Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava ulaska u EU

Otkrijte kako će se u Hrvatskoj proslaviti ulazak u Europsku uniju

'22.03.2013., Zagreb - Lijepe navijacice pristizu na Trg bana Jelacica kako bi dale svoj doprinos u bodrenju hrvatske nogometne reprezentacije.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/4
03.04.2013.
u 13:18

Na svečanost stižu najviši dužnosnici EU te šefovi država ili vlada svih članica

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju udaljen je manje od tri mjeseca, a pripreme za dostojno obilježavanje tog jedinstvenog događaja u punom su jeku. Predstavnici Vlade, Ureda predsjednika i Hrvatskog sabora, pod dirigentskom palicom predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche, redovito se sastaju jednom tjedno kako bi uskladili protokole i organizirali događanja. Neke stvari već su riješene, a za neke se još čeka potvrda pa se zasad ne izlazi službeno s programom, ali Večernji list uspio je iz više izvora neslužbeno doznati glavne događaje koji su planirani vezano za obilježavanje ulaska u EU.

Svojevrstan uvod u svečanosti bit će u Bruxellesu, gdje bi 24. lipnja trebao nastupiti Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a. Za nastup je dogovorena dvorana Concert Noble, a koncert će se održati pod visokim pokroviteljstvom belgijske kraljevske obitelji te predsjednika RH Ive Josipovića. Predstavnici HRT-a Bruxelles su posjetili prije nekoliko tjedana kako bi sve dogovorili, a uz taj koncert očekuje se i čitav niz manjih događanja u organizaciji više hrvatskih institucija poput veleposlanstva, Hrvatske gospodarske komore i Matice hrvatske.

Uzvanici u Klovićeve dvore

U Hrvatskoj će središnja svečanost biti u nedjelju 30. lipnja navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, uz nazočnost čitavog državnog vrha, najviših dužnosnika Unije te šefova vlada zemalja članica, kao i visokih uzvanika država iz regije. Visoki uzvanici u Zagreb bi trebali stizati tijekom dana, a kasnije popodne za njih će biti organizirano primanje u Klovićevim dvorima. Nakon primanja predviđeno je spuštanje na Trg gdje bi glavni program trebao trajati od 22.30 do 00.30, a u kojem bi nastupali Zagrebačka filharmonija, Zbor HRT-a i ansambl Lado uz izravan televizijski prijenos.

Za svečanosti je iz proračuna predviđeno 5,2 milijuna kuna, no iz Vlade su poručili da će pokušati potrošiti manje a da se ulazak u EU ipak dostojno obilježi. Potpun trošak bit će poznat tek kad sve bude dogovoreno.

Darovi za dobrodošlicu

U ponedjeljak 1. srpnja trojica hrvatskih predsjednika – države, Vlade i Sabora – odlaze u Bruxelles na svečanost koja će se ondje održati.

Osim tih glavnih događanja, u Hrvatskoj, ali i u članicama EU paralelno se odvijaju manifestacije kojima je cilj predstaviti novu članicu ili obilježiti njen ulazak u Uniju, a mnoge zemlje sudjeluju raznim poklonima. Tako je poznato da će Italija poslati Caravaggiovu sliku “Večera u Emausu” koja početkom lipnja treba stići u Hrvatsku gdje će biti izložena u Muzeju za umjetnost i obrt do jeseni. To remek-djelo baroknog slikarstva posuđuje pinakoteka Brera iz Milana, a očekuju se i darovi iz Austrije, Nizozemske i drugih zemalja, dok će u program proslave također biti uključena i Picassova izložba u Klovićevim dvorima. Ministarstvo kulture organiziralo je festival Kroatien Kreativ koji se održava u Njemačkoj cijele godine i počeo je na berlinskom filmskom festivalu te na sajmu knjiga u Leipzigu, a cilj mu je pozdraviti ulazak Hrvatske u EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije