Semerara još je jedan iz Rimske kurije, odnosno tajnik biskupske sinode Maltežanin Mario Grech. Zatim dolaze šestorica iz cijeloga svijeta, odnosno nadbiskup Kigalija (Ruanda) Antoine Kambanda, nadbiskup Washingtona (SAD) Wilton Gregory, nadbiskup Capiza (Filipine) Jose Fuerte Advincula, nadbiskup Santiaga del Cilea (Čile) Celestino Aós Braco, apostolski vikar Bruneia Cornelius Sim, nadbiskup Siene (Italija) Augusto Paolo Lojudice,  te čuvar Svetog samostana u Assisiju otac Mauro Gambetti. Toj devetorici treba pridodati četvoricu koji neće moći sudjelovati na eventualnoj konklavi, a to su: Felipe Arizmendi Esquivel umirovljeni nadbiskup (Meksiko), bivši apostolski nuncij pri UN-u u Ženevi Silvano Tomasi, otac Raniero Cantalamessa (propovjednik Papinske kuće) i don Enrico Feroci (bivši direktor rimskog Caritasa).

Komentara 53

Avatar Warded
Warded
15:55 25.10.2020.

Jel nam ovo Tomašević tumači evanđelje po Mateju!? E svašta, ako je i od njega previše je! Tumačević.

Avatar Carlton
Carlton
17:04 25.10.2020.

Moj je župnik rekao: "Ljubi čovjeka, osudi čin". Ivan Pavao II ljubio je noge svome atentatoru. To je ljubav prema bližnjemu svome. No, to ne znači da je ubojstvo ili pokušaj ubojstva u redu, to je grijeh. Oprostio mu je kao čovjek, no to ne znači da će propovijedati ubojstvo kao nešto što je ok. Nije.

DN
davaj_nama
16:56 25.10.2020.

Pitanje: ako se to odnosi na homoseksualni odnos, koji ne znam kojom logikom Papa ovim putem navodno blagoslivlja, da li se to isto onda odnosi i na ubojice, silovatelje itd? Trebamo li i njih ljubiti kao sebe samog i trebaju li ljudski/državni zakoni onda ozakoniti i ove radnje (ubojstvo, silovanje itd)? Po meni, ne treba nikoga mrziti, ma tko bio i ma što napravio, ali isto tako ne treba, u ime ne znam kakve tolerancije prema bližnjemu, blagoslivljati čini koje su protivne zakonu Božjemu. Ako Bog kaže da muškarac ne bi smio lijegati u postelju kao sa ženom, onda je to to. I ako ja, shodno tome, smatram da to nije u redu i da ne bi trebao muškarac s muškarcem, to ne znači da ja mrzim bilo koga. I roditelj kori svoje dijete kad pogriješi. Iz ljubavi, ne iz mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije