Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do 2025.

Novost u zdravstvu: Svi u EU imat će digitalnu zdravstvenu putovnicu

All-day strike of aviation security staff called by German union Verdi at Cologne Bonn Airport
Foto: JANA RODENBUSCH/REUTERS
1/3
24.03.2024.
u 21:33

E-recepti iz Hrvatske dohvatljivi su u estonskim, portugalskim i španjolskim ljekarnama, i obratno

Hrvatska je već nekoliko godina u društvu Estonije, Portugala i Španjolske, koje su putem uspostavljene EU Infrastrukture digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI) omogućile dvosmjernu prekograničnu razmjenu zdravstvenih podataka, preciznije e-recepata i sažetaka medicinskih podataka o pacijentu. Češka, Finska, Francuska, Luksemburg, Malta, Nizozemska i Poljska priključili su se su tek u pojedinim segmentima, dok se od ostalih država članica očekuje da prekograničnu razmjenu zdravstvenih podataka omoguće najkasnije do 2025. godine.

Propisani e-recepti iz Hrvatske dohvatljivi su u estonskim, portugalskim i španjolskim ljekarnama, a građani tih zemalja sa svojim e-receptima isto tako mogu dobiti lijek u svim hrvatskim ljekarnama. Jednako vrijedi i za sažetak podataka o pacijentu – to su su osnovni podaci o pacijentu iz njegova centralnog eKartona.

Taj sažetak služi da ga doktori u drugoj zemlji mogu dohvatiti ako pacijentu iz Hrvatske pružaju medicinsku uslugu, kako bi provjerili podatke o primjerice alergijama, kroničnim terapijama itd. Vrijedi i obratno, naši doktori mogu dohvatiti podatke o tim strancima ako im dođu u ordinaciju (npr. turističke ambulante). Vidljivost tih podataka može spriječiti nepotrebno ponavljanje pretraga pa i moguće liječničke pogreške.

S EU digitalnom zdravstvenom putovnicom građani će putem računala ili pametnih telefona moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu u digitalnom obliku. Glavni ciljevi uspostave tzv. digitalne zdravstvene putovnice odnosno Europskog prostora za zdravstvene podatke su omogućivanje građanima da kontroliraju i koriste vlastite zdravstvene podatke nacionalno i na području EU, izgradnja jedinstvenog tržišta za digitalne zdravstvene usluge te uspostava pouzdanog i učinkovitog okvira za uporabu zdravstvenih podataka u svrhu istraživanja, inovacija, oblikovanja politika i regulatornih aktivnosti. EK procjenjuje da će gospodarska korist u kontekstu sekundarne uporabe podataka u sklopu EHDS-a tijekom desetogodišnjeg razdoblja iznositi barem 5,4 milijarde eura.

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče Prijedloga Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o europskom prostoru za zdravstvene podatke, danas se očekuje njegovo odobrenje na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije. Taj pravni okvir za uspostavu EHDS-a obuhvaća već uspostavljenu Infrastrukturu digitalnih usluga e-zdravstva (e-HDSI), u kojem Hrvatska aktivno i kontinuirano sudjeluje od same uspostave kao jedna od članica EU koje su predvodnice.

>> FOTO Zabranjuju se putovanja, u trgovinama ponestaje maski, šećera, ulja: Prije četiri godine krenula je panika zbog korone

All-day strike of aviation security staff called by German union Verdi at Cologne Bonn Airport
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije