Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Saudijska Arabija od sada će izdavati putovnice ženama: Moći će u inozemstvo bez 'pratnje'

Foto: AMR ALFIKY/REUTERS/PIXSELL
02.08.2019.
u 16:46

Unatoč napretku, zemlja koja želi promijeniti sliku ultrakonzervativnog kraljevstva, zadržala je brojne zakone koji sputavaju slobode Saudijki.

Saudijska Arabija dopustila je u četvrtak izdavanje putovnica ženama koje odsad mogu putovati u inozemstvo bez prethodne dozvole i muškog pratitelja. Unatoč napretku, zemlja koja želi promijeniti sliku ultrakonzervativnog kraljevstva, zadržala je brojne zakone koji sputavaju slobode Saudijki.

Obrazovanje

Saudijski sustav "muškog skrbništva" stavlja ženin pravni i osobni status pod kontrolu njezina oca, muža, brata ili čak sina. 

U srpnju 2017. ministarstvo obrazovanja je najavilo da će škole za djevojke organizirati satove tjelesnog odgoja ako budu u skladu s islamskim zakonom. Ministarstvo nije preciziralo trebaju li djevojke za sudjelovanje dopuštenje svog 'čuvara'.

U zemlji postoji nekoliko sveučilišta za žene

Od 1. kolovoza 2019. žene mogu dobiti putovnicu i putovati u inozemstvo bez dozvole muškog čuvara.

Od 24. lipnja 2018. dopušteno im je voziti.

Zapošljavanje

Princ Mohamed Bin Salman, imenovan nasljednikom u lipnju 2017., predstavio je plan gospodarskog razvoja "Vizija 2030", među čijim ciljevima je i povećanje stopa zapošljavanja žena s 22 na 30 posto u sljedećih deset godina.

Njegov otac kralj Salman je potpisao uredbu kojom se ženama omogućuje da putem interneta otvore poduzeće. Policija također u svoje redove prima žene časnice.

Putovanja, vozačke dozvole

Od 24. lipnja 2018. žene smiju voziti. Ta reforma ipak nije pokrenula nove političke slobode. Aktivistice, od kojih su se neke godinama borile za pravo da voze, bile su zatvarane i protiv njih su pokretani procesi, jer su npr. razgovarale sa stranim novinarima.

Osobni status

Žene svih dobnih skupina moraju dobiti dozvolu svog 'čuvara' da bi se vjenčale. Muškarac se može rastati bez pristanka supruge.

U siječnju je ministarstvo pravosuđa navelo da sudovi moraju SMS-om obavijestiti žene o prestanku njihovog braka, a tom mjerom bi se trebalo spriječiti neke muževe da se rastanu ne informiravši partnericu, što je ponekad bio slučaj.

Javni prostori

U siječnju 2018. ženama je po prvi puta dopušten ulazak u sportske centre, na odvojene tribine.

Smanjen je broj pripadnika vjerske policije koja je desetljećima patrolirala ulicama i kontrolirala žene koje nisu dovoljno pokrivene.

U Rijadu i drugim gradovima sada se mogu vidjeti žene bez islamske marame na glavi.

Komentara 8

ZI
zimerman
04:53 03.08.2019.

I to je za njih napredak

MM
Marko_M
18:50 02.08.2019.

I to je USA prijatelj ...

GV
golub Vaso
21:22 02.08.2019.

PR jedne nazadne tvorevine koja bi trebala nestati, zato o Iranu samo negativne članke štampa VL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije