Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papine riječi o civilnoj zajednici gay parova ne mijenjaju doktrinu

Biskup Ventimiglia-Sanremo mons. Antonio Suetta drži kako papine riječi treba shvatiti samo u smislu jamčenja prava pojedincima, a ne kao “revolucija koncepta obitelji”
23. listopada 2020. u 23:55 39 komentara 4243 prikaza
Papa Franjo
Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

U Vatikanu, kao i u svijetu, još traju polemike oko izjave pape Franje o potrebi donošenja zakona o civilnim zajednicama koji bi zaštitio i homoseksualne parove.

As One In The Park festival - London Crkva uzdrmana Papa Franjo pokrenuo dosad nedodirljivo pitanje

Ima i onih koji sumnjaju u to da je Franjo tako što izgovorio, pa se i dalje pregledava dio iz dokumentarnog filma “Francesco” američkog državljanina ruskog podrijetla redatelja Evgenyja Afineevskyja u kojem je Franjo izgovorio: “Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni. Ja sam se za to borio”.

Napisali smo kako je dio dokumentarca zapravo razgovor koji je papa Franjo dopisnici meksičke tv-postaje iz Vatikana Valentini Alazraki. No, u tom razgovoru koji je objavila meksička televizija Televisa nema citata o civilnim zajednicama, već samo dio gdje papa kaže: “Homoseksualne osobe imaju pravo biti u obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi trebao biti protjeran ili nesretan zbog toga”.

 

Alazraki je razgovor snimila u svibnju prošle godine s Vatikanskom televizijom, koja je onda snimak uputila Televisi. Evo što piše Washington Post o tom dijelu događaja, odnosno da su kontaktirali s meksičkom tv-postajom i da su dobili poruku e-mailom u četvrtak uvečer u kojoj je “glasnogovornik Televise Ruben Acosta Montoya potvrdio da je citat civilnih zajednica proizašao iz intervjua iz 2019., koji je vodila meksička novinarka Valentina Alazraki. Rekao je da je komentar uklonio Vatikan, koji je posjedovao i kontrolirao kamere”.

Papa Franjo ZAŠTITA HOMOSEKSUALNIH PAROVA U Vatikanu još traju polemike oko papine izjave: Što je točno rekao o civilnim zajednicama

Dakle, tada je netko u Vatikanu izbrisao dio oko civilnih zajednica.

“Netko u Vatikanu dao nam je dio koji smo emitirali, a kasnije su ostatak materijala dali nekome drugom”, napisao je Acosta Montoya listu Washington Post i dodao: “Naša dopisnica (Valentina Alazraki) rekla nam je da ovo nije bilo prvo što se papa kazao oko pitanja zajednice među ljudima istog spola”.

Službeni Vatikan i dalje šuti, ali govore mnogi biskupi, pa i pročelnik Kongregacije za nauk vjere njemački kardinal Gerhard Müller, koji kaže da je odan papi, ali papa nije iznad Božje riječi. Novinar lista Corriere della Sera kaže Mülleru kako papa Franjo nije govorio o braku, već o potrebi zakonskog priznavanja homoseksualnih parova, civilnih zajednica. Koja je razlika, pita Müller, te dodaje kako su “u mnogim državama tzv. civilne zajednice bile uvod u priznavanje brakova između gay osoba. Zbog toga su mnogi vjernici uznemireni, jer misle da bi te riječi (pape Franje) mogle biti prvi korak prema opravdavanju homoseksualnih unija, a što za Crkvu nije moguće”.

Pope Francis holds weekly audience JASNA PORUKA Papa o pravima gay osoba: 'Imaju pravo biti obitelj, oni su djeca Božja'

Biskup Ventimiglia - Sanremo mons. Antonio Suetta drži kako papine riječi treba shvatiti samo u smislu jamčenja prava pojedincima, a ne kao “revolucija koncepta obitelji”, te dodaje kako ne treba ići iznad ili forsirati riječi Franje. Uostalom i u enciklici Amoris Laetitia se kaže kako “svaka osoba, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, treba biti poštovana u njezinom dostojanstvu i prihvaćena s poštivanjem, brigom kako bi se izbjegla svaka nepravedna diskriminacija”.

Zasigurno Crkva neće mijenjati doktrinu, ali to ne znači da država ne može zakonski zaštititi homoseksualne parove. Osim toga Crkva ne odbacuje gay osobe. Ali, to ne znači da će izmijeniti doktrinu o braku između žene i muškarca kao jedinome prirodnome.

 

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • mksdk:

    Naravo da njegove riječi ne mijenjaju doktrinu (niti je mogu promijeniti), ali one jesu heretične.

  • mksdk:

    Kada se ističe da Franjo nije govorio o braku nego o civilnom partnerstvu, to je točno... i nevažno. Ovdje se pokušava stvoriti ideja da je, iz katoličkog kuta, sve OK dok se ne govori o "pravom" braku. To je čista ... prikaži još! laž, a ta laž se posebno jasno vidi i kod nas gdje je odlukom ustavnog suda poništena razlika između braka i civilnog partnerstva.

  • Pobrkabi.1:

    Papa je reko da i oni imaju pravo na obitelj. U prevodu ako si peder neznaci da te roditelji trebaju izbacit od njihova zivota