Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad svjetskih burza

Panična prodaja na burzama zbog Trumpovih izbornih rezultata; 'Ovo je ludnica, svim anketarima odmah treba dati otkaz!'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
09.11.2016.
u 07:05

Trump je tijekom kampanje slao jasnu antiglobalizacijsku poruku koja se protivi trgovinskim sporazumima te je također obećao da će prema Meksiku napraviti ogromni zid kako ilegalni imigranti ne bi mogli ulaziti u državu.

Svjetske burze drastično su pale u noći s utorka na srijedu nakon što su rani rezultati američkih izbora pokazali da je Donald Trump neočekivano prešao u vodstvo, piše Washington Post.

Indeks Dow Jones u terminskoj je trgovini u jednom trenutku pao više od 750 bodova, Standard & Poor’s 500 je potonuo za 63 boda, dok je Nasdaq pao za više od 100 bodova.

Procijenjena buduća vrijednost burze pala je za maksimum od 5% i prema S&P-u i prema Dow Jonesu. Analitičari za današnje trgovanje očekuju gori pad od onog u studenom 2008. kada je počela financijska kriza.

Japanski Nikkei pao za 800 bodova, odnosno 5,39 posto, dok je Hang seng u Hong Kongu pao za 750 bodova, odnosno oko 3,3 posto, a meksička valuta peso pala je na najnižu razinu u zadnjih osam godina.

Trump je tijekom kampanje slao jasnu antiglobalizacijsku poruku koja se protivi trgovinskim sporazumima te je također obećao da će prema Meksiku napraviti zid kako ilegalni imigranti ne bi mogli ulaziti u državu.

- Ovo je ludnica. Istraživači javnog mnijenja trebali bi uzeti kolektivni godišnji, zapravo svima do jednoga bi trebali dati otkaz. Burze za ovo nisu bile pripremljene, izjavio je burzovni analitičat tvrtke IG Markets Chris Weston.

>>Izvoznici: Clinton ili Trump? Svejedno!

>>Šoumen ili žena, prevrat ili kontinuitet

Komentara 1

DU
Deleted user
12:49 09.11.2016.

treba biti naivan pa verovati anketama... to su gluposti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije