Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik Vlade

Ostojića je operirao dr. Prgomet. 'Zbog sepse je stanje iznimno ozbiljno'

Ranko Ostojić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
21.07.2014.
u 20:00

Liječnički tim – ministra je u petak na Klinici za infektivne bolesti primio prof. dr. sc. Bruno Baršić, a o njegovu se stanju trenutačno u KBC-u Zagreb brine prof. dr. sc. Vladimir Gašparović

Do stvaranja apscesa, odnosno gnojne nakupine dolazi zbog jake bakterijske infekcije, a zaraziti se može na niz načina – dovoljan je samo kakav ubod ili ogrebotina na koži, a težina bolesti ovisi o imunitetu pojedinca, vrsti i količini bakterija koje napadnu organizam.

Ti podaci u slučaju potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića nisu poznati, a liječnici ističu da je njegovo stanje iznimno ozbiljno, i to ponajprije zbog sepse. Teška bolest, koja se laički naziva otrovanjem krvi, znači da je infekcija ušla u krvotok te se širi po pojedinim organima.

Uzrok pokvaren zub

Liječenje provode specijalisti intenzivnog liječenja, a ishod je uvijek neizvjestan. Ministar unutarnjih poslova trenutačno je na Zavodu za intenzivnu medicinu Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb gdje se o njegovu stanju brine prof. dr. sc. Vladimir Gašparović.

Ono što je prethodilo septičkom stanju jest gnojna upala vrata, spomenuti apsces, koji liječnici opisuju kao tekućinu od raspadnutog tkiva i eventualno raspadnutih bakterija, a zbog upale može nastati u bilo kojoj šupljini tijela. Na vratu, napominju, najčešće nastaje zbog pokvarenog zuba, ali to je samo jedna od mogućnosti. – Mora postojati žarište otkud je bakterija došla, a usna šupljina puna je bakterija. Da bi došlo do stvaranja apscesa, bakterija mora uzrokovati jaču upalu. Bakterije mogu ući kroz pokvareni zub, ali i kroz žlijezde slinovnice i proširiti se po vratu. Moguće je i da bakterija uđe kroz bilo kakav, pa i najmanji otvor na koži ili u slučaju upale krajnika, a može doći i kroz limfne čvorove. Puno je mogućnosti za zarazu. No bitno je točno mjesto na vratu gdje apsces nastane jer su dijelovi vrata definirani ovojnicama mišića, neki su plići, neki dublji, ali kad se infekcija rasplamsa, na vratu obično nastane apsces – objašnjava jedan otorinolaringolog koji se s apscesima vrata često susreće u svojoj ordinaciji.

Foto: Večernji list

Liječenje antibioticima

Gnojna nakupina odstranjuje se kirurški, a ministru Ostojiću apsces vrata operirao je prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, i njegov tim.

Operacijom se ukloni gnoj i šupljina drenira, a uobičajeno je potom liječenje antibioticima. Do gnojne tvorevine došlo je zbog upale zbog koje je ministar Ostojić, podsjetimo, u petak završio na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” gdje ga je primio prof. dr. sc. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju te bolnice. Upućen je potom u KBC Zagreb gdje je operiran i gdje se i dalje liječi zbog komplikacija prouzročenih sepsom.

>>Zdravstveno stanje Ranka Ostojića malo je bolje, ali i dalje je na intenzivnoj

>>Ostojiću zbog sepse zatajili jetra i bubrezi, pluća rade otežano

Komentara 50

BL
Blizard
23:59 21.07.2014.

Navodi se da je ministar Ostojic u septičkom stanju ,Hrvatska je blizu septičke jame .Okupljeni stručni u HDZ-u imaju obvezu u narednom periodu da ozdravi ove teške pacijente !!

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
01:13 22.07.2014.

Ajmo mu sad pustit jednu onu našu veseljačku domoljubnu narodnu pjesmu od thompsona dok je još na intezivnoj, možda malo živne a možda i ne živne, ajmo probat, ojjjjj zagoro ljepa li si.....ranko ipak si ti naš bez obzira na obzira na sve , želim ti brzi i skori oporavak pa da se zajedno nastavimo kreveljit.......

DU
Deleted user
08:00 22.07.2014.

Čovjek je bolestan i šta će biti vidjeti će se. Ali čemu sva ova navođenja imena i titula nije mi jasno. Još su samo trebali napisati da je dr. Prgomet potpredsjednik HDZ te da se sumnja u ishod liječenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije