Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Novom podjelom prostornih jedinica ispravlja se nepravda iz 2012.'

Donijeli smo prijedlog s devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji i konačni prijedlog su varijante 1 i 6, kazala je Žalac
15. siječnja 2019. u 13:33 2 komentara 1046 prikaza
Gabrijela Žalac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je danas, nakon premijerova sastanka s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga gradova i općina te nadležnih saborskih odbora, kako se prijedlogom nove podjele prostornih jedinica ispravlja nepravda učinjena 2012. godine, kada je usvojena trenutno važeća NUTS2 podjela Hrvatske.

Andrej Plenković s predstavnicima Hrvatske zajednice županija Plenković županima: 'Otvoreni smo za sugestije o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica'

Žalac je novinarima u Banskim dvorima rekla kako prema važećoj podjeli kontinentalnoj regiji pripadaju 14 županija i grad Zagreb, a jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija, što nije dobar primjer vođenja regionalne razvojne politike.

Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju

Lani je Europska komisija uputila svim zemljama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS2 podjele, te se pristupio izradi studije s novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Izradio ju je Institut za razvoj i međunarodne odnose i predstavljena je županima.

Donijeli smo prijedlog s devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji i konačni prijedlog su varijante 1 i 6, kazala je Žalac.

Prema varijanti 1, Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti, naglasila je ministrica.

Zagreb: Premijer Plenković došao na pressicu o energetskoj obnovi i pohvalio se uspješnim projektom U DVIJE GODINE Za energetsku obnovu više od milijardu kuna, Plenković: Ovo će imati vrlo konkretan učinak za građane

Nekadašnja Panonska Hrvatska, odnosno pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a, zasigurno zaslužuju posebnu NUTS2 regiju, kaže Žalac.   

Pet županija na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činile bi također jednu cjelinu, a jadranska Hrvatska ponovno bi bila jedna statistička regija.

Po donošenju Vladine odluke Državni zavod za statistiku uputit će je Eurostatu, rekla je Žalac napomenuvši da će popis stanovništva 2021. također ući u taj obračun.

Andrej Plenković s predstavnicima Hrvatske zajednice županija | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slijedi karta regionalnih potpora

Najavila je da slijedi donošenje karte regionalnih potpora, prije svega usmjerene poduzetnicima, koja će stupiti na snagu 2023. i pokazati koliko su najnerazvijenije županije izgubile potpora zbog trenutne podjele.

U varijanti 6 Bjelovarsko-bilogorska županija pripada sjeveru Hrvatske, no o tome će se još voditi dodatne konzultacije, dodala je.

Ustvrdila je kako je predloženi put najpravedniji s obzirom na ekonomske i statističke pokazatelje i sukladno mapi siromaštva koju je izradila Svjetska banka.

PLENKOVIĆ Plenković i Solberg: Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

Stoga trebamo donijeti odluku i poslati ju u Eurostat, a vjerujem da će se na temelju toga programirati nova financijska perspektiva EU-a, poručila je Žalac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibenske županije Goran Pauk (HDZ) također je podjelu iz 2012. ocijenio nekvalitetnom, rekavši da su za nju saznali iz Narodnih novina, nisu bili konzultirani i usvojena je bez javne rasprave i uvida.

Rezultirao je to gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima, upozorio je Pauk dodavši da je Vlada izašla sa kvalitetnim prijedlozima koji su najpravedniji i u tome su se iskristalizirale varijante 1 i 6 kao najprihvatljivije.

Pogledajte video: Priznanje Hrvatske

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • uhljeb u holdingu:

    Jesam li ovu vidio u Životu na vagi ili je neka slična ?

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    a tko je tu nepravdu napravio? što ne pokažete prstom na krivca, ekipu oko zorana milanovića. već se tada govorilo da to unija bude prihvatila, jer imamo opravdanje, al njegovi ministri bauk, maras i gerila oko njih je trubila da ... prikaži još! to unija odbija. grad zagreb sam po sebi predstavlja trećinu zemlje u većini stvari, u nekima više od polovice! pa u slovačkoj je grad bratislava zasebna jedinica, jer bi uništio šanse ostatka zemlje pri dobivanju novca iz eu košare! a vidi ti to, split se i dalje šlepa uz dalmaciju...