Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE SMIJE SE VIŠE PONOVITI

Kod splitske tvrđave Gripe položeni cvijeće i svijeće za žrtve totalitarnih režima

Polaganje cvijeća i svijeća na splitskoj tvrđavi Gripe
Foto: Grad Split
1/4
23.08.2019.
u 11:44

Splitsko Gradsko vijeće je 29. kolovoza 2018. donijelo Zaključak po kojem je Spomendan sjećanja na žrtve totalitarnih režima uvršten u službeni gradski protokol.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u petak u Splitu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na ulazu u tvrđavu Gripe, iz koje su po završetku Drugog svjetskog rata tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti odvodile na likvidaciju političke neistomišljenike. Tvrđava Gripe je izgrađen u 17. stoljeću za obranu Splita od Turaka, a nalazi se istočno od centra grada na uzvisini Gripe koja je danas dio gradskog kotara Lučac - Manuš. Ondje su cvijeće položili splitski gradski i županijski čelnici te predstavnici stradalničkih udruga.

"Ovo je dan upozorenja i prisjećanja, ali i dan kad ćemo razgovarati o potrebi osvjetljavanja svega onog što je bilo iza nas zbog toga da bismo sutra živjeli mirnije i da u startu presijecamo svaku mogućnost  ponovnog nicanja bilo kakvih pojavnosti koje su na tragu nacizma, fašizma i komunizma," rekao je splitski gradonačelnik Andro  Krstulović Opara u obraćanju nazočnima. Dodao je kako je potrebno obilježavanje ovog datuma da bi mlade generacije znale i zapamtile kakvo zlo ih može zadesiti ako ne budu spremni oštro reagirati na sve pojavnosti netolerancije i mržnje.

"Nemojmo zaboraviti da su ti režimi imali svoje tajne službe, svoje Udbe, koje su harale  do 91.; da je nacistički režim ostavio zlo sjeme koje se dan danas pojavljuje i kojeg treba zgaziti; da se fašizam i sve te grozne stvari iz, kako mi mislimo pobijeđenih režima pojavljuju i dan danas, i zbog toga ovaj Spomen dan, kao upozorenje djeci i unucima onih koji su bili izravne žrtve svih totalitarnih režima, da se to više ne smije događati," poručio je  Krstulović Opara.

Foto: Grad Split

Dodao je da naše društvo mora biti spremno za raspravu o lustraciji.

 "Je li ovo trenutak za raspravu  o lustraciji ili ne - ja mislim da da," naglasio je splitski gradonačelnik,

Župan splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban ocijenio je da su svi totalitarni režimi u biti kukavički.

"Nacizam, fašizam i komunizam su režimi kukavičluka, zato što onaj tko nema snage s nekim ući u dijalog i raspravu, i prihvatiti argument nekog drugog neistomišljenika, on je u biti kukavica i to rješava snagom sile i moći trenutne pozicije na kojoj se nalazi," rekao je župan Boban.

Predsjednik splitskog  HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da treba graditi podjednak odnos prema žrtvama nacizma, fašizma i komunizma.

"U Hrvatskoj žrtve komunističkog režima još nisu u dovoljnoj mjeri istražene, i još traju i otpori i pokušaji osporavanja istraživanja komunističkih zločina," rekao je Škorić.

Splitsko Gradsko vijeće je 29. kolovoza 2018. donijelo Zaključak po kojem je Spomendan sjećanja na žrtve totalitarnih režima uvršten u službeni gradski protokol. Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine 23. kolovoza proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a od 2011. godine obilježava se i u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije