Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

O istarskom maslinovu ulju i vinu uskoro i znanstveno

Pod povećalom znanstvenika najprije će se naći maslinovo ulje i crno vino.
17. studenoga 2010. u 14:38 1 komentara 6 prikaza
radman
Foto: Arhivska fotografija

Za šest mjeseci Istra će dobiti Mediteranski referalni centar u kojem će se znanstveno istraživati autohtoni istarski prehrambeni proizvodi. Pod povećalom znanstvenika najprije će se naći maslinovo ulje i crno vino.

U sjedištu Istarske županije u Puli danas su znanstvenik Miroslav Radman i istarski župan Ivan Jakovčić potpisali sporazum o suradnji na projektu Mediteranskoga referalnog centra za mjerenje antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica. Istarska će županija u ovogodišnjem proračunu za kupnju opreme i laboratorija osigurati 400 tisuća kuna te još 200 tisuća kuna za transfer, nadzor, sustavno znanstveno unapređivanje aktivnosti te tiskanje publikacija. Županija će dati i prostor za laboratorij te plaću za jednog djelatnika.

Prvenstvo u istraživanju i razvoju imat će izvorni istarski poljoprivredni proizvodi ili namirnice kako bi Istra bila prepoznatljiva, znanstveno atraktivna te ekološki sigurna regija.

– Drago mi je što će se prvi laboratorij našeg Instituta i naša prva aktivnost izvan Splita otvoriti u Puli. U ovom ćemo laboratoriju znanstveno proučavati koje istarske autohtone namirnice imaju najviše antioksidansa i time pomažu u usporavanju starenja. Ovo je zapravo na određen način nastavak našeg znanstvenog istraživanja kojim smo dokazali da je osnova starenja i smrti stanica oksidacija – kazao je danas u Puli dr. Radman.
– Nadam se da će centar ubuduće financirati i Europska unija jer ćemo imati jake argumente nakon što rezultate istraživanja i objavimo – kazao je Jakovčić. 

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • 1japan:

    znanstvenik radman bi trebao istraživati boškarina te uviditi koliko političara raspolaže mozgom slavnog junaka zvanog boškarin. maslinu neka ostavi a vino neka jakovčič preuzme za dobrobit poluutoka.još malo pa če eksplodirati od malvazije.