Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolona sjećanja

Obilježena obljetnica stradanja u Borovom naselju

borovo naselje,obljetnica (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
19.11.2012.
u 12:09

Borovo naselje imalo je ogroman značaj za obranu Vukovara s obzirom na to da je bilo meta brojnih napada tenkovskih i pješačkih postrojbi. U ovome dijelu grada nalazi se i čuvena Trpinjska cesta koja se naziva i grobljem tenkova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod temelja nekadašnjeg objekta Borovo commerca u ponedjeljak su mještani Vukovara obilježili obljetnicu stradanja ovog gradskog prigradskog naselja. Radi se o dijelu Vukovara, čija je obrana slomljena 19. studenog 1991. godine, poslije čega su brojni građani ubijeni dok je većina odvedena u logore na području Srbije.

Borovo naselje je imalo ogroman značaj za obranu Vukovara s obzirom na to da je bilo meta brojnih napada tenkovskih i pješačkih postrojbi. U ovome dijelu grada nalazi se i čuvena Trpinjska cesta koja se naziva i grobljem tenkova. O stradanju Borova naselja govori i podatak da je tijekom agresije na Vukovar smrtno stradalo više od 300 branitelja. Ivan Pšenica, dugogodišnji predsjednik udruge Vukovarske majke, rekao je da je poslije pada obrane Borovo naselja ubijena 51 osoba, a da se danas 47 osoba vode kao nestale. Dodao je i da su se nakon pada obrane događali strašni zločini te da su pojedini branitelji izvođeni iz kolone i potom svirepo ubijani.

Od gotovo tisuću ljudi koji su bili smješteni u skloništu u Borovo commercu, smrtno je stradalo njih 178. Prisjećajući se svih njih ispred ulaza u Borovo commerc danas je krenula Kolona sjećanja koja se ulicama ovog naselja uputila do crkve Gospe Fatinske, gdje je služena misa. Prethodno su učenici vukovarskih osnovnih škola palili svijeće na Križnom putu.

>>Čudesna priča o 45 mjeseci bojeva i operacija: Od Vukovara do Oluje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije