Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crveni fićo

Osječka ratna priča: Legendarni fićo zaslužuje spomenik

fico
16.03.2010.
u 17:53

– Predložit će se Gradskom vijeću da se 28. lipnja proglasi Danom osječkih branitelja i da se tada proslavi i 27. lipnja, kada je pregažen fićo.

Dugogodišnja osječka priča o potrebi proglašenja "dana crvenog fiće", autića nestala pod gusjenicama tenka JNA 27. lipnja 1991. na križanju Vukovarske i Trpimirove, tada Klajnove ulice, dobila je svoj nastavak i na Facebooku. Peticiju za izradu spomen-obilježja crvenom fići pokrenuo je Osječanin Gordan Jerkić, dragovoljac Domovinskog rata.

Slavit će se već ove godine

– Ideja je da se barem u blizini križanja, na Vukovarskoj, postavi videostup i na njemu prikazuje legendarna snimka. Ako se mi sami ne potrudimo i ne njegujemo spomen na povijesne događaje, tko će?! – pita Jerkić. Miljenko Kolobarić, predsjednik gradskog odbora za branitelje, kaže da će fiću slaviti već ove godine.

– Predložit će se Gradskom vijeću da se 28. lipnja proglasi Danom osječkih branitelja i da se tada proslavi i 27. lipnja, kada je pregažen fićo, 28. lipnja kao dan osnivanja 106. brigade, ali i 29. lipnja, Dan zaštitnika Osijeka, sv. Petra i Pavla – kaže Kolobarić.

Nezaboravni Brle iz 3. brigade

Vlasnik fiće bio je pokojni Branko Breškić Brle, pripadnik 3. brigade, koji je nakon rata od grada dobio crveni golf.

Ključne riječi

Komentara 4

DA
daracvukovarac
00:48 18.03.2010.

ja podržavam tko kaže da se fićo boji tenka

TO
toni0705
21:49 17.03.2010.

ajd nek se više dogovore, fićo je bio i ostao legenda. simbol borbe Davida i Golijata. zaslužuje da ga se nekako obilježi.

AU
autoritet
00:47 19.03.2010.

simpa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije