Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE ZADRANINA

Policijska birokracija uništila mu život: 'Djeca će mi ostati bez krova nad glavom'

Stipe Ceronja
Marko Dimic/PIXSELL
18.02.2020.
u 09:37

Ukupni iznos njegovih kazni tako se popeo na više od 40.000 kuna, a zbog čega će posljedično ostati bez vozačke dozvole zbog nakupljenih negativnih bodova, morat će na ponovno polaganje vozačkog ispita i još će se morati kreditno zadužiti kako bi podmirio iznos.

Stipe Ceronja 34-godišnji je Zadranin kojem je na kućnu adresu krajem siječnja od tamošnje policije stigla obavijest o počinjenom prometnom prekršaju. Taj prekršaj kažnjiv je novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna.

''Jedva spajam kraj s krajem''

Naizgled se čini kako u toj priči ništa nije drukčije od iskustava većine vozača na ovom planetu. Ipak, postoji ključna razlika jer je naš sugovornik tek prije nekoliko dana doznao kako mu to nije jedina kazna jer će mu, kako je doznao i kako je potvrđeno Večernjem listu od izvora u zadarskoj policiji, ta ista policija poslati još 11 kazni od kojih njih 10 po 3000 kuna i jednu od 10.000 kuna. Znakovito je i to da su svi prekršaji počinjeni na istoj dionici ceste gdje je nadzorna kamera MUP-a detektirala prekoračenje brzine.

Ukupni iznos njegovih kazni tako se popeo na više od 40.000 kuna, a zbog čega će posljedično ostati bez vozačke dozvole zbog nakupljenih negativnih bodova, morat će na ponovno polaganje vozačkog ispita i još će se morati kreditno zadužiti kako bi podmirio iznos. Cijela ova situacija, kaže nam, mogla bi ga dovesti na prosjački štap i ozbiljno mu ugroziti egzistenciju, ali i posao i sve ostale životne obveze budući da je riječ o ocu troje malene djece. Stipe inače radi kao trgovac u jednom trgovačkom lancu, živi skromno i jedini mu je cilj, kao i većini Hrvata, preživjeti od prvoga do prvoga u mjesecu po mogućnosti bez izvanrednih troškova.

Kronologija, priča nam Stipe, ide ovako.

Nitko ne poriče krivnju

„Krajem siječnja stigla mi je ta prva obavijest o prekršaju zbog prebrze vožnje, iz rujna prošle godine. Policija je u pismu od mene tražila podatke o osobi koja je upravljala vozilom. Odmah po primitku otišao sam u postaju i dostavio im sve tražene informacije. Kad sam pročitao novčani iznos koji je potrebno podmiriti, noge su mi se oduzele“, kaže Ceronja dodavši kako je tom prilikom vozilom upravljala njegova supruga.

„Supruga je tog dana vozila prebrzo i tu činjenicu baš nitko ne pokušava umanjiti ili osporiti, ali ostaje mi nejasno kako obavijest o počinjenju prekršaja zbog prebrze vožnje u istom gradu može putovati čak pet mjeseci“, rezignirano će naš sugovornik napominjući kako mu je život sada zagorčan upravo zbog tih pet mjeseci birokratske tromosti i rastezljivih zakona. Naime, u tih pet mjeseci Stipe i njegova supruga uspjeli su sasvim nesvjesno učiniti još onih 11 prekršaja.

Stipe i supruga tvrde kako svakodnevno putuju tom dionicom ceste, a upozorenja ili znaka o kameri koja snima brzinu nema ni riječi. Upravo to rezultiralo je mnogobrojnim odaslanim kaznama ovih dana ne samo Stipi već i dobrom broju tamošnjih stanovnika.

Problem je u birokraciji

„Tom dionicom vozimo se cijeli život. Baš svi koje poznajem u Zadru tu se voze istim načinom kao i mi, a od poštara sam doznao kako je cijeli kvart zasut identičnim kaznama“, tvrdi Stipe upozoravajući kako se njegov život ne bi pretvorio u horor da je, primjerice, svoju kaznu dobio u nekom razumnijem roku jer svrha svakog kažnjavanja u pravu i zakonu jest preventivna.

Foto: Ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL

Kad kažemo „preventivna“ onda mislimo na tendenciju i namjeru zakonodavca da novčanom ili zatvorskom kaznom kod prekršitelja zakona stvori osjećaj straha kad se idući put svjesno ili nesvjesno nađe u situaciji nepropisnog ponašanja. To je, govorili su još antički filozofi, svrha zakona kojom se održava red i mir u društvenoj zajednici.

Takvog je mišljenja i Stipe koji tvrdi da mu je obavijest od policije došla kroz tjedan, dva pa čak i mjesec dana da bi svakako svaki idući put prilikom vožnje izričito pazio da ne ponovi prekršaj zbog kojeg će platiti tri ili više tisuća kuna.

„Pazio bih, vjerujte mi. Baš kao što bi pazio svaki normalan čovjek. Ne znam kome bi u interesu bilo nanovo činiti tako skup prekršaj, a naročito kad ima djecu i jedva spaja kraj s krajem. Ova moja situacija više nalikuje na perfidan pokušaj punjenja državnog proračuna nego na brigu i sigurnost vozača u prometu“, ističe naš sugovornik.

MUP: Sve je po zakonu

Zbog toga smo se obratili i MUP-u, upitavši ih kako je moguće da pisana obavijest o prometnom prekršaju može putovati pet mjeseci od jedne do druge strane Zadra budući da u tom razdoblju vozač pokraj skrivene kamere može počiniti bezbroj manjih i većih prekršaja kojih nije svjestan sve dok mu ne dođe prva kazna pa tek onda dozna za sve ostale.

"Policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti  o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom  propisani rok prekršajnog progona, međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure utvrđivanja prekršaja i dostave obavijesti, utvrđivanja stvarnog prebivališta ili boravišta osobe, pronalaska osobe na prijavljenoj adresi i sl.", kazali su nam iz MUP-a razloge zbog kojih obavijesti stižu nakon pola godine iako u konkretnom slučaju Stipe Ceronja nije mijenjao prebivalište, boravište i konstantno je na istoj adresi gdje ga se uvijek može pronaći. 

Jednako tako na vremenski rok dostave obavijesti, kažu iz MUP-a, može utjecati i broj počinjenih prekršaja na određenoj lokaciji i raspoloživi broj službenika koji su zaduženi za procesuiranje spomenutih prekršaja u nadležnoj policijskoj postaji.

Eto, ispada da će Stipe Ceronja svakako morati pronaći 43.000 kuna za platiti sve kazne koje će mu doći nekad u zakonski predviđenom roku od četiri godine. Tom prilikom možemo podsjetiti i na nedavan slučaj, baš iz Zadra i to baš s Prekršajnog suda koji će suditi i Ceronji. 

Tamo je, naime, pravomoćno oslobođen bivši zamjenik ravnatelja policije, Josip Ćelić, i to zbog vožnje trostruko većom brzinom od dopuštene u naseljenom mjestu. Ćelić je prošle godine priznao da je vozio 166 kilometara na sat na cesti gdje je dopuštena brzina bila 50 kilometara na sat. Na sudu je kazao kako je bio na tajnom zadatku iako je vozio privatni automobil.

"Tko zna možda sam i ja bio na tajnom zadatku, vidjet ćemo što će reći sud", poručio je za kraj Ceronja.

Komentara 58

CE
cenzura
10:07 18.02.2020.

Čekaj malo. Koja je poanta ovog članka???? Lik skoro svakodnevno krši propise i ugrožava sebe i druge sudionike u prometu a novinari pokušavaju naći opravdanje?! WTF??? Po visini kazni se vidi da je (on i žena) prekoračivao brzinu za više od 40 km/h i više.

IG
igorl
10:43 18.02.2020.

Sve je to srcedrapajuce dok ne skuzis da je 10000 kazna za prekoracenje preko 50 km/h, a 3000 kn za 30-50km/h... Ludilo, ja nikad ne vozim brze od ogranicenje + 10 u naseljenom mjestu... a pametnjakovici poput Stipe me zaobilaze.

Avatar Mačak
Mačak
10:00 18.02.2020.

U naselju gdje je ograničenje 50 raditi toliko prekršaja je za doživotnu zabranu upravljanja vozilom.On još zove novinare pa ne bi da je 100% upravu a kamoli toliko prekršaja.Bože me sačuvaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije