Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
500 dana agresije na ukrajinu

Ovo je pet ključnih igrača u ratu: Jedan je bivši robijaš koji je dio života proveo iza rešetaka...

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.07.2023.
u 22:11

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čovjek je koji je sve započeo svojom objavom "specijalne vojne operacije" 22. veljače 2022. Putin je na čelu Rusije 11 godina. Bivši agent KGB-a, postao je sinonim za sve neprijateljskiju vanjsku politiku zemlje.

Dok se Ukrajina nastavlja boriti protiv ruske agresije, Moskva nastavlja ono što vidi kao svoju "specijalnu vojnu operaciju" u zemlji. Nakon gotovo godinu i pol sukoba, čuli smo mnogo o pet ključnih igrača u ratu. Tko su oni?

GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

Rat u Ukrajini
1/20

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vodi svoju zemlju kroz gotovo godinu i pol dana rata, a izabran je dužnost predsjednika 2019. godine. Bivši komičar dobio je svjetske pohvale za svoje vodstvo tijekom sukoba. Za razliku od ruskog predsjednika Vladimira Putina, Zelenski je nekoliko puta posjetio bojišnice kako bi čestitao pripadnicima vojske i obavio niz putovanja u inozemstvo kako bi ojačao diplomatske odnose.

VEZANI ČLANCI

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čovjek je koji je sve započeo svojom objavom "specijalne vojne operacije" 22. veljače 2022. Putin je na čelu Rusije 11 godina. Bivši agent KGB-a, postao je sinonim za sve neprijateljskiju vanjsku politiku zemlje. Za njega je rat u Ukrajini šansa da vrati rusku sferu utjecaja i vrati zemlju za koju smatra da pripada Rusiji.

Tijekom posljednja dva desetljeća nastojao je ponovno potvrditi rusku dominaciju na istoku, nezakonito izvršivši invaziju i aneksiju Krima 2014. Više puta je okrivio Zapad za raspirivanje rata i zanijekao da Rusija gađa civilnu infrastrukturu u Ukrajini, piše Sky News.

Video: Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Jevgenij Prigožin

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin počeo je kao prodavač hrenovki na buvljaku. Bivši robijaš koji je veći dio svog mladog života proveo iza rešetaka, zbližio se s Vladimirom Putinom, zaradivši nadimak "Putinov kuhar" zbog svog ugostiteljskog posla povezanog s Kremljem. Prigožinov utjecaj je porastao od invazije. Njegove snage su izašle iz sjene i počele su se boriti u Ukrajini

Njegovi su borci bili jako uključeni u borbama u Bahmutu, jedne od najkrvavijih bitaka u ratu.  Sukobio se s Kremljom oko njegove taktike u Ukrajini, pokrenuvši oružanu pobunu u Rusiji i zahtijevajući smjenu ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Kako bi se zaustavila pobuna, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je sklopio dogovor kojim je Prigožin protjeran u Bjelorusiju. Ali kako je rekao bjeloruski čelnik Prigožin se ipak nalazi u Rusiji.

Video: Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika

Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, vrlo je blizak saveznik Vladimira Putina. Dopustio je ruskom predsjedniku da rasporedi  nuklearno oružje u njegovu zemlju. Uvelike mu se pripisuje zasluga za posredovanje u dogovoru koji je okončao pobunu Wagner grupe, kapitalizirajući veliki interes medija tako što je organizirao konferencije za novinare i držao višesatne govore. Bjelorusija je također pomogla u obuci ruskih trupa, brinula se o ozlijeđenima i osiguravala zalihe. Režim je dopustio Rusiji da koristi svoj teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih napada.

VEZANI ČLANCI

Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping pokušavao je ostati sa strane tijekom cijelog sukoba. Kina je optužena za opskrbu Rusije oružjem i streljivom, a što je ona odlučno odbacila. Xi je pozvao na dugoročni mir u nekoliko navrata tijekom sukoba, objavivši mirovni plan od 12 točaka još u veljači 2023. U travnju je održao svoje prve razgovore od rata sa Zelenskim.

Video: Prizor obišao svijet: Zelenski nije mogao ostati ravnodušan, oči su mu bile pune suza

Komentara 10

LU
luftbrenzzer
00:53 09.07.2023.

"...nezakonito izvršivši invaziju i aneksiju Krima 2014. " Znači li to da postoji i zakonita invazija i aneksija?

NI
Ninica
23:07 08.07.2023.

Koliko ja znam Putin je na vlasti u Rusiji od 2000 god, to svakako premašuje navedenih 11 god. Te gluposti o anuliranju prijašnjih dužnosti svojstvene autokratima ne bi trebalo prestavljati kao normalnim već ih naglašavati kao apsurdnim.

SA
saudinus
22:49 08.07.2023.

Ruska pobunama traje 9 godina. Doduše nesposobna vojska iz Moskve pa dovelo azijske narode i kriminalce da brane ruski svijet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije