Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVENTURA KONCESIJA

Otkrivamo tko zarađuje na plažama! Najskuplji je kvadrat u Dubrovniku pa na Zrću...

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
19.08.2017.
u 15:28

Pod koncesijom je 206 od ukupno prijavljene 1863 plaže u sedam županija. Mogućnost ograđivanja i naplaćivanja postoji na 24 plaže, ali se ne koristi na svim tim ekskluzivnim lokacijama

Burno je ovog ljeta bilo na plažama. Svako malo nacionalni i lokalni mediji bavili su se nekim problemima, od krupnih, strateških i političkih, do svakodnevnih kao što je rat “rezervista” s ručnicima ili ležaljkama s ostatkom svijeta. I to nam je bio povod za prvu hrvatsku inventuru plaža pod koncesijom.

Dakako, uz to što se Vlada Andreja Plenkovića ignorantski odnosila prema kritikama i zahtjevima nevladinih udruga, oporbe i medija okupljenih oko inicijative Pokret otoka pa se – za razliku od poreza na nekretnine – pokazala prilično drčnom i bez imalo pedagoškog suosjećanja odbila je odgoditi donošenje Zakona o koncesijama.

 

To je u oporbi protumačeno kao da pod svaku cijenu žele udovoljiti kapitalu te rasprodati plaže kao jedno od posljednjih blaga u kojima, barem načelno, možemo svi jednako uživati. Unatoč i nakon lošeg iskustva s plažom Zlatni rat u Bolu što je mnogima, unatoč smjeni župana i poništenju natječaja, otvorilo oči. Miro Bulj (Most) govorio je o “kriminalu do neba” i o milijardama kuna nestalima preko koncesija općenito.

1/13

Doduše, i stručnjaci su upozoravali da nije opći Zakon o koncesijama, već Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama taj oko kojeg se treba voditi boj za plaže Lijepe Naše. A o zamjeni tog zakona iz 2003. novim, na jesen nas očekuje rasprava. I u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog spleta političkih okolnosti, trenutačno najsenzibiliziranijoj po pitanju koncesija, za rujan su odgodili donošenje pravilnika kojim namjeravaju, navodno zajedno s oporbom, urediti svakodnevicu na plažama pod koncesijom, koju oskudno regulira Pravilnik o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovoljavati, a koji je još 1995. donio tadašnji ministar pomorstva, prometa i veza Ivica Mudrinić. U veljači je pak donesena Uredba o postupku davanja koncesija koja je i omogućila da za plažu na Bolu konkurira i tko ne bi trebao.

U Istri nisu znali

Kako je u bučnim raspravama svašta izrečeno, zanimalo nas je pravo stanje, koliko su utemeljeni strahovi o rasprodaji, koliko je plaža pod koncesijom, na koji rok, pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni te na koliko ih je ugovorena mogućnost ograđivanja i naplate. Upite smo poslali u svih sedam “morskih” županija i tako smo došli do podatka da je pod koncesijom 206 ili 11% od ukupno 1863 plaže, koliko su ih lokalne jedinice prijavile za potrebe sedam regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama, s tim da stručnjaci Instituta za turizam procjenjuju da ih je više od 2000 (Španjolska ih ima 3000) zbog neujednačenog pristupa tomu što je plaža.

Tražene podatke, ili ne sve, nismo dobili od svih županija premda bi ih trebali imati izdvojene na svojim web-stranicama. Unatoč državnom Registru koncesija koji je neažuran i zapravo ne funkcionira tako da smo neke podatke sami tražili preko službenih glasnika u kojima se objavljuju odluke skupština županija o dodjeli koncesija, a temeljem kojih župani sklapaju ugovore s koncesionarima. Dok su nam, recimo, iz Primorsko-goranske županije dostavili besprijekornu tablicu baš sa svim traženim podacima, iz kabineta župana Istarske županije odgovoreno nam je da ne raspolažu podatkom o broju plaža niti na koliko ih se naplaćuje ulaz, a i cijene koncesija morali smo sami izvlačiti.

Tako su nam dali priliku da ih sada uputimo kako u svome službenom glasniku mogu naći podatak barem gdje su omogućili ograđivanje i naplatu ulaza na plažu, a podatak o 224 plaže u Istri našli smo u Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama Istarske županije. Od toga ih je 56 pod koncesijom (na 20 ugovora), ili 22,9 %, te je Istarska županija, kako tko gleda na to, dobar primjer upravljanja ili loš primjer komercijalnog iskorištavanja plaža.

Razlike unutar iste plaže

Ipak, Istra se zahvaljujući i koncesijama može pohvaliti velikim brojem Plavih zastava kao simbola čiste i uređene plaže, uz to što godišnje od fiksnih naknada za koncesiju zarade 4,5 milijuna kuna (što po trećinu dijele država, županija i grad ili općina) te još nekoliko stotina tisuća kuna u varijabilnom dijelu, u postotku od prihoda od ugostiteljske i turističke djelatnosti na području pod koncesijom.

1/15

Primjerice, Istraturist ima 11 ugovora o koncesiji za koje godišnje plaća ukupno 760.642 kune fiksne naknade te promjenjivi dio koji je u 2016. bio 137.888 kuna na osnovicu od šest milijuna kuna prihoda (u pravilu 2 ili 3% prihoda). Plava laguna je na svojim plažama pod koncesijom imala 6,3 milijuna prometa te je platila 235.857 kuna naknade u 2016. jer imaju ugovorene veće stope, i do 6%.

Na prihode od ulaznica za plažu naknada je 1%. Istarska županija fiksni dio naknade ugovara u kunama po četvornom metru, s tim da i unutar jedne koncesije imaju različitu cijenu za pojedine dijelove površine. Što je usporedivije pa nam se stoga čini poštenije, transparentnije i manje podložno trgovačkim igrama. U pravilu se plaća 11 ili 5,5 kn/m2 za hotele te 3,3 kn/m2 za dijelove turističkih naselja i kampova. Prema objavljenim odlukama o dodjeli koncesije, na četiri istarske plaže, i to u naturističkim kampovima, ugovorena je mogućnost ograđivanja i naplate ulaza. Tako su od ulaznica za Valaltu zaradili 606.128 kuna pa su za to platili koncesijsku naknadu od 6061 kune.

Većinom su istarske koncesije sklopljene 2013., tek manji dio kasnije. I to uglavnom na 20 godina s većim hotelskim tvrtkama, dok su one s manjim tvrtkama i obrtima na 10 i pet godina. Splitsko-dalmatinske koncesije na plažama u pravilu traju 10 godina, kao u najjužnijoj županiji i Šibensko-kninskoj, a u ostalima mješovit pristup od 5 do 20 godina. Od 206 koncesija na plažama (ovdje objavljujemo sažetak, a cjeloviti popis objavit ćemo na vecernji.hr) mogućnost ograđivanja i naplate ulaza ugovorena je na njih 24, uglavnom u naturističkim i autokampovima te ispred visokorangiranih hotela, kao u Primorsko-goranskoj županiji gdje ih je deset, ali na dvije se ne naplaćuje (od ukupno 406 plaža).

Ekskluzivna mjesta

Ali u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s nizom hotela s četiri i pet zvjezdica, na svih 25 koncesioniranih plaža (od 280) živi demokracija, kao i na 48 (od 345) susjedne im županije tako da južno od Šibenika nema naplatnih plaža. Takvih ekskluzivnih mjesta ima sedam u Zadarskoj županiji, gdje imaju ukupno 12 koncesija (od 299 plaža), zatim na dvije plaže u Tisnom od njih deset u Šibensko-kninskoj županiji (109 plaža) i na plaži Straško od njih deset u Ličko-senjskoj županiji (180 plaža).

Najskuplja pojedinačna koncesija je u uvali Sumratin u Lapadu od 1,61 milijun kuna godišnje i 3,44% prihoda od usluga. Ugovorena je 2015. s Dubrovačkim zalascima sunca na 20 godina. To je i druga najskuplja koncesija po četvornom metru s fiksnom naknadom od 105 kn/m² godišnje. Koncesionar se obvezao u plažu uložiti oko sto milijuna kuna, a kako je nedavno izvijestio Jutarnji list, uklonjena su 74 stabla, doduše uz odobrenje nadležnih, ali je to izazvalo lokalni bunt jer je izmijenjen vizualni identitet plaže. Zelenilo je ustupilo mjesto betonu. I zbog te koncesije to je županija s najvećom zaradom od naknada na 25 lokacija, godišnje 5,59 milijuna kuna.

1/9

Najskuplja hrvatska koncesija po četvornom metru je za plažu ispred dubrovačkog hotela Libertas – 120 kn/m². U Dubrovniku cijena četvornog metra preostalih 12 plaža pod koncesijom kreće se od 18 (Orašac) do 50 kn/m² (hotel Excelsior). U drugim županijama naknada po četvornom metra rijetko prelazi 10 kuna. Iznimka su plaže ispred četiri vile u Lovranu od 15,7 do 51 kune, kolika je naknada koju plaća Agrokor po četvornom metru površine ispred vile Castello, ili godišnje 360.000 kuna, kako je ugovoreno od veljače 2015. I Opatija skupo “prodaje” svoje kvadrate hotelima pa Istra plaća 60 kn/m², a ostalih deset od 10 do 30 kn/m², kolike su cijene još i za pojedine koncesije u Makarskoj i Hvaru, dok se u preostalim županijama kreću od jedne (za dijelove kampova i turističkih naselja) do 10 kn/m².

Na 48 koncesija Splitsko-dalmatinske županije uberu 4,2 milijuna kuna. U Ličko-senjskoj zarade 1,8 milijuna kuna, od čega 1,3 milijuna samo na drugoj najskupljoj plaži, famoznom Zrću, za koje Naša ideja d.o.o. plaća 1,3 milijuna fiksne naknade (757.111,26 za plažu i 542.888,74 za ugostiteljske objekte). Treća je najskuplja koncesija za gradsku plažu u Crikvenici za koju komunalna tvrtka Eko Murvica godišnje treba platiti 856.703 kune. Zatim slijedi plaža u uvali Čikat na Malom Lošinju pod koncesijom Jadranskih hotela od 578.705 kuna, plaža naselja Solaris 562.593 kune i Crvena luka u Biogradu na Moru 520.709 kuna. Na šibensko-kninskim plažama od naknada za koncesije dobiju nešto više od milijun kuna, a u Zadarskoj županiji nešto više od dva milijuna kuna.

Od gradova apsolutni šampion zarade od koncesija je dakako Dubrovnik s gotovo pet milijuna kuna, Makarska 1,6 milijuna, Crikvenica 1,32 milijuna, Poreč 1,18, Mali Lošinj 1,17 milijuna, Vrsar 0,93, Opatija 0,88 milijuna kuna... Inače, osim koncesija, lokalne jedinice imaju mogućnost izdavanja koncesijskih odobrenja za pojedine uslužne djelatnosti. Ilustracije radi, tako je uz 12 koncesija na plažama na području Zadarske županije izdano i 400 koncesijskih odobrenja (dok ih, recimo, Splitsko-dalmatinska ima 158) te ostvaren prihod od ukupno tri milijuna kuna. Koncesija, za razliku od koncesijskog odobrenja, može se dati nakon što je utvrđena granica pomorskog dobra i provedena u zemljišnim knjigama te utvrđena namjena korištenja prostora sukladno prostornim planovima. U Zadarskoj županiji tek je 4% od ukupno 299 plaža pod koncesijom, a ograđenih je 1,7%.

Problemi starijih datuma

Također, na pomorskom dobru postoje i koncesije druge vrste, za uzgoj školjaka i riba, za sidrišta, luke... Tako je 31. prosinca 2015. prema izvješću Vlade bila 861 koncesija na pomorskom dobru (44 manje nego 2014.). Ukupni prihodi od ukupno 9264 koncesije u RH 2015. bili su 1,54 milijarde kuna, od čega na pomorskom dobru 31,5 milijuna kuna. Jedan od velikih problema s koncesijama njihov je nadzor. Tako su u 2015. obavljena 142 nadzora pravilnosti obračuna i plaćanja koncesija te je u 79 slučajeva utvrđena nepravilnost. Vlada osobito problematizira koncesije starijeg datuma s niskim naknadama. Osim u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, tek ponegdje ugovorene su koncesije za plaže prije 2011., a najstarije su iz 2005. godine.

1/21

Svakodnevne bitke koje djelatnici koncesionara i kupači vode na plažama u nadležnosti su inspektora lučkih kapetanija i komunalnih redara te je upravo tu siva zona koju treba urediti na lokalnoj razini, čime su se pod teretom bunta građana osobito ove godine pojedine lokalne jedinice počele intenzivnije i odlučnije baviti. Izrađen je i Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža po kojem bi ih trebalo tematizirati na 14 područja: ekoplaže, plaže za surfere, ronilačke, adrenalinske, romantične, za pse, za obitelji s djecom, party plaže, plaže kulture, nudističke, promenadne, sa zabavnim sadržajima za mlade, sa sportskim i rekreacijskim sadržajem te resort/hotelske plaže.  

10 plaža Umag - 544.093 kn - 3,5 kn/m²

Plaže hotela i kampova Istraturista ukupne površine 155.166 m². Naknada se plaća, kako gdje, 11 kn/m² ili 5,5 i 3,3 te u kampu i turističkom naselju 1,1 m². Uz to promjenjivi dio naknade je 2% prihoda od usluga.

Kanegra Buje - 29.921 kn - 3,3 kn/m²

Hoteli Valamar Poreč - 50.182 kn - 11 kn/m²

Otok Sv. Nikola Poreč - 82.835,5 kn - 11 kn/m²

Naturistički kamp Funtana - 343.057 kn - 5,5 kn/m²

Orsera Vrsar - 112.001 kn - 5,5 kn/m²

Belvedere Vrsar - 38.316 kn - 3,3 kn/m²

Crveni otok i Maškin Rovinj- 139.733 kn - 5,5 i 11 kn/m²

Hotel Katarina Rovinj - 54.450 kn - 11 kn/m²

Uvala Lone Rovinj - 43.136 kn - 5,5 kn/m2

Koversada Vrsar - 457.154 kn - 5,5 kn/m²

2 kampa i 2 naselja Vrsar - 131.603 kn - 5,5 kn/m²

Valalta Rovinj - 131.670 kn - 5,5 kn/m²

TN Savudrija Umag - 51.579 kn - 5,5 kn/m²

4 koncesije Novigrad - 113.930 kn - 3,3-11 kn/m² plaža hotela Maestral 11, kampa Mareda 5,5, a Sirene 3,3 te plaže Mareda 5,5 kn

Uvala Getić Funtana - 3575 kn - 5,5 kn/m²

Zambratija (Villa Rosetta i koncesija Fructa Com) Savudrija - 19.616 kn - 5,5/5,6 kn/m²

Kamp Bi Village Fažana 119.189 kn - 6, 10 i 15 kn/m²

Valamar Riviera Poreč - 266.300 kn - 25 kn/m²

Plava laguna Poreč - 984.055 kn - 2,2-11 kn/m² šest koncesija za hotele, kamp i turistička naselja

Plava laguna Funtana - 182.356 kn - 3,3-16,5 kn/m²

za hotel Delfin, kampove Zelena laguna i Bijela uvala te priveze za plovila

Crvena uvala Umag - 31.064 kn - 5,5 kn/m²

3 koncesije Valamar Riviera Labin/Rabac - 128.264 kn - 5,5 -12,5 kn/m²

Bunculuka Baška - 120.000 kn - 10,55 kn/m²

Gradska plaža Crikvenica - 856.703 kn - 18,27 kn/m²

6 koncesija Crikvenica - 466.001 kn - 5-10,8 kn/m²

Kačjak (7,3), Omorika-Dramalj (10,17), Kaštel (5,2), Podvorska 1 (8,34), Podvorska 2 (5,1) Rokan-Selce 10,8 kn/m²

Kamp Slamni Dobrinj - 22.810 kn - 5 kn/m²

AC Oštro Kraljevica - 72.424 kn - 2,7 kn/m²

Uvala Scott Krk - 42.555 kn - 6,13 kn/m²

AC Krk Krk - 150.570 kn - 7,5 kn/m²

Bristol i Excelsior Lovran - 54.220 kn - 10 kn/m²

Četiri vile Lovran - 550.000 kn - 15,7-50 kn/m²

Marija 15,7; Sv Rok 30; Medveja 33,25 i Castello 51 kn/m²

FKK Sunčana uvala M. Lošinj - 97.725 kn - 15 kn/m²

A/C Čikat Mali Lošinj - 81.082 kn - 2,5 kn/m²

Hotel Malinska Malinska - 53.965 kn - 5 kn/m²

A/C Klenovica N. Vinodolski - 44.600 kn - 5 kn/m²

Pesja i a/c Njivice Omišalj - 290.893 kn - 9,36/5 kn/m²

11 koncesija Opatija - 881.210 kn - 10,2-60 kn/m²

A/C Škrila Stara Baška - 147.600 kn - 15 kn/m²

FKK, A/C i konoba Punat - 262.845 kn - 7,5 kn/m²

Kandarola Rab - 96.000 kn - 9,59 kn/m²

Veli Mel Kampor Rab - 68.350 kn - 8,39 kn/m²

Plaža Novalja - 56.800 kn - 8,49 kn/m²

Sveti Juraj Sveti Juraj 2305 kn - 13,66 kn/m²

Banja Senj - 15.038 kn - 7,75 kn/m²

Dio plaže Karlobag - 51.672 kn - 8,15 kn/m²

Gradska plaža Karlobag - 3150 kn - 4,2 kn/m²

Kalić i dio Rača Sveti Juraj - 30.040 kn - 5 kn/m²

Straško Novalja 300.000 kn - 10,36 kn/m²

Zrće Novalja - 1,300.000 kn - 17,56 kn/m², ali s ugostiteljskim objektima 30,16 kn/m²

Crvena luka Biograd n/M - 520.709 kn - 7 kn/m²

Šimuni Pag - 318.540 kn - 5 kn/m²

TN Zaton Nin - 253.935 kn - 5 kn/m²

Borik Zadar - 241.200 kn - 5 kn/m²

Punta Skala Petrčane - 253.092 kn - 7 kn/m²

TN Pine Beach Pakoštane - 127.872 kn - 6 kn/m²

Paklenica Starigrad - 82.184 kn - 8 kn/m²

Pinija Petrčane - 33.000 kn - 1,1 kn/m²

Kolovare Zadar - 26.770 kn - 5 kn/m²

Katarelac Kolan - 142.208 kn - 11,47 kn/m²

Veliki Banj Lovišća Tisno - 19.737 kn - 3 kn/m²

Spongiola Krapanj - 18.975 kn - 5 kn/m²

Olympia Vodice - 136.400 kn - 5 kn/m²

Bristak Tribunj -  20.970 kn - 2 kn/m²

A/C Lovišća Tisno - 175.755 kn - 5 kn/m²

Mulo Dvorine Zaton-Srima - 30.533 kn - 3 kn/m²

Podglavica Rogoznica - 35.350 kn - 10 kn/m²

Kamp Plitka Vala Murter - 19.138 kn - 1,5 kn/m²

Uvala Gračina Tisno - 75.300 kn - 15 kn/m²

Solaris Šibenik - 562.593 kn - 2,6 kn/m²

Copacabana Dubrovnik - 86.000 kn - 5,24 kn/m²

Sv. Jakov Dubrovnik - 221.000 kn - 30.17 kn/m²

Hotel More Dubrovnik - 80.008 kn - 43,24 kn/m²

Banje Dubrovnik - 280.000 kn - 27,94 kn/m²

Vranac Dubrovnik - 80.000 kn - 29 kn/m²

Pallace Dubrovnik - 398.000 kn - 17,9 kn/m²

Gradska plaža Cavtat - 101.000 kn - 21 kn/m²

Srebreno Župa Dubrovačka - 179.000 kn - 6/8/10 kn/m²

TN Orašac Dubrovnik - 294.000 kn - 18,14 kn/m²

Libertas Rixos Dubrovnik - 440.000 kn - 120/26 kn/m²

President Dubrovnik - 406.250 kn - 22,38 kn/m²

Kava Dubrovnik - 375.000 kn - 27,35 kn/m²

Lafodia Lopud Dubrovnik - 170.000 kn - 28,8 kn/m²

Uvala Komarna Komarna - 26.000 kn - 5 kn/m²

Uvala Sumratin Dubrovnik - 1,920.000 kn -105/37 kn/m²

Excelsior Dubrovnik - 288.110 kn - 50 kn/m²

Hotel Amfora i Bonj Hvar - 360.000 kn - 24,5 kn/m2

Ispred ex Duhanke Trogir - 150.000 kn - 10,63 kn/m²

16 koncesija Makarska - 1,602.610 kn - 7,5-40 kn/m²

Uvala Duboka Okrug - 22.674 kn - 1 kn/m²

Pokonji Dol Hvar - 80.000 kn - 14,56 kn/m²

Uvala Kašjuni Split - 200.000 kn - 9,63 kn/m²

A/C Stobreč Stobreč - 215.000 kn - 5,14 kn/m²

Uvala Vrulja Zadvarje - 20.600 kn - 1 kn/m²

Uvala Banj Supetar - 85.000 kn - 8 kn/m²

Predio Kamenica Komiža - 92.000 kn - 16,68 kn/m²

Bačvice Split - 180.000 kn - 7,19 kn/m²

Uvala Ovčice Split - 75.000 kn - 11,57 kn/m² 

Komentara 10

NO
nogogaz
15:42 19.08.2017.

U naslovu pitate se TKO zarađuje najviše....i odgovarate GDJE umjesto imenom i prezimom onoga koji zarađuje. Al dobro je to za raju.

Avatar kokodrilo
kokodrilo
19:58 19.08.2017.

Clanak je zbrda zdola. Statisticki suho navodi brdo podataka, a bez da se dotakne samog rada i odgovornosti koncesionara, sto je jedina nepoznanica gradjanima i u njihovom interesu. Koncesijski ugovori su vjerojatno dostupni pravim novinarima, i pogled na njih bih bi dao odgovor na pitanja koja su u interesu gradjana kao npr., kako je u ugovorima regulirana naplata plaza, odrzavanje cistoce plaza, i znamljivanje lezaljki, limiti ugostiteljske ponude, dostupost tuseva i toaleta gostima, itd., itd. Koga je briga koliko zupanije ili gradoci ili opcine prikupe love za jos uvijek nepoznate odgovornosti i prava koncesionara?

SI
siskic
22:46 19.08.2017.

ko zarađuje....zna se, kradoljubi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije