Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veteran Domovinskog rata poručuje: 'Na komemoracijama treba biti više mladih'

Dana 27. srpnja 1991. započela je velikosrpska agresija na Sunju noćnim minobacačkim napadom. Zahvaljujući junačkoj obrani hrvatskih branitelja srpski agresori je nikada nisu osvojili.
22. kolovoza 2019. u 13:52 8 komentara 733 prikaza
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U spomen na petoricu hrvatskih gardista poginulih prije 28 godina u vojnoj akciji "Brđani", i na sve pripadnike Druge gardijske brigade Grom, poginule u obrani Sunje od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, na sunjskom je području u četvrtak održana svečana komemoracija.

Boris Milošević: Ova će formulacija otežati položaj Srba u Hrvatskoj KOMEMORACIJA U DONJEM LAPCU Srpsko vijeće: Hrvatska mora preuzeti odgovornost za zločine u Oluji

Počast poginulima Ivanu Devčiću, Alenu Glavanu, Ivici Hrnčeviću, Žanu Marotu i Osmanu Muratagiću, pripadnicima Gromova, koji su poginuli 22. kolovoza 1991. u nastojanju da probiju blokadu Sunje, odana je kod Brđana uz Spomen obilježje na mjestu njihove pogibije. 

Uz članove njihovih obitelji, vijence su uz Spomen obilježje položili i svijeće zapalili čelnici Sisačko-moslavačke županije, općine Sunja, Druge gardijske brigade Grom, Policijske postaje Sunja, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

"Na ovom se mjestu prisjećamo početka Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji, još nedovoljno opremljeni i bez iskustva, odlučno stali u obranu Hrvatske. Dok mi dolazimo na ova mjesta, poginuli branitelji neće biti zaboravljeni i uvijek će biti s nama, jer su oni temelj hrvatske državnosti", rekao je, uz ostalo, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana Gromova, Ivan Hrupec, upozorio je kako bi na sličnim komemoracijama trebalo biti više mladih, koji bi se tako trebali upoznati s važnim događajima iz novije hrvatske povijesti. Zajedničku je molitvu predvodio dušebrižnik hrvatskih branitelja, đakon Vjekoslav Uvalić.

Petrinja: Pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda 17. domobranske pukovnije Sunja SJEĆANJE SUNJSKIH IZVIDNIKA Kad smo ušli u Dvor, počela je prava tarapana. S krovova kuća pucaju na nas sa svih strana

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz Spomen-ploču pripadnicima Gromova poginulim u obrani Sunje, što je postavljena na Željezničkoj postaji u Sunji. Ta je željeznička postaja, na ratnoj crti razdvajanja , postala simbol obrane Sunje, jer je neprijatelj, unatoč upornih nastojanja, nikad nije osvojio.

Komemorativna je svečanost završena svetom misom za sve poginule branitelje, koju je u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene služio sunjski župnik Ivan Faleta.  

Sunja je bila izuzetno strateški važna

Mjesto Sunja, na dodiru Posavine i Banovine, bila je poprište mukotrpnih borbi tijekom Domovinskog rata. Dana 27. srpnja 1991. započela je velikosrpska agresija na Sunju noćnim minobacačkim napadom. Zahvaljujući junačkoj obrani hrvatskih branitelja srpski agresori je nikada nisu osvojili. Mjesto je bio opkoljena s tri strane, a jedina veza s ostatkom svijeta bila je skela koja je išla preko Save. Sunja je bila jedino mjesto na desnoj obali Save koje su držali hrvatski branitelji odnosno Hrvatska vojska.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom u Ministarstvu obrane RH oproštaj od poginulog skupnika Središte za međunarodne vojne operacije nosit će ime Josipa Briškog

Sunja je bila i izuzetno strateški važna. Velik broj vojnika, pogotovo s područja Zagreba, bio je cijelo vrijeme Domovinskog rata smješten u okolici Sunje i upravo ta činjenica sprječavala je srpske agresore da pokrenu neka veća ofenzivna djelovanja. Vezivanje neprijateljskih snaga bio je dio hrvatske obrambene strategije jer velikosrpske snage koje su držale Sunju u okruženju nisu mogle napadati druga hrvatska okolna mjesta. Zatim, hrvatski položaji u Sunji prekidali su važne neprijateljske komunikacije, cestovne i željezničke, jer je Sunja bila veliko čvorište željezničkih pruga za Bosnu i Srbiju. 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • realisticki:

  Pitajte ministre Marića i Horvata koliko te komemoracije donose u državni proračun, a možda ima negdje i izračun koliko koštaju.

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  ako se mladima nešto silom nameće postići će se neželjen učinak.

 • generacija57:

  Veteran, i ja sam bio u ratu, ali mogu ti reći da mlade rat ne zanima.