Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni za reciklažu?

Oko polovice gradova i općina osiguralo sortiranje otpada, nespremnima kazne

smeće
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
21.07.2014.
u 19:00

U četvrtak rok za uspostavu održivog gospodarenja otpadom

Građani u svim dijelovima Hrvatske od četvrtka bi trebali ispred svojih ulaza, na zelenim otocima ili reciklažnim dvorištima imati mogućnost recikliranja papira, metala, stakla, plastike, tekstila i problematičnog otpada. Naime, prije godinu dana donesen je Zakon o održivom gospodarenju otpadom, a obveze poput uvođenja primarne selekcije gradovi i općine dužni su bili uspostaviti u roku od godine dana. Prema informacijama iz nadležnog Ministarstva, zasad je selekcija omogućena u 247 gradova ili općina od njih ukupno 556.

Uglavnom zeleni otoci

Nećemo se svi probuditi 24. srpnja i pred vratima zateći četiri kante – kazao je prije mjesec dana ministar Mihael Zmajlović koji je i sam govorio o manjkavosti te ideje. Ipak, unutar godine dana dogodio se pomak jer je prije samo 29 gradova i općina imalo reciklažna dvorišta i mogućnost odvajanja otpada. Istražili smo kakvo je stanje na terenu diljem Hrvatske.

U Zagrebu građani za sada otpad mogu odvojeno odlagati na zelenim otocima i posebnim kontejnerima diljem grada.

 – U gradu je postavljeno 1865 spremnika za papir i karton, 1400 za staklo, 1004 za plastičnu i metalnu ambalažu, 337 za stare baterije i 23 za lijekove. Imamo i devet reciklažnih dvorišta, a do kraja godine izgradit ćemo još šest – kazali su iz gradske Uprave.

I gradovi i općine u Sisačko-moslavačkoj županiji spremni su za primjenu zakonskih propisa.

 Zeleni otoci sa spremnicima za papir, staklo, plastiku i metal te odnedavno i tekstil, postoje u većini mjesta, a tamo gdje ih nema, postavit ćemo ih do zakonskog roka – kazali su iz Grada. Grad Petrinja, osim zelenih otoka, građanima će na cijelom svom području osigurati kante za papir, staklo i plastiku te biootpad. U Vinkovcima se već nekoliko godina otpad odvaja na zelenim otocima u stambenim naseljima.

– Sada smo u fazi javne nabave kanti koje će u rujnu dobiti svako domaćinstvo za staklo, plastiku, papir – kazao je Ivan Bosančić, dogradonačelnik Vinkovaca.

U Krapinsko–zagorskoj županiji postoje, pak, ekološki otoci sa spremnicima za sve vrste otpada, a građani su dobili potrebne kante ili vreće još prije dvije godine. U Bjelovaru imaju ukupno 340 različitih spremnika, od kojih 73 za staklo, 54 za pet ambalažu, 89 za papir, 73 za plastiku – metal, 32 za stare baterije i 19 za tekstil. U planu je još postavljanje 80 spremnika za plastiku – metal i 64 spremnika za papir. U dvorištu Komunalca postavljeni su i spremnici za elektronički otpad te kutije za štedne i druge žarulje. Zadarska Čistoća očekuje pak da će uskoro dobiti velike kontejnere za biootpad i na taj će se način dovršiti posljednja faza odvajanja otpada u gradu.

Inspekcija već na terenu

Na području Koprivnice i prigradskim naseljima postavljeno je 90 zelenih otoka sa 259 spremnika. Pored zelenih otoka građanima je omogućeno izdvajanje korisnog otpada putem plastičnih vreća. Riječani i Primorci posljednjih nekoliko mjeseci u svojim kvartovima imaju nove posude za otpad u različitim bojama – plave spremnike za papir, narančaste za višeslojnu tzv. tetrapak-ambalažu, žute za prikupljanje metala, stakla i plastike  i  zelene, na koje su otprije navikli, za miješani komunalni otpad. Na pojedinim lokacijama postavljeni su i spremnici za tekstil, odjeću i obuću.  Iz Ministarstva su najavili kako su već provjerili u kojoj su fazi gradovi i općine te da će podatke objaviti za tjedan dana.

– U početku ćemo one koji još nisu ništa poduzeli opomenuti, a poslije i kažnjavati – najavili su iz nadležne institucije jer je osnovni cilj povećati primarnu reciklažu sa sadašnjih prosječnih 10 posto na 50%.

>> Hrvatska reciklira 16% otpada, a do 2030. morat će čak 70%

Komentara 4

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:10 22.07.2014.

...i onda dođe jedan kamion Čistoće koji pokupi otpad redom iz kanti svih boja...

DU
Deleted user
20:38 21.07.2014.

Građani nisu i ne moraju biti smetlari, za to postoji služba za skupljanje, odvoz i reciklažu otpada i smeća a građani za to plaćaju poseban doprinos i prirez. Prema tomu neka dobro plaćene službe i organizacije organiziraju i rade taj posao za koji su plaćene. A interes smetlarskih tajkuna riješiti na odgovarajući način.

OB
Objektivno...
09:21 22.07.2014.

Treba opet pitati nekoga ko se ne boji tužbi i gubitka posla ako kaže istinu. Recimo, umirovljenog časnika Štefana Novaka iz Đakova koji nam je prenio svoja iskustva oko nekih sortiranja ... a jel u Županji osigurano sortiranje i otpada ali i - sortiranje humanitarne pomoći?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije