Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humanitarna akcija

Osmomjesečni Petar teško je bolestan i hitno treba pomoć: Nada postoji u njemačkoj bolnici

Foto: Facebook
24.03.2023.
u 08:21

Rođen je tri mjeseca prije termina u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Jedno je vrijeme proveo u inkubatoru na respiratoru, pluća su mu jako oštećena i osjetljiva, a ne može zatvoriti usta i gutati. Roditelji su doznali da bi mu mogli pomoći liječnici u Njemačkoj, no cijena liječenja je oko 150.000 eura

"Bok! Ja sam Petar Špoljarić. Imam mamu Mateju, tatu Lovru i najbolju seku Pavlu. Međutim ja nisam kao oni..." Tako započinje pismo koje je preplavilo društvene mreže na kojima se dijeli kako bni se skupio novac za liječenje malog osmomjesečnog Petra iz međimurskog sela Goričana

Poruku je u dječakovo ima napisao tata Lovro. Petar ima artrogripozu i ne može ništa s rukama i nogama, trpi bolove, ne može sam jesti, pa ga hrane preko sonde. Ne zna ni sam disati, pa koristi traheostomu, odnosno kanilu. Da je došao na svijet prije 20-ak godina, ne bi preživio.

Foto: Privatni album

Rođen je tri mjeseca prije termina u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Jedno je vrijeme proveo u inkubatoru na respiratoru, pluća su mu jako oštećena i osjetljiva, a ne može zatvoriti usta i gutati. Roditelji su doznali da bi mu mogli pomoći liječnici u Njemačkoj, no cijena liječenja je oko 150.000 eura. Zahvaljujući donacijama, u tjedan dana skupljeno je preko 50.000 eura, a osim izravnih uplata na račun otvoren za Petrovo liječenje, organiziraju se razne humanitarne akcije.

Uključili su se i srebrni olimpijac Filip Ude, glumac Jan Kerekeš ... Za 6. svibnja najavljeno je i druženje na šoderici u Goričanu. Kako ističu roditelji, 150.000 eura je iznos do kojeg su došli razgovarajući s roditeljima čija djeca imaju iste zdravstvene probleme. Točan iznos znat će se nakon detaljnih pregleda i plana liječenja.

Petar će, po svemu sudeći, trebati više operativnih zahvata i razna pomagala, a potrajat će i rehabilitacija. Pokrenuta je humanitarna akcija "Petar je mali borac" koja će potrajati do 9. lipnja. U njemačkoj bolnici dobili su termin za prvi pregled 20. travnja. Artrogripoza je prirođena bolest mišića lokomotornog sustava. Klinički simptomi vidljivi su već pri rođenju. Prevalencija varira u različitim istraživanjima između jednog djeteta na 3000 do jednog na 12.000.

>> VIDEO: Navijači Walesa iznenadili Zagrepčanke: Kupili cvijeće i dijelili ga ženama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije