Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi s MOL-om

Panenić s hrvatskim članovima uprave i NO-a Ine o rafineriji

Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.07.2016.
u 19:45

Ina tvrdi da nije donijela odluku o gašenju Rafinerije Sisak, ali pokušaj prijevoza nafte u Rijeku mnogi su shvatili kao provokaciju

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić sazvao je hrvatske članove uprave i Nadzornog odbora Ine na sastanak jer želi čuti argumente hrvatske strane o situaciji u Ini s naročitim naglaskom na sisačku rafineriju i njezinu neizvjesnu budućnost, moglo se čuti prije sastanka na koji su pozvani i predstavnici sindikata.

Mađarski članovi uprave i NO-a, pa tako ni predsjednik Uprave Zoltan Aldott, neće nazočiti sastanku, a po nekim informacijama, nisu ni pozvani.

Zbog toga se stvara negativno ozračje, a počele su i insinuacije da Hrvatska ponovno mora upotrijebiti vatrogasne mjere kako bi riješila problem s MOL-om, koji ne skriva da sisačka rafinerija nije profitabilna pa je nezanimljiva iako javno nikada nisu potvrdili da je žele ugasiti.

Tako je i posljednje priopćenje iz Ine, kada su sindikati žestoko reagirali na pokušaj prevoženja sirove nafte iz Siska prema Rijeci, nastojalo demantirati da je Ina donijela odluku o gašenju proizvodnje u Sisku. Ipak, taj pokušaj hrvatska strana vidi kao nepotrebnu provokaciju strateškog partnera MOL-a pa je jedan od izvora upoznatih sa situacijom u Ini i sam rekao da je sastanak bez predstavnika mađarske tvrtke dobra ideja.

– Treba poslati poruku da, unatoč padu Vlade, postoje institucije, da država funkcionira i da se neće tek tako, bez reakcije, moći donijeti odluke nepovoljne za hrvatsku stranu.

Treba naći rješenje za sisačku rafineriju, ali nećemo dopustiti da se Sisak preko noći ugasi bez objašnjenja – kazao nam je jedan od sudionika sastanka.

Panenić će nakon sastanka dati izjave, ali u trenutku pisanja teksta sastanak je i dalje bio u tijeku.

Iz Ine su, podsjetimo, rekli da naftu u Rijeku namjeravaju poslati radi poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade, a ne kako bi se ugasila proizvodnja u Sisku.

Ipak Rafineriju Sisak mađarski MOL nastoji ugasiti od 2014. godine kada su otvoreno govorili da Hrvatska nema kapaciteta za dvije rafinerije te da u Sisku stvaraju gubitke, koji navodno na dnevnoj razini iznose i do četiri milijuna kuna.

Kulminacija se dogodila u rujnu 2014. kada je na dnevni red sjednice uprave stavljena i odluka o gašenju proizvodnje u Sisku, a hrvatski članovi uprave onemogućili su donošenje odluke napuštanjem sjednice. 

>> Petrina poziva predsjednicu: Onemogućite transport nafte iz Siska do Rijeke!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
20:20 15.07.2016.

Ok, lik je poznat po tome da je krao stiropor koji je petrokemijski produkt, ali ipak mi je malo pretanka poveznica između naftne industrje i Panenića, a da bi od istog bilo ikakve koristi. Valja se suočiti s istinom, Panenić je mali neuki seljačić i lopovčić, ni po čemu dorastao problematici energetike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije