Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekspedicija Ande

Bravo dečki! Otac i dvojica sinova iz Zagreba osvojili najviši vrh Južne Amerike

Foto: KBC Maksimir
1/4
10.01.2020.
u 13:24

Unatoč vjetru i temperaturi od -15 stupnjeva C, dečki su stigli do samog cilja, vrha Aconcaqua.

I to se dogodilo! Članovi  planinarskog društva KBC Maksimir iz Zagreba, točnije tri člana obitelji Štefanek, osvojili su najviši vrh Južne Amerike Aconcaqua visok 6960 metara. Otac Željko je sa sinovima Jankom i Blažem do vrha hodao čak deset sati, a prije ovog zahtjevnog pothvata uslijedila je duga priprema. 

Ekspedicija je započela 20. prosinca prošle godine, kada su se na zaputili u na La Paz u Boliviju gdje su odradili aklimatizacijske, tj. visinske pripreme. U šest dana trojac se tri puta popeo iznad 5000 metara.

Nakon toga su krenuli za Argentinu gdje su u nacionalnom parku Penetentes planinarili deset sati kako bi došli do prvog visinskog logora Confluencia na 3300 m i tamo prespavali.

Slijedećeg se dana došlo do baznog logora Piaza de Mulas na 4300 metara nadmorske visine, iz kojega se kretalo prema vrhu.

- Svi smo dobro, dobro se osjećamo. Sutra krećemo prema vrhu, javimo se kak je prošlo - javili su obitelji i prijateljima.

Nakon toga nije bilo novih informacija, ali unatoč vjetru i temperaturi od -15 stupnjeva C, dečki su stigli do samog cilja, vrha Aconcaqua.

- Imali smo rukavice na baterije, vjetar je puhao 15 km/h. Malo smo držali jednu ruku u džepu pa malo drugu. Ozebline su grda stvar - kazao je otac Željko..

Međutim nakon 10 sati planinarenja prizor koji ih je dočekao nadomjestio je sve nedaće.

- Naišli smo na oblak, imali smo snježić i snježni vidik, ali i sreće. Tamo zna puhati i do 95 km/h, nama se poklopilo lijepo vrijeme - objašnjava najstariji Štefanek.

Pripreme za ovaj vidik trajale su mjesecima, a uključivale su trčanje na Puntijarku, Maksimiru i Jarunu, kako i odlaske u teretanu.

Bio je to njihov drugi pohod na zahtjevan argentinski uspon. Prije desetak godina, kada su prvi puta pokušali, oluja je odnijela dva života  jer su unatoč upozorenjima krenuli prema vrhu. Međutim, Željko i sinovi su iskusni i znaju da se planini ne smiju usprotiviti jer ona surovo vraća.

U istom sastavu prošle godine osvojili su himalajski vrh Island Peak u Nepalu na 6200 metara, Kilimanjaro su osvojili 1998 godine, Mont Blanc 2002.godine, a Monte Rosa 2015. Gdje im je kraj?

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije