Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Oporba ukazala na presudu u slučaju Fimi media, HDZ uzvratio: Ne postoji kolektivna odgovornost

Sabor nastavio sjednicu raspravom o Prijedlogu strategije sprječavanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.10.2021.
u 13:57

Dalija Orešković (Centar) ponovila je da je opljačkana Hrvatska posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a te ustvrdila da strategija nije dokument kojim se to mijenja

Saborska oporba raspravu o Strategiji borbe protiv korupcije iskoristila je kako bi ponovno ukazala na presudu u slučaju Fimi media i na to da je HDZ stranka osuđena za korupciju, na što su iz HDZ uzvraćali da ne postoji kolektivna odgovornost.

Božo Petrov (Most) ocijenio da nema smisla raspravljati o strategiji koju predlaže stranka koja je osuđena za korupciju. "Umjesto da se pospete pepelom čujem relativizaciju korupcije”, kazao je Petrov i raspravu nazvao "rapsodijom nebitnoga".

"Ako vam je stalo, učinit ćete da akteri koji su pljačkali Hrvatsku, a danas su u Sabornici, prvi napuste politiku", poručio je vladajućima. Ne postoji kolektivna odgovornost HDZ-a, uzvraćali su HDZ-ovci.

"Iza mene je 15-ak zastupnika HDZ-a protiv kojih se ne vodi nijedan sudski postupak, niti o sukobu interesa, za razliku od vas čija će politička ostavština biti prevara birača javnobilježničkom izjavom i nezakonita postupanja u Metkoviću", uzvratio je Petrovu HDZ-ov zastupnik Branko Bačić.

Opljačkana RH posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a

I Dalija Orešković (Centar) ponovila je da je opljačkana Hrvatska posljedica dugogodišnje vladavine HDZ-a te ustvrdila da strategija nije dokument kojim se to mijenja.

HDZ negira odgovornost za korupciju, pere ruke, ne postoji osobna politička odgovornost, istaknuo je Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata).

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenila je da je situacija s korupcijom u Hrvatskoj takva da nam deset godina neće biti dovoljno za popravak te ponovno zatražila od vladajućih ispriku za korupciju, ispriku ljudima koji su zbog korupcije napustili Hrvatsku.

"Isprika HDZ-a doprinijela bi društvenoj higijeni", dodao je Mišel Jakšić (SDP).

Odgovarajući na pitanja zastupnika o Strategiji ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako je veliki korupcijski rizik utvrđen na prostoru lokalne samouprave i da se upravo zato Strategija posebno fokusira na taj dio. "Osim otvorenosti i transparentnosti uprave ide se u smjeru i jačanja uključenosti i informiranja građana o aktivnostima lokalne uprave", rekao je ministar.

Zdravstvo prepoznato kao veliki koruptivni rizik

Potvrdio je navode Dragane Jeckov (SDSS) da je zdravstvo prepoznato kao područje s velikim koruptivnim rizikom te najavio aktivnosti koje se planiraju u vezi s tim. 

Kod građana će se podizati svijest o štetnosti darivanja liječnika, a liječnicima će se objasniti što je to sukob interesa kad rade u javnom i privatnom zdravstvu, kazao je Malenica. 

Nezavisnoj Karolini Vidović Krišto, koju je zanimalo hoće li zatražiti sigurnosnu provjera za suca Ivana Turudića kako bi se utvrdila legalnost njegove imovine, objasnio je da ministar ne može pokrenut postupak sigurnosne provjere, da to može samo predsjednik suda. 

 U završnoj su fazi izmjene Zakona o sudovima i o Državnom odvjetništvu kojima se uvode i sigurnosne provjere za pravosudne dužnosnike i periodične sigurnosne provjere za sve suce, rekao je i dodao kako će, ako izvješće SOA-e utvrdi rizike za neovisnost u obnašanju dužnosti suca, Državno sudbeno vijeće moći pokrenuti stegovni postupak. 

Odgovarajući Draženu Bošnjaković (HDZ), naglasio je da nisu točni navodi da se novim zakonom žele umanjiti ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi zakon iskorak u prevenciji sukoba interesa

Novi zakon predstavlja iskorak u prevenciji sukoba interesa, a Povjerenstvo je ojačano nizom mehanizama, kazao je Malenica.

Najavio je i da će se kroz desetak dana na Vladi naći zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnost, kojim se predviđa dodatna uloga civilnog društva.

Vesna Vučemilović (HS) suglasna je da korupcija treba imati ime i prezime, ali se pita - nije li ih previše u Vladi koja bi trebala ostvariti viziju navedenu u predloženoj strategiji. 

Vlada Andreja Plenkovića odredila se za borbu protiv korupcije, nema nevidljive ruke koja upravlja sudovima, Uskokom, rekao joj je Malenica i naglasio da Vlada daje punu podršku radu tih tijela.

Malenica: HDZ se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije

Ministar Ivan Malenica ustvrdio je da HDZ nije osuđen za korupciju, nije zločinačka ni kriminalna organizacija kako u saborskoj raspravi navodi oporba, već se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije.

"Oporba me nije iznenadila, to je njihova klasična demagogija koju koriste sada kada nemaju nikakvih argumenata. HDZ nije osuđen za korupciju, niti je kriminalna ili zločinačka organizacija kako je nazivaju oporbeni čelnici", izjavio je Malenica novinarima u Saboru.

21.10.2021., Zagreb - Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o Prijedlogu strategije sprjecavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine koju predlaze Vlada Republike Hrvatske.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje kako tumači stavove oporbe kako je apsurdno da Strategiju za borbu protiv korupcije donosi stranka prošli tjedan za nju pravomoćno osuđena, odgovorio je da u tom slučaju odgovornost stranke kao pravne osobe proizlazi iz odgovornosti fizičke osobe. "HDZ se jasno opredijelio za borbu protiv korupcije", poručio je. Istaknuo je da Vlada pokazuje spremnost i posvećenost borbi protiv korupcije donošenjem antikorupcijskog paketa, u sklopu kojega i novi Zakon o lobiranju te izmjene Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. Zakon o zviždačima.

"I Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je trenutačno u javnom savjetovanju, ide u smjeru prevencije i sukoba interesa, a onda potencijalno i korupcije", ocijenio je Malenica, odbacivši oporbene kritike da se novim zakonom slabi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

"To nije točno, Povjerenstvo smo ojačali zakonom i dali mu dodatne nadležnosti i ovlasti, proširili obuhvat obveznika Povjerenstva, a postupak pred Povjerenstvom ubrzali, učinili ga transparentnijim i produžili cooling-off period", istaknuo je Malenica.

Oporbi je uzvratio da im zamjera određenu anomaliju koja je proizašla iz zloupotrebe ovlasti Povjerenstva u vezi s načelima djelovanja, a koje ne proizlazi iz važećeg Zakona, što su utvrdili i Ustavni sud i Visoki upravni sud. "Mi smo tu anomaliju ispravili i kroz niz drugih aktivnosti ojačali povjerenstvo", poručio je.

Upitan zašto misli da je utvrđivanje povrede načela djelovanja anomalija, ministar je odgovorio da Povjerenstvo nije etičko, nego upravno tijelo kojemu je zadaća preveniranje sukoba interesa.

Povjerenstvo si je svojatalo ulogu etičkog tijela, što nije

"Povjerenstvo je sebi svojatalo ulogu etičkog tijela, što nije", naglasio je Malenica.

Novinarsku primjedbu da je upravo temeljem te anomalije Tomislav Karamarko morao otići s čela HDZ-a popratio je riječima da ne želi ulaziti u konkretne predmete, ali da su Ustavni i Visoki upravni sud potvrdili kako Povjerenstvo nije trebalo donositi deklaratorne odluke o povredi načela, kako je donosilo.

Na pitanje znači li to da Karamarko nije trebao otići s mjesta predsjednika HDZ-u, ponovio je da ne želi komentirati konkretne predmete. Od oporbi je, kazao je, u raspravi očekivao više argumenata i ulaženja u sadržaj Strategije i mjera, ali se "svela na demagogiju i bezvezne kritike".

VIDEO Beroš o Laucu: Nikome ne možete zabraniti iznošenje stavova

Komentara 5

VI
vidum
18:28 21.10.2021.

Dvjesto tisuća pojedinaca......

BR
BrigitaM
15:37 21.10.2021.

Koji to pojedinci, onda moraju uplatiti izrečenu kaznu?

PR
PrimoracRi
14:59 21.10.2021.

stranka nije kriva ,ma kakvi . pravimo se tulavi. bitno da je 80 5 afera i privrednog kriminala krenulo od vjerodostojnih. Bolje je braniti se šutnjom nego negirati dokazanu krivnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije