Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osječka ratna priča: Legendarni fićo zaslužuje spomenik

– Predložit će se Gradskom vijeću da se 28. lipnja proglasi Danom osječkih branitelja i da se tada proslavi i 27. lipnja, kada je pregažen fićo.
16. ožujka 2010. u 17:53 4 komentara 9 prikaza
fico

Dugogodišnja osječka priča o potrebi proglašenja "dana crvenog fiće", autića nestala pod gusjenicama tenka JNA 27. lipnja 1991. na križanju Vukovarske i Trpimirove, tada Klajnove ulice, dobila je svoj nastavak i na Facebooku. Peticiju za izradu spomen-obilježja crvenom fići pokrenuo je Osječanin Gordan Jerkić, dragovoljac Domovinskog rata.

Slavit će se već ove godine

– Ideja je da se barem u blizini križanja, na Vukovarskoj, postavi videostup i na njemu prikazuje legendarna snimka. Ako se mi sami ne potrudimo i ne njegujemo spomen na povijesne događaje, tko će?! – pita Jerkić. Miljenko Kolobarić, predsjednik gradskog odbora za branitelje, kaže da će fiću slaviti već ove godine.

– Predložit će se Gradskom vijeću da se 28. lipnja proglasi Danom osječkih branitelja i da se tada proslavi i 27. lipnja, kada je pregažen fićo, 28. lipnja kao dan osnivanja 106. brigade, ali i 29. lipnja, Dan zaštitnika Osijeka, sv. Petra i Pavla – kaže Kolobarić.

Nezaboravni Brle iz 3. brigade

Vlasnik fiće bio je pokojni Branko Breškić Brle, pripadnik 3. brigade, koji je nakon rata od grada dobio crveni golf.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • daracvukovarac:

    ja podržavam tko kaže da se fićo boji tenka

  • toni0705:

    ajd nek se više dogovore, fićo je bio i ostao legenda. simbol borbe Davida i Golijata. zaslužuje da ga se nekako obilježi.