Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očuvanje zdravlja

O istarskom maslinovu ulju i vinu uskoro i znanstveno

radman
Arhivska fotografija
17.11.2010.
u 14:38

Pod povećalom znanstvenika najprije će se naći maslinovo ulje i crno vino.

Za šest mjeseci Istra će dobiti Mediteranski referalni centar u kojem će se znanstveno istraživati autohtoni istarski prehrambeni proizvodi. Pod povećalom znanstvenika najprije će se naći maslinovo ulje i crno vino.

U sjedištu Istarske županije u Puli danas su znanstvenik Miroslav Radman i istarski župan Ivan Jakovčić potpisali sporazum o suradnji na projektu Mediteranskoga referalnog centra za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica. Istarska će županija u ovogodišnjem proračunu za kupnju opreme i laboratorija osigurati 400 tisuća kuna te još 200 tisuća kuna za transfer, nadzor, sustavno znanstveno unapređivanje aktivnosti te tiskanje publikacija. Županija će dati i prostor za laboratorij te plaću za jednog djelatnika.

Prvenstvo u istraživanju i razvoju imat će izvorni istarski poljoprivredni proizvodi ili namirnice kako bi Istra bila prepoznatljiva, znanstveno atraktivna te ekološki sigurna regija.

– Drago mi je što će se prvi laboratorij našeg Instituta i naša prva aktivnost izvan Splita otvoriti u Puli. U ovom ćemo laboratoriju znanstveno proučavati koje istarske autohtone namirnice imaju najviše antioksidansa i time pomažu u usporavanju starenja. Ovo je zapravo na određen način nastavak našeg znanstvenog istraživanja kojim smo dokazali da je osnova starenja i smrti stanica oksidacija – kazao je danas u Puli dr. Radman.
– Nadam se da će centar ubuduće financirati i Europska unija jer ćemo imati jake argumente nakon što rezultate istraživanja i objavimo – kazao je Jakovčić. 

Komentara 1

1J
1japan
00:26 19.11.2010.

znanstvenik radman bi trebao istraživati boškarina te uviditi koliko političara raspolaže mozgom slavnog junaka zvanog boškarin. maslinu neka ostavi a vino neka jakovčič preuzme za dobrobit poluutoka.još malo pa če eksplodirati od malvazije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije