Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

"Panonica" otvorila program obilježavanja EU tjedna

Panonica otvorila EU tjedan (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
04.05.2013.
u 19:38

Brodjani su tako danas imali priliku uživati u prekrasnim lipicancima i revijalnim vožnjama kojnskim zapregama i fijakerima po brodskim ulicama, inače staroj lokalnoj tradiciji kao jednoj od motiva za EU budućnost.

SLAVONSKI BROD - Centar za ruralni razvoj \"Panonica\" u suradnji sa Zaprežnim klubom Slavonac, Konjogojskom udrugom Gundinci i privatnim uzgajivačima konja lipicanske pasmine otvorio je danas program obilježavanja EU tjedna u Brodsko-posavskoj županiji koji će trajati do 11. svibnja zanimljivim projektom koji su nazvali \"EU Kočija\". \"Panonica\" njime želi dati svoj doprinos afirmaciji teme \"Europska unija\" i svoje nadasve bogato iskustvo koje su stekli na brojnim sajmovima i natjecanjima diljem Europe osmišljeno i objedinjeno kroz jedinstven projekt, realizirati u našoj sredini. Brodjani su tako danas imali priliku uživati u prekrasnim lipicancima i revijalnim vožnjama kojnskim zapregama i fijakerima po brodskim ulicama, inače staroj lokalnoj tradiciji kao jednoj od motiva za EU budućnost. Brodsko-posavska županija trenutno ima najveći uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj, a Hrvatska najveći nacionalni uzgoj lipicanaca u svijetu. To je jedan od glavnih razloga, pa i moralnih obaveza da Hrvatska počne sustavnije skrbiti o lipicanskoj pasmini konja i na razne načine podupre njihovu održivost.

-Ovi se konji na slavonskim imanjima više ne koriste u radne svrhe, pa je njihova budućnost i glavni potencijal sport, rekreativne vožnje i rekreativno jahanje, a to je upravo ono što \"Panonica\" ima u planu i dalje provoditi. Kroz sport i rekreativne vožnje želimo potaknuti korisnike da koriste lipicance u razne svrhe, da se očuva pasmina. Konji nemaju vrijednost ako su u staji, onda su samo čisti trošak - kaže Marijan Vrkljan, predsjednik Centra za ruralni razvoj \"Panonica\"

Promotivnim vožnjama pokazali su Brođanima kako bi to u skoroj budućnosti izgledalo kada bi se fijakerima vozili turisti kroz Slavonski Brod. Ovo je bio jedan mali test u kojem su i građani i \"Panonica\" oduševljeni. Pozitivne reakcije su argument da sa tom idejom što prije krenu prema gradskoj i županijskoj upravi, turističkoj zajednici i svima onima koji mogu doprinjeti da ovaj projekt zaživi, u početku barem vikendom, jer bi time pojačali ustaljenu i uistinu dosadnu turističku ponudu u Slavonskom Brodu. Inače, njihove aktivnosti u sklopu EU tjedna već su podržali Brodsko-posavska županija Upravni odjel za razvoj i EU integracije, CTR županijska razvojna agencija, Grad Slavonski Brod, Cestar d.o.o. , Ergele lipicanaca Dorić i Medvidović i drugi.

Danas se u Slavonskom Brodu održava i Državno natjecanje u vožnji dvoprega i maratonskih fijakera \"PANONICA DRIVING CHALLENGE 2013.\" Prvo kolo vozi se u sklopu Poljoprivrednog sajma na terenima Srednje škole Matija Antun Reljković, a natjecatelji će voziti utakmice dvoprega za juniore i seniore, te jednoprega za seniore. Očekuje se start dvadesetak natjecatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije