Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODMAH JE UHIĆEN

Ovo je imanje na kojem je Josip devet godina držao roba!

Čak devet godina Josip (67) iz Podravine držao je na imanju roba koji mu je bez naknade i u zatočeništvu na farmi bikova radio najteže poslove.
Foto: Robert Mihaljević
1/4
04.09.2020.
u 12:36

Rob mu je bio siroti i teško bolesni Garo (50) iz susjednog sela koji je bez ikakve naknade radio najteže poslove

Čak devet godina Josip (67) iz Podravine držao je na imanju roba koji mu je bez naknade i u zatočeništvu na farmi bikova radio najteže poslove. Tako tvrdi koprivničko državno odvjetništvo koje je prošli tjedan otvorilo istragu protiv podravskog poljoprivrednika te je odmah uhićen. Tereti ga se za kazneno djelo ropstva, za što može dobiti i deset godina zatvora.

Kako smo doznali, riječ je o vlasniku OPG-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice kojem je rob, kako se sumnja, bio siroti i bolesni čovjek nadimka Garo (50), socijalni slučaj iz susjednog sela Javorovca. Priča je bila toliko nevjerojatna da je šokirala cijelu Podravinu, a posebno mještane Novigrada Podravskoga.

Garo je, prema tvrdnjama tužitelja, od početka 2012. do kolovoza ove godine, dok se sve nije otkrilo, na Josipovu poljoprivrednom gospodarstvu bio u ropstvu. Josip je, kažu, iskoristio njegovu neimaštinu pa ga prisilio da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove bez ikakve novčane naknade.

“Garo je bio bokčija, odrađival mu je najgore poslove. Znali smo da radi na Josipovoj farmi bikova, ali nismo pojma imali o ovome što smo čitali u novinama nakon što su Josipa prošli tjedan uhapsili. To je za sve nas u selu bio šok. Čak smo čuli i da su mu tamo, kod Jože, uzimali 800 kuna socijale koju je svaki mjesec primao”, priča nam novigradski umirovljenik kojeg smo sreli blizu Josipove kuće.

U kući uhićenog čovjeka nitko se nije javljao. Ulazna dvorišna vrata su zaključana, a na kucanje po uličnim prozorima nije bilo odgovora. Samo bjesomučni lavež psa u dvorištu.

Državno odvjetništvo sumnja kako gazda Josip svojem prisilnom radniku “nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte”.

“Osim toga, fizički ga je kažnjavao, čime je uspostavio njegovu potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom”, naveli su nakon što su pokrenuli službenu istragu. Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prošli tjedan prijedlog državnog odvjetnika i odredila 67-godišnjem Josipu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Foto: Robert Mihaljević

Svi su u čudu, pa i novigradski načelnik Zdravko Brljek Brčo koji također nije mogao vjerovati u ono što čuje. Gospođa koju smo zatekli pred seoskom crkvom nakon mise priča kako je susjed Josip inače jako pobožan.

“Često je na misi u crkvi, zato ne mogu vjerovati u to kaj mi pričate. Njegovi su imali veliko gazdinstvo i on je to naslijedio. Da bi čovjeka držal kao roba? U to mi je teško povjerovati”, zaključuje šokirana žena.

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
14:29 04.09.2020.

Ova baba na kraju texta je najgora. Nije to istina, on ide u crkvu... Pa vi koji ližete oltare ste najgori. Ko farizeji ste!

LE
Leo1212
15:20 04.09.2020.

Pošto institucije nisu i neće pravedno odradit svoj dio posla pozivam ljude dobre volje da odrade posao umjesto njih onako po mraku bez svjedoka.....

MA
marijanka
14:57 04.09.2020.

zelim samo da ga zatvore 10 godina i da ga tretiraju ni manje ni vise nego sto je on tretirao jadnog Garu.najgori sljam to ne bi cinio.Kom bogu se on moli?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije