Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obljetnica oslobođenja djece iz ustaškog logora Jastrebarsko

Raić je rekao da su partizani u zoru 26. kolovoza 1942. napali ustaško uporište u Jastrebarskom te oslobodili i sa sobom na Žumberak poveli 727 djece iz logora, dok su manja djeca ostala u Jastrebarskom.
26. kolovoza 2019. u 15:07 30 komentara 1098 prikaza
Jastrebarsko: Skup u povodu 77. obljetnice oslobođenja djece logoraša
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom održana je u ponedjeljak kod spomenika "Lik majke s djetetom u naručju", čime je obilježena 77. obljetnica oslobođenja djece iz tog koncentacijskog logora. Vijence su u Jastrebarskom položili i svijeće zapalili okupljeni preživjeli logoraši, rodbina i članovi antifašističkih udruga.

Polaganje cvijeća i svijeća na splitskoj tvrđavi Gripe NE SMIJE SE VIŠE PONOVITI Kod splitske tvrđave Gripe položeni cvijeće i svijeće za žrtve totalitarnih režima

 Ivan Fumić poručio je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) kako su "nevina srpska djeca pobijena u logoru u Jastrebarskom trajna sramota ustaškog režima", ističući kako njihovu žrtvu treba dobro pamtiti kako bi "poslužila u borbi protiv svih ekstremizama".

 "Te strahote treba pamtiti, a ne da se hrvatska vlast danas ponaša kao da je pobijedio Hitler i Pavelić, a ne antifašistički pokret. U Hrvatskoj i danas imamo podjele i nastavak čišćenja Srba. To je nedozvoljivo i protiv toga se trebamo boriti", naglasio je Fumić.

obrana sunje Veteran Domovinskog rata poručuje: 'Na komemoracijama treba biti više mladih'

 Premijera Plenkovića prozvao je da o nedavnim napadima na Srbe kod Knina govori kao o "sporadičnim slučajevima", da njegova vlast "tolerira fašističke podjele, a u tome im svim snagama pomaže i Katolička crkva".

Predsjednik SABA Zagrebačke županije Petar Raić naveo je kako je u logoru u Jastrebarskom bilo zatočeno 3.166 djece, uglavnom s područja Kozare i Korduna, od kojih je do kraja listopada 1942. umrlo njih najmanje 449

Jastrebarsko: Skup u povodu 77. obljetnice oslobođenja djece logoraša
1 / 8
Jastrebarsko: Skup u povodu 77. obljetnice oslobođenja djece logoraša

 Dodao je kako su djeca logoraša bila smještena u prostorijama dvorca Erdody i barakama koje je talijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja, a uvjete u kojima su djeca boravila ocijenio je "katastrofalnima".

Raić je rekao da su partizani u zoru 26. kolovoza 1942. napali ustaško uporište u Jastrebarskom te oslobodili i sa sobom na Žumberak poveli 727 djece iz logora, dok su manja djeca ostala u Jastrebarskom. 

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Deleted user:

    U Jastrebarskom nije bilo logora za djecu već prihvatiliste djece s Kozare.To je najobičnija laž veliko srpske politike koju baštine hrvatski oprano mozgovi.O tome ima dosta knjiga.

  • Vlaskoulicanec:

    Ta djeca su dovedena sa Kozare nakon partizanske ofenzive u kojoj su partizani posmicali njihove roditelje. Mnogo njih je bilo teško bolesno i ti su umrli. Naravno da to nije bio hotel sa 5 zvjezdica, ali bio je rat i ... prikaži još!i za tu djecu napravljeno je najbolje kaj se moglo. Zato ih je toliko i prezivjelo!!! Ali tvrditi da je to bio logor, u najmanju ruku je bezobrazno!!!

  • pozornik66:

    I šta je bilo poslje sa tih 727 djece koji su partizani “ oslobodili” i odveli u šumu