U teorije zavjere najviše vjeruju osobe desne ideološke orijentacije, mlađi i neobrazovani te među hrvatskim biračima glasači Mosta i Domovinskog pokreta, rezultati su istraživanja ADMO-a (Jadranskog opservatorija za digitalne medije) predstavljenog u ponedjeljak. Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Nebojša Blanuša predstavio je usporedne rezultate istraživanja globalnih teorija zavjere provedenih 2022. i 2024. istaknuvši da je u Hrvatskoj i dalje ''najpopularnija'' teorija zavjere da, bez obzira tko je na čelu vlada, medija, korporacija, ''postoji tajna grupa moćnika koja kontrolira događaje u svijetu, kao što su ratovi i ekonomske krize''.

U tu teoriju vjeruje više od 40 posto ispitanika, a slijede teorije zavjere da ''velike farmaceutske tvrtke namjerno šire razne bolesti kako bi povećale prodaju lijekova'' te da se ''svakoga tko ima računalo spojeno na internet tajno prati i neovlašteno nadzire''. Slijede teorije zavjere o štetnosti cjepiva, masonima i iluminatima koji upravljaju državama, kontaktima s izvanzemaljcima ''što se skriva od javnosti' 'i tajnoj organizaciji koja nameće ''novi svjetski poredak'' da bi na posljednja na popisu najpopularnijih teorija zavjere bila ona o chemtrailsima.

Blanuša je istaknuo i da, u usporedbi s rezultatima iz 2022., u glavne teorije zavjera vjeruje sve više ispitanika – njih 12 do gotovo 45 posto. U istraživanju je uočeno i devet viralnih tema koje se odnose na stanje nakon pandemije COVID-19, klimatske promjene, 'veliku zamjenu stanovništva, veliki reset, qanon, ratove u Ukrajini i između Izraela i Hamasa, EU i teorije o LGBTQ+ zavjerama. Posebno se izdvajaju teorije zavjera o migracijskim prijetnjama, post-covidu, Europskoj uniji i velikom resetu svijeta te je u istraživanju navedeno i da obrazac upućuje na postojanje super-teorije zavjere koja predstavlja konspiratornu imaginaciju o globalnom stanju svijeta.

Povezano s time, bilo je predstavljeno i istraživanje provedeno nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora prema kojem su vjerovanju u super-teoriju zavjere najviše skloni glasači Mosta-HS-HKS-NLM, slijede Domovinski pokret i partneri, a najmanje skloni teorijama zavjere su glasači SDP-a, Možemo i njihovih partnera.

POVEZANI ČLANCI:

Istraživanje s posebnim akcentom na povjerene u medije predstavile su i profesorice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirjana Tonković i Ivana Hromatko s posebnim naglaskom na stupanj povjerenja donositelja vijesti i informacija. Prema istraživanju, najviše se vjeruje informacijama iz razgovora s članovima obitelji, zatim s prijateljima, susjedima i kolegama s posla, a tek onda vijestima s radija, televizije, portala i tiskanih medija.

Kao najodgovorniji za stvaranje i širenje lažnih vijesti i lažnih informacija u istraživanju su istaknuti političari, slijede društvene mreže i novinari i urednici medija, korporacijski lobiji i tek onda –  teoretičari zavjera.

>> VIDEO Prve ovogodišnje trešnje stigle na šibensku tržnicu