Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADA BROJ NOVOZARAŽENIH

Pakoštane žarište zbog fešte prije dva tjedna, zaražena djeca i učitelji

Šibenik: Nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 na Baldekinu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
29.05.2021.
u 10:52

Kurtov: Na fešti je bilo je puno mladih i zarazili su se. To je dokaz nužnosti veće samodiscipline. Sad ne rade škola i vrtić

Nastava u Osnovnoj školi Pakoštane i područnim školama Draga, Vrane i Vrgada za sve razrede odvijat će se po modelu C, dakle online, jer je zabilježen veći broj koronom zaražene djece i učitelja, izvijestio je jučer Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

– Prateći razvoj epidemiološke slike na područje Općine Pakoštane, a zbog povećanog broja zaraženih učenika i učitelja, te u skladu s epidemiološkim preporukama nastava u OŠ Pakoštane za sve razrede izvodit će se po modelu C od 28. svibnja 2021. do 4. lipnja. Ovisno o razvoju epidemiološke slike i drugim relevantnim okolnostima, model će se mijenjati nakon 4. lipnja – poručio je ravnatelj Andrija Vanjak.

Možda skraćeno i lokali

Sada je u toj općini, koja je postala žarište, četrdesetak zaraženih osoba, a jedan od razloga je tradicionalna fešta održana prije dva tjedna na blagdan Uznesenja Gospodinova. Jučer je registrirano 13 novozaraženih.

– Bilo je puno mladih i zarazili su se. Nadam se da neće imati posljedice na starije i ovo je dokaz nužnosti veće samodiscipline. Zatvorili smo školu i vrtić, a možda ćemo i skratiti radno vrijeme lokala kako bismo u sljedećih deset dana koronu, nadam se, sveli na nulu – rekao je načelnik Milivoj Kurtov.

VIDEO Cijepljenje će trajati dok se ne cijepi više od tri milijuna građana.

Jučer je u Hrvatskoj evidentirana 321 novozaražena osoba, a jedanaest ih je umrlo u 24 sata. U cijeloj državi je 2726 aktivnih slučajeva zaraze. Na bolničkom liječenju su 904 pacijenta, s time da ih je 95 na respiratoru. U samoizolaciji su jučer bile 11.723 osobe. Od 321 novozaražene osobe u Hrvatskoj, 56 iz dolazi iz dvije sjeverne županije. U Varaždinskoj županiji je evidentiran 31 novi slučaj zaraze, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosila je jučer 357. Na bolničkom su liječenju u Općoj bolnici Varaždin 103 osobe s težom kliničkom slikom. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima bio je 22 posto, a u svim testiranim uzorcima 13 posto. U Međimurskoj županiji zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze. Do jučer je, prema podacima Nacionalnog stožera, testirano ukupno 1,999.818 osoba, od kojih 5273 u posljednja 24 sata. Potrošeno je bilo 1,686.585 doza cjepiva, s time da je 1,240.309 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom. Obje doze primilo je 446.276 osoba.

– To su ohrabrujući podaci koji daju razloge za optimizam u ispunjavanju cilja, a to je cijepiti više od 50 posto punoljetnih građana do kraja lipnja – rekao je ministar Vili Beroš na sjednici Vlade. Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 355.617 osoba zaraženih koronavirusom. Umrle su 7992 osobe.

Ublažene mjere do 15. lipnja

U odnosu na tjedan ranije zabilježen je pad novozaraženih od 42 posto. Popunjenost kreveta za pacijente oboljele od COVID-19 u bolnicama je u tjedan dana pala za više od 11 posto. U KB Dubrava se, dodao je ministar, zbog povoljne epidemiološke situacije očekuje daljnje smanjivanje kapaciteta, a dio zdravstvenog osoblja preraspoređen u tu bolnicu vraća se u matične ustanove. Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović podsjetio je da su nove ublažene mjere stupile na snagu, a primjenjuju se do 15. lipnja. Rekao je da je hrvatski nacionalni sustav za izdavanje digitalne COVID-potvrde spreman za primjenu 1. lipnja. U Hrvatskoj će se potvrde moći podići putem platforme e-Građanin i u ispostavama HZZO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije