Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Reci to naglas'

'Očigledna je nelagoda i tuga s kojom prolaznici i prolaznice žrtvama u lice čitaju komentare pune osude i mržnje'

14.11.2023.
u 08:50

Društveni eksperiment dio je kampanje “Reci to naglas” koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama

U Zagrebu, Rijeci i Poreču, SOS Rijeka i Centar za građanske inicijative Poreč, članice Neformalne mreže za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, provele su društveni eksperiment pod nazivom 'Reci to naglas'.

"Ovim društvenim eksperimentom želimo osvijestiti javnost o brutalnosti seksističkih i mizoginih komentara na internetu i štetnosti medijskog izvještavanja koje često krivi žrtve, banalizira i romantizira nasilje te opravdava nasilnike. Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, želimo potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena", rekla je Nataša Vajagić, voditeljica stranice i projekta Seksizam naš svagdašnji.

'"Nogirao malu od 12 godina pa se osvetila prijavom. Nigdje ne piše da te je prisilio na nešto, iako je stari konj, oboje ste krivi."

"Poslije 10 godina si se sjetila, ajde nosite se sve, sad je sve silovano."

"Čim pročitam da si trpjela višegodišnje nasilje, znam da si glupa guska i da ti nema pomoći, taman pobili sve muškarce, tebe bi i majmun namlatio koliko si glupa."', ovo su samo neki od komentara pročitani žrtvama.

Kod prolaznica i prolaznika eksperiment je potaknuo razne reakcije, nevjericu, užasnutost, suze i suosjećanje. 

- Očigledna je nelagoda i tuga s kojom prolaznici i prolaznice žrtvama u lice čitaju komentare pune osude i mržnje. Nadamo se ovime potaknuti medije koji banaliziraju, romantiziraju ili umanjuju nasilje, koji okrivljuju žrtve i opravdavaju počinitelje, da prestanu s takvim štetnim izvještavanjem koje obeshrabruje žrtve da iz nasilja izađu i potiču javnost da piše komentare pune osude i mržnje.

Seksistički komentari ne smiju ostati nekažnjeni, a mediji moraju preuzeti odgovornost za svoj utjecaj - navode u priopćenju. Društveni eksperiment dio je kampanje “Reci to naglas” koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije