Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPLOZIJA U MOSTARU

Otac: Zgrabio sam dijete koje je bilo sve u krvi i izranjavano, još je u bolnici puno gelera

bolnica Mostar
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
13.03.2017.
u 13:56

Kodžo je i dalje u nevjerici kako se eksplozivna naprava našla tu jer u tom naselju nije bilo izravnih ratnih djelovanja.

– Radilo se o ručnoj bombi M35, koja se koristila i u Drugom svjetskom i u proteklom ratu. Pronađena je “košuljica” pa je to definitivno ta vrsta ručne bombe. Nitko ne zna kako se našla u šipražju u susjedovu kamenom ograđenom zapuštenom klancu, gdje su supruga i najmlađi sin, koji ima šest i pol godina, u nedjelju poslijepodne brali kuke – kaže nam Zoran zvani Kodžo iz mostarskoga naselja Vihovići, uvodeći nas u žutom policijskom trakom opasani strmi klanac susjedove napuštene kuće, preko puta doma oštećene šesteročlane obitelji, piše Vecernji.ba

– Samo za mnom i polako – naglasio je Kodžo i nastavio:

– Iz Civilne zaštite još nisu došli. Obećali su detaljno pregledati teren. Baš smo jutros ja i supruga, koja ima višestruke duboke rane na nozi od gelera, ali se može kretati, rekonstruirali što se zapravo dogodilo. Dok je ona tražila kuke, dječak je u jednom trenutku potrčao prema njoj i nogom dodirnuo bombu čiji je osigurač, vjerojatno, bio zakačen za divlje raslinje te je nakon nekoliko sekundi došlo do snažne eksplozije. Udarilo mu je prvo po nogama pa ga je odbacilo desetak metara. U to vrijeme nešto sam radio na kući i prvo pomislio da je snažna detonacija došla s obližnjeg gradilišta i da radnici tako ravnaju teren. Međutim, supruga je počela zvati u pomoć i govoriti mi da idem prema Blagi, drugom susjedu koji je tu prethodno sadio češnjak. Potrčao sam tamo misleći da se nešto njemu dogodilo, skočio s visokog zida i tek onda čuo dječji plač. Zgrabio sam dijete koje je bilo sve u krvi i izranjavano, od glave do pete, tužno – kaže Kodžo upućujući na krater eksplozije i tragove krvi.

Čudo što je dijete ostalo u komadu

Naime, upravo je njegovo ratno iskustvo pomoglo u toj kritičnoj situaciji. Nije gubio prisebnost, nego je sve učinio da mališan što manje iskrvari prije dolaska liječničke pomoći. – Liječnici su mi rekli da je pravo čudo što je dijete ostalo u komadu, što su sačuvani vitalni organi. Vidite li dijelove odjeće, posvuda okolo su razbacani. Neki mišići nogu doslovno su mu pokidani, a gelera ima posvuda. Najviše je ozbiljnih rana dolje i po glavi. Stavili su ga u gips jer se još ne usude dirati brojne ubojite kuglice u tijelu. Ne smije dobiti ni temperaturu i ostaje nam jedino vjerovati da će sve biti u redu. Liječničke prognoze optimistične su pa nam to puno znači – kaže Kodžo i dalje u nevjerici kako se eksplozivna naprava našla na tim prostorima gdje nije bilo izravnih ratnih djelovanja.

No može samo pretpostaviti kako ju je netko, tko zna kada, neodgovorno odbacio. – Stotinu puta je ovuda protrčao, kao i još troje moje djece. Imam i koze, stalno se tu netko kreće pa je ovo doista pravi šok, ne samo za nas nego i za čitavo naselje. Nadam se da se ovo više nikome neće dogoditi – zaključio je Kodžo.

>>Amerikanci poslali avion poznatiji kao 'Njuškalo': Je li u Europi zbog povišenih razina radijacije?

>>Jaka eksplozija u kemijskoj tvornici, najmanje jedna osoba ozlijeđena

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije