Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNO ROPSTVO

Prodaju spremačice preko aplikacija: 'Jako je dobra, čak i kad je držiš budnu do pet ujutro'

Foto: Screenshot/BBC
1/4
01.11.2019.
u 10:41

Iako su društvene mreže uklonile i zabranile neke heštegove vezane uz prodaju robova, reporteri BBC-a su otkrili kako je to tržište i dalje aktivno online, pogotovo kroz aplikacije poput "4Sale" i "Haraj".

Na ulicama Kuvajta rijetko ćete vidjeti žene jer su, kako izvještavaju strani mediji, zatvorene iz vratiju svojih "sponzora" koji im uskraćuju svako pravo slobode i prodaju ih za tisuće dolara na crnom tržištu. Riječ je o prodajama koje se odvijaju putem društvenih mreža, poput Facebooka i Instagrama, a koriste posebne logaritme i heštegove kojima se promoviraju i predstavljanju "žene na prodaju".

- Promoviraju online trgovanje robljem. Ako Google, Apple, Facebook ili bilo koja druga kompanija promovira aplikacije vezane uz ovo, trebaju preuzeti odgovornost za to - kazala je UN-ova stručnjakinja za uskraćivanje sloboda, Urmila Bhoola, za BBC.

Iako su društvene mreže uklonile i zabranile neke heštegove vezane uz prodaju robova, reporteri BBC-a su otkrili kako je to tržište i dalje aktivno online, pogotovo kroz aplikacije poput "4Sale" i "Haraj".

U Kuvajtu skoro svaka kuća ima po jednu "spremačicu" koja ilegalno prodaju kao "robu", razmjenjuju, ograničavaju im slobodu i drže protiv njihove volje. Kad su BBC-evi reporteri na tajnom zadatku u Kuvajtu htjeli "kupiti" jednu od žena na prodaji, odnosno biti njezin "sponzor", nazovimo ga prodavatelj ih je savjetovao da joj ni u kojem slučaju ne daju putovnicu.

- Vjeruj mi. Jako je dobra i uvijek nasmiješena. Čak i kad je držiš budnu do pet ujutro - rekao je jedan od prijašnjih takozvanih sponzora.

Na aplikaciji 4Sale možete pretraživati žene i po rasama.

- Afrička radnica, čista i nasmiješena - stoji u jednom oglasu dok u drugom piše: 'Nepalka koja se usudi pitati za slobodan dan'.

Neki kupuju pomoćnice za 2000 dolara pa ih prodaju za 3300.

Lokalni stanovnici nisu jedini koji "kupuju" radnice. Agencije isto nisu izuzetak te ih one prodaju dalje kako bi zaradile od toga. Ovakav primjer modernog online ropstva ne događa se samo u Kuvajtu. U Saudijsko Arabiji isto postoje razne aplikacije za kupnju i prodaju ljudi. Unatoč novim i postroženim zakonima, vlasti je teško iskorijeniti ovu tragičnu i nehumanu praksu.

Komentara 26

ŽE
Žegarni
11:16 01.11.2019.

U nas ti se briše nick na FB ako se slučajno usudiš usprotiviti ljevičarskim lažima i njihovoj propagandi. U arapskim zemljama nisu u stanju doči na kraj trgovanju ljudskom robom preko aplikacija??? Nisu u stanju ili ne žele?

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
11:43 01.11.2019.

Ali zato "društvene" mreže idu đonom na zagovornike prava na život npr. ili na bilo koji zamišljeni i izmišljeni govor "mržnje", dok ove stvari prolaze....

TO
Toni66
11:08 01.11.2019.

Online trgovanje ženama: 'Neka Facebook, Apple i ostali preuzmu odgovornost za ovo'.. Za meni teška jaka idiotija i to mogu obrazložiti time da . Ovdje nisu oni krivi što od 100 milijardi netko to zloupotrebi . I to tako ne mogu prodavatelje i proizvođače noževa za kuhinjske potrebe suditi ako neko nekoga povrijedi poreže se ili ubije . Dalje ako je to bio o običaj i nekad kada je poštom stizala ucjena i pošta je bila super kažnjena milijunskim iznosima i telefonske ustanove kojima se ucjenjivač javio koristio u praksi za svoj kriminal e onda da ako su oni preuzimali tada odgovornost onda je to to .. Ako ne onda se traži od njih krivca i procesuiraj ili reži glave što si predvidio i to je to ..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije