Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orban žestoko o migrantskom valu: Mislim da bi Nikola Zrinski znao što se treba učiniti u takvoj situaciji

Govoreći o odnosima s Bruxellesom s kojim se često sukobljava, istaknuo je kako Mađarska plaća visoku cijenu jer ide "protivno struji", no smatra, ako ne plate tu cijenu, da će na kraju izgubiti mnogo više
18. lipnja 2021. u 09:23 71 komentara 27874 prikaza
Viktor Orban
Foto: Attila Volgyi/XINHUA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju za Glas koncila u kojem je govorio o migrantskom valu, odnosu s Bruxellesom i odnosu Mađarske prema kršćanstvu i širenju kršćanskih ideala. 

Coronavirus - Frankfurt am Main najveći problem 21. stoljeća U Europi se više neće debatirati o tome treba li spriječiti dolazak migranata, nego kako ih privući

Na pitanje kako tumačiti to što je politika mađarske vlade promicati kršćanske vrijednosti, a migrante zaustavlja na granici žicom, Orban navodi da Hrvati, ako žele shvatiti Mađare, trebaju razmišljati o kontekstu Nikole Zrinskog. 

– Da se vratimo na pitanje migracija. Naše filozofsko mišljenje o pitanju migracija jest da je migracija ontološki loša stvar. Loše je ako ne možemo ostati i živjeti u svojoj zemlji, pronaći svoju osobnu sreću i zvanje, i ako moramo napustiti to područje, posebice pod prisilom. Povremeno se događa da netko mora napustiti svoju domovinu jer bi toga čovjeka ubili ili napravili roba od njega ili bi ga stavili u zatvor ili bi umro od gladi. To su razlozi koji su itekako mogući. Međutim, čak i u tom slučaju, ako bi tko napustio svoju domovinu, cilj je da se kasnije vrati. Zato, ako želimo pomoći onomu tko je prisiljen napustiti svoju domovinu, ne trebamo poticati njegov ostanak izvan njegove domovine, nego mu trebamo pomoći da se što brže vrati u svoju domovinu. To stajalište osobno zastupam, i to predlažem i u Europskoj uniji: europski vojni nastup, gospodarski nastup, stabilizacija opasnih dijelova svijeta te stvaranje uvjeta normalnoga života za ljude na tim područjima. Mislim da se to stajalište može obraniti i u kršćanskom smislu – ističe. 

Stava je da se migracije ne događaju spontano, već organizirano. 

– To na zapadu smatraju teorijom zavjere, no sve je to ipak organizirano s političkim i poslovnim motivima, a posljedice toga bit će dovođenje velikih muslimanskih masa na europski kontinent. Smatram da svi koji se ne budu branili za 20 godina neće prepoznati svoju zemlju. Promjena će se dogoditi uz vanjski utjecaj, koji im je jednostavno nametnut. Mislim da bi Nikola Zrinski znao što se treba učiniti u takvoj situaciji – napomenuo je Orban.

Protest against latest anti-LGBTQ law in Budapest NA UDARU KRITIČARA Orbán zabranio 'gej propagandu' među djecom i u školama

Govoreći o odnosima s Bruxellesom s kojim se često sukobljava, istaknuo je kako Mađarska plaća visoku cijenu jer ide "protivno struji" no smatra kako, ako ne plate tu cijenu, na kraju će izgubiti puno više: – Bolje prolazimo ako se borimo. Mislim da bi to razumio i Zrinski.

– Hrvatska nacionalna svijest vrijedan je doprinos Europi. Imate fantastičnu državu. Svi dijelovi Hrvatske su fantastični, ne samo more nego cijela država. Mislim da imate vrlo raznolik narod, susrećem drukčije karaktere Hrvata na otocima i primjerice u Osijeku. Vi znate kako ih možete povezati u istu državu, što je važan doprinos Europi. Nadalje, vi ste iznimni i strastveni borci, što je potrebno Europi. Imate i specifičan antikomunizam.

VIDEO: Dr. Beck: Nikad neću zaboraviti čovjeka koji je zbog krpelja ostao hendikepiran

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Indigo83:

    Europska ljevica će Europi spakirati građanski rat.Bit će svega...Mislite na djecu i unuke.

  • prcko.vitamincic:

    Kakve kvalifikacije moraš imati da bi postao migrant? Samo u Africi čeka preko 2 milijarde tih kao migranata da se dokopaju Europe i socijalne pomoći koja je veća nego minimalna plaća u Hrvatskoj.

  • Svevid:

    Sve je to lipo, ali Orbane, nemamo više Zrinskih. Ovi " šapuću", a još draža im je šutnja. Sićan se Pape, koji je htio da Evropa prihvati u Ustavu " kršćanska Evropa". Samo što ga nisu razapeli.