Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama u Bruxellesu:

'Ovo nije novi Hladni rat, ali Rusija nas želi povući u sukobe'

Barack Obama u Bruxellesu
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
26.03.2014.
u 22:20

Obama je snažnim riječima portretirao Putinovu Rusiju kao opasnost, opisao kao pobornicu "snaga koje bi nas željele povući natrag u sukobe i korupciju", ali i naglasio da je prostor za promjenu još otvoren te da SAD i EU žele snažnu, a ne slabu Rusiju.

Ovo nije novi Hladni rat ali moramo snažno i odlučno odgovoriti na izazov našim idealima i samom međunarodnom poretku, poručio je predsjednik Barack Obama pred oko 2000 građana u kulturnom centru Bozar u Bruxellesu, gdje je održao ključni govor svoje europske turneje.

Obama je snažnim riječima portretirao Putinovu Rusiju kao opasnost, opisao kao pobornicu "snaga koje bi nas željele povući natrag u sukobe i korupciju", ali i naglasio da je prostor za promjenu još otvoren te da SAD i EU žele snažnu, a ne slabu Rusiju.

- Želimo da Rusi žive u sigurnosti, prosperitetu i dignitetu kao i svi drugi, ponosni na svoju povijest. Ali to ne znači da Rusija može bezobzirno pregaziti svoje susjede. Nikakva količina propagande ne može učiniti ispravnim nešto što čitav svijet zna da je krivo - rekao je Obama.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Naglasio je da ni Amerika ni EU nemaju nikakav interes kontrolirati Ukrajinu.

Samo želimo, dodao je Obama, da građani Ukrajine sami donose odluke o svojoj budućnosti. Prosvjednici na Maidanu odlučili su "uzeti svoju budućnost iz ruku vlade istrunule u korupciji".

- Ti Ukrajinci odbacili su vladu koja je potkradala svoje građane umjesto da im služi, i pokušavaju dosegnuti iste one ideale koji su nama omogućili da budemo ovdje danas - rekao je Obama koji je velik dio svoga govora posvetio tvrdnji da Europljani i Amerikanci ne smiju olako shvaćati teško stečenu slobodu, mir i prosperitet.

Odgovorio je i na dva primjera - odcjepljenje Kosova od Srbije i američku invaziju u Iraku - koja Moskva često spominje kao opravdanje ruske aneksije Krima ili barem kao dokaz licemjerstva Zapada. NATO je intervenirao na Kosovu nakon sustavnog nasilja i ubijanja koje je Srbija ondje provodila godinama, rekao je Obama, a i referendum o nezavisnosti je pažljivo organiziran u suradnji s UN-om. Zbog toga Kosovo nije usporedivo s Krimom.

>> Obama: Svijet je sigurniji kad EU i SAD stoje zajedno

>> Iz Obamina osiguranja izbacili tri agenta jer su se napili u Amsterdamu

Komentara 59

Avatar superhik74
superhik74
22:37 26.03.2014.

Tako je, jer Obamina drzava je u samo 4 rata, dva otvorena u Iraku i Afganistanu, 2 posredna u Libiji i Siriji, konstantno bombardira Pakistan, Jemen i Somaliju , ali brine ga Rusija koja je mirno bez proljevanja inkorporirala nakonn referenduma svoj bivsi teritorij Krima.

ST
strsica
22:32 26.03.2014.

Kad Ameri napadaju zemlju po zemlju, Irak...Afganistan...Libiju....to nije izazivanje treceg sv. rata. A kad netko drugi uzme mrvicu e to je to. Hmmm?

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
21:28 27.03.2014.

kakve veze ima Kosovo sa Krimom? nikakve..na Kosovu je bilo etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije