Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u tehničkoj Vladi

Mijenjaju zakone i kadroviraju kao da će i dalje vladati

25.05.2016., Zagreb - Vlada RH je sa 24. sjednice u proceduru uputila prijedloge izmjena zdravstenih zakona, kojima u nekoliko podrucja dize cijene zdravstvenih usluga. Tihomir Oreskovic , Bozo Petrov.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
03.07.2016.
u 11:17

Tehnička Vlada smije obavljati samo poslove nužne za funkcioniranje države, no neki se tehnički ministri ne ponašaju u skladu s tim

Iako je Vlada premijera Tihomira Oreškovića pala prije dva tjedna i time postala tehnička, neki su ministri nastavili donositi odluke kao da se ništa nije dogodilo i kao da će im mandat trajati pune četiri godine.

Tako su nastavili s kadroviranjem u ministarstvima, državnim institucijama i tvrtkama, tehnički ministri su pokrenuli izmjene zakona i strateških dokumenata, a neki od njih su odlučili ne primjenjivati zakone. To je sve u suprotnosti za zakonom koji jasno kaže da tehnička vlada obavlja samo tehničke poslove, nužne za funkcioniranje države.

Izmjene u korist HNS-a

Izmjene Zakona o sportu zasigurno nisu nužne za funkcioniranje države, no to nije spriječilo tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara da ih pokrene nakon pada Vlade. A te izmjene se odnose na one odredbe zakona koje su bile neprihvatljive Hrvatskom nogometnom savezu. Tehnički ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović pak želi donijeti novi Plan gospodarenja otpadom RH oko čega je okončana javna rasprava prekjučer.

Dobrović će možda biti ministar još samo dva-tri mjeseca, a želi donijeti Plan za sljedećih šest godina. Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, pak, ne mijenja zakone niti donosi nove planove. On je odlučio nakon pada Vlade da se neće provoditi Zakon o tržištu toplinske energije, odnosno njegovi dijelovi koji se odnose na razdjelnike. Jučer su objavljeni natječaji za predsjednike i članove uprava Hrvatske pošte i Odašiljača i veza, tvrtki iz resora ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Već ranije su objavljeni natječaji za Uprave i drugih tvrtki iz njegova resora – Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture. Očekuju se i natječaji za direktore zračnih luka. Skupštine tih tvrtki su donijele odluke o tim natječajima prija pada Vlade, no oni su objavljeni nakon pada i nisu povučeni. Butković kaže da će o prijavama kandidata na tim natječajima odlučivati nova Vlada. Ovih je dana, primjerice, objavljen i natječaj za tajnika u Ministarstvu pravosuđa kojeg vodi Ante Šprlje. U Ministarstvu se brane da je taj natječaj pripremljen još u svibnju, ali da je tek sad objavljen i da će o tom tajniku odlučiti nova Vlada.

Čistka u HZZ-u

No ipak ga nisu poništili. Dobrović je, primjerice, poništio natječaj za tajnika svog ministarstva nakon pada Vlade.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar koga je Vlada imenovala tek prije dva mjeseca, smijenio je predstojnike 13 regionalnih i područnih ureda HZZ-a. Blagoslov za te smjene dala je ministrica rada Nada Šikić, koja će kao tehnička ministrica dati i suglasnost za postavljanje novih ljudi.

Komentara 65

DU
Deleted user
11:32 03.07.2016.

Vlada ne mijenja zakone jer ih niti ne moze mijenjati, samo Sabor moze tako da je naslov bezveze oa necu dalje citati

ĆA
ćaćaća
11:22 03.07.2016.

zanimljivo..dok je kim yu milančetova tehnička vlada vladala mediji nisu imali primjedbi..ili nisu smjeli imati?

Avatar PetarZrinski
PetarZrinski
11:26 03.07.2016.

Veči kaos nego je napravila vlada prištavca Milanovića teško je napraviti , zato Oreškoviću iako si me razočarao nastavi dalje i bar malo pomrsi račune crvenim kmerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije